Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Två kvinnor bäddar en hotellsäng i Palma de Mallorca.

Tyska turister blir försökskaniner på Mallorca, Ibiza och Menorca

Turister från Tyskland testkörs på Balearerna.

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland

Onödig oro över Finlandsbilden

Tyskar har mycket sällan en bild av Finland.

USA:s president Donald Trump,  Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker  på EU-toppmötet i Bryssel den 25 maj 2017.

Trump-uttalande: Är tyskarna dåliga eller onda?

Presidenten kritiserar obalans i handeln.

Donald Trump under Natomötet i Bryssel 25.5.2017.

Trump knuffar undan Montenegros premiärminister – videon sprids som en löpeld

Premiärministern själv tycker att situationen var harmlös.

Nyskurat däck på kryssningsfartyg.

Brittiska och tyska kryssningsfartyg gästar Åbo i sommar

Åtta besök av kryssningsfartyg.

Frivilligarkeologer gräver i ett före detta tyskt soldatläger i Hangö

Ukrainska krigsfångars öde gäckar på Tulludden

En tysk kasern från 1940-talet undersöks i utgrävningar.

Kör i Berlin som sjunger på hebreiska.

Israeler i Berlin: ”Historien är en utmaning”

Israeler i Berlin lever med det förgångna.

Ewald Kutzop i sin nuvarande hemstad Velden

Tyskland kommer ihåg flyktingar och fördrivna

Tyskland: Ny minnesdag för flyktingar och fördrivna.

Alexander Shif och Alexandra Golosovski

Judar i tyska Würzburg: ”Här talar ingen om att flytta”

Efter terrordåden riktade mot judar i Paris och Köpenhamn är många tyska judar oroade över att något liknande ska ske i deras hemland. Då man tidigare kände sig rätt så trygg, talas det nu allt mer öppet om antisemitism och osäkerhet.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis

”Ge grekiska regeringen en chans”

Bråket kring det grekiska låneprogrammet har tydligt visat det igen, Grekland och den största kreditgivaren Tyskland är på kollisionskurs. Bland greker i Tyskland hoppas man ändå att Alexis Tsipras regering ges en chans.

Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet

M. Rosenlund minns sitt besök till koncentrationslägret.

Stasis sönderrivna dokument pusslas ihop

Stasis förstörda dokument: Det oändliga pusslet

Trots att det snart gått 25 år sedan DDR slutade existera går jobbet med att försöka klarlägga socialiststyrets övertramp vidare. Till det här arbetet hör bland annat att rekonstruera den östtyska säkerhetstjänsten Stasis förstörda dokument.

Pegida-demