Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Minst 15 döda i jordskred i Peru

I Peru i Sydamerika har åtminstone femton människor dött i jordskred i landets södra delar. Två personer saknas och dessutom har tjugo personer skadats, meddelade lokala myndigheter i Arequipa-provinsen på måndagen.

Skreden har också förstört hem och blockerat vägar.

Kraftiga regn har orsakat flera jordskred med ler- och stenmassor. Värst drabbades fyra byar i ett område som kallas Nicolas Valcarcel.

Arequipas guvernör Rohel Sanchel sa i en intervju för tv-kanalen Canal N att skreden troligen svept med sig gruvarbetare som arbetat på kullarna nära byarna. Antalet dödsoffer väntas stiga.

Källor: STT, AFP

Människor tittade på medan räddningsarbetare gav sig ut på sjön i Hpakant-komplexet för att leta efter offer för jordskredet.  Bilden tagen onsdagen 22.12.

Myanmar: Upp till 100 saknade efter jordskred i världens största jadegruva

Motsvarande svåra olyckor sker i området allt för ofta.

 Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet på besök i stenkolsgruvan i Bottrop.

Sista stycket stenkol – en bit tysk industrihistoria går i graven

Stenkolsgruvan Prosper-Haniel stängs i Ruhrområdet.

Räddningsarbetare vid gruvan i Komi.

Dödssiffran stiger efter gruvolycka i Vorkuta

Över 30 döda i nordryska republiken Komi.

Räddningspersonal vid gruvan i östra Kina den 29 januari 2016.

Kinesiska gruvarbetare räddade efter 36 dagar

Tre gruvarbetare överlevde gruvolycka i Shandongprovinsen.

Guldgruva i Zimbabwe

Handeln med konfliktmineraler het potatis i EU

Frivillig eller obligatorisk kontroll av ursprung är frågan.

Mariupol efter attack

Barn evakueras i östra Ukraina

Myndigheter i Ukraina planerar att evakuera barn undan de upptrappade striderna i de östra delarna av landet. Nästan 500 arbetare är instängda i kolgruva efter en granatexplosion i ett rebellkontrollerat område nära Donetsk.

Öde hus på Jussarö

Tillbaka till spökstaden i havet

Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

18 gruvarbetare instängda efter olycka i turkisk kolgruva

18 turkiska gruvarbetare har stängts in efter att en kolgruva i staden Ermenek i den sydliga provinsen Karaman kollapsade.

Malmberget

I väntan på samhällets undergång

Malmberget i Gällivare kommun i Sverige har i 250 år handlat om gruvindustri. Då man nu har grävt sig in under samhället kommer det att rasa om man fortsätter. Slutar man har man inget att leva på.

Kampen om BB i Ekenäs

BB genom tiderna.

Hundratals gruvarbetare befarades ha blivit instängda i en kolgruva i Manisa i Turkiet efter en brand den 13 maj 2014.

205 döda, hundratals instängda i gruvolycka i Turkiet

En explosion och en brand i en kolgruva i västra Turkiet har krävt åtminstone 205 dödsoffer och flera hundra gruvarbetare är fortfarande instängda i gruvan.Turkiet har utlyst tre dagars landssorg med anledning av gruvkatastrofen.

Hundratals gruvarbetare befarades ha blivit instängda i en kolgruva i Manisa i Turkiet efter en brand den 13 maj 2014.

Hundratals gruvarbetare instängda i Turkiet

En explosion i en turkisk gruva har krävt åtminstone 17 dödsoffer. Hundratals gruvarbetare tros ännu vara instängda i kolgruvan.

En av de räddade gruvarbetarna tar sig upp ur gruvan.

"Zama zamas försöker bara överleva"

Olaglig gruvdrift är vanligt i Sydafrika.

AFP: Gruvarbetare räddades i Sydafrika

Räddningsmanskap rapporteras ha fått upp alla de gruvarbetare som sedan lördagen har suttit instängda i guldgruvan Benoni nära Johannesburg i Sydafrika, uppger nyhetsbyrån AFP.

Bruno Jakobsson på Åvensor, Yle 1991

Åvensor - en döende ö?

Ett melankoliskt reportage från Åvensor, Korpo.

I Sydafrika kan allt hända

Nästa år är det valår i Sydafrika och mycket står på spel. Förväntningarna var stora när landet gick in för demokrati efter apartheidtiden. Många problem kvarstår ändå, såsom fattigdom, dålig utbildning och ökande brottslighet.

Närmare 30 afghanska gruvarbetare omkom i gruvras

Minst 27 gruvarbetare har omkommit i ett gruvras i provinsen Samangan i norra Afghanistan. Ungefär 20 människor har skadats. Räddningsmyndigheter försöker ännu rädda tolv personer som är instängda.

Zuma bojkottade minnesstund av massaker

Det har gått ett år sedan 34 strejkande gruvarbetare skjöts ihjäl vid gruvan i Marikana i Sydafrika. Gruvbolaget Lonmin bad om ursäkt på årsdagen, men det styrande partiet ANC och president Jacob Zuma bojkottar minnesstunden. Samtidigt har förhållandena för Sydafrikas gruvarbetare inte förbättrats.

Räddningsarbetare vid ingången till gruvan Taozigou 11.05.2013.

Två gruvolyckor i Kina krävde 40 liv

40 gruvarbetare har mist livet i explosioner i två kolgruvor i Kina i helgen. De kinesiska gruvorna hör till de farligaste i världen och säkerhetsföreskrifterna förbigås ofta, trots att man försökt förbättra dem.

Räddningsarbetare vid olycksplatsen

Inga överlevande efter ras i tibetansk guldgruva

Räddningsmanskapet vid en guldgruva i Tibet börjar nu ge upp hoppet om att hitta överlevande efter fredagens jordskred. Räddningsarbetarna har hittat fem dödsoffer i rasmassorna, men 78 gruvarbetare saknas fortfarande.

Räddningsarbetare vid olycksplatsen

Inga överlevande efter jordskred i Tibet

Hoppet sinar om att hitta överlevande efter ett jordskred som inträffade i Tibet på fredagen. Det omfattande jordskredet begravde 83 gruvarbetare. Man har inte hittat några överlevande.

Alla polska gruvarbetare har räddats

Ett räddningsmanskap räddade 19 polska gruvarbetare som stängts in i en gruva. Ett jordskalv på tisdag kväll fick en koppargruvas tunnel att rasa samman i Polen.

Gruvarbetare fick sparken för Harlem shake-video

Femton gruvarbetare i Australien har fått sparken efter att de filmat en Harlem shake-dansvideo i en underjordisk gruva. Enligt arbetsgivaren Barminco äventyrade arbetstagarna arbetssäkerheten då de på sitt nattskift vid guldgruvan Agnew höll på med Harlem shake. Se videon!

Sydafrikanska gruvarbetare sköts av säkerhetsvakter

Minst minst fem gruvarbetare vid en platinagruva i Sydafrika har blivit skjutna av säkerhetsvakter. Vakterna öppnade eld när representanter för rivaliserande fackförbund drabbade samman.

Korsnäs gruvområde

Korsnäsgruvan kunde bli ett klassrum

Korsnäs Mine Center har stora planer för det gamla gruvområdet. Barnens gruva, vandringsleder, gruvdykning och en genomskinlig hiss som ger besökare en utsikt över världsarvet är några idéer som finns. Dessutom kunde skolelever få geologilektioner i Korsnäsgruvan.

Nya trubbel vid gruva i Sydafrika

Sydafrikansk polis har igen gripit strejkande gruvarbetare. Minst 40 personer greps i morse vid en järngruva i norra Kap-provinsen.

Ungdomspolitiker misstänkt för korruption

I dag inleds en korruptionsrättegång mot den sydafrikanske ungdomspolitikern Julius Malema. Den kontroversiella före detta ANC-politikern misstänks ha skaffat sig stora tillgångar genom mutor och felaktigt gjorda kommunala upphandlingar.

Sydafrika: Gruvarbetare godkände löneförhöjning

De strejkande gruvarbetarna vid platinumgruvan i Marikana i Sydafrika uppges ha godkänt erbjudandet om en löneförhöjning på 22 procent. Det här tros sätta stopp på de blodiga strejker som ägt rum vid gruvan i över fem veckors tid.

Några personer i blå overaller utför undersökningar efter massakern i Marikana. Gula, gröna och orange markeringar på marken. Några fordon i bakgrunden.

Sydafrika drar temporärt tillbaka mordanklagelser

Mordanklagelserna mot 270 gruvarbetare i Sydafrika dras tillfälligt tillbaka, meddelar statsåklagaren. För drygt två veckor sedan sköt polis ihjäl 34 strejkande gruvarbetare vid en platinagruva. Efter det greps 270 gruvarbetare som skyldiga till morden.

Sydafrika: Gruvarbetare åtalas för mord

270 sydafrikanska gruvarbetare åtalas för mord, rapporterar BBC. Gruvarbetarna anses ha provocerat fram dödsskjutningarna vid Marikana-gruvan där polisen sköt i hjäl 34 strejkande gruvarbetare för två veckor sedan.

Gruvarbetare hedras i Sydafrika

Minnestunder har hållits i Sydafrika för att hedra de tiotals gruvarbetare som under den senaste tiden har dött i samband med konflikter vid landets gruvor.

Den sydafrikanska politikern Jacob Zuma

Zuma hotar gruvor med indragna licenser

Sydafrikas president Jacob Zuma varnar gruvbolag för att de kan fråntas sina utvinningsrättigheter om de inte förbättrar arbetsförhållandena. Zuma har besök Lonmins gruva där 34 strejkande gruvarbetare sköts till döds av polis förra veckan.

Förlängd tidsfrist vid platinagruva

Ledningen för den konfliktdrabbade Lonmin-gruvan i Sydafrika förlängt tidsfristen för strejkande arbetare med en dag. 3 000 strejkande arbetare vägrar återuppta arbetet. 44 män dödades förra veckan då polisen öppnade eld mot de strejkande.

60 döda i gruvolycka i Kongo

Minst 60 personer har dött i en gruvolycka i nordöstra Kongo. En FN-stödd lokal radiostation uppgav att männen befann sig hundra meter under jorden då det schakt de arbetade i rasade samman.

Drogtunnlar hittades mellan USA och Mexiko

Två drogtunnlar har hittats vid gränsen mellan USA och Mexiko. En av tunnlarna är över 200 meter lång och har inbyggd belysning och ventilation. Polisen har arresterat tre misstänkta.

Spanien höjer skatter

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har presenterat regeringens sparåtgärder inför spanska parlamentet. Regeringen planerar att omorganisera förvaltningen för att därmed spara tre och en halv miljard euro. Samtidigt väntas nya demonstrationer.

Peru: Instängda gruvarbetare räddades

Nio instängda gruvarbetare har räddats från en guld- och koppargruva i södra Peru. Gruvarbetarna har varit instängda i en vecka.

Gruvarbetare räddas i Lengede, 1963

Gruvolycka i Lengede, Tyskland 1963

Gruvarbetare räddades efter två veckor i gruva.

lindiwi mabuze, 1985

Från apartheid till demokrati?

I början av 1990-talet gick Sydafrika från apartheid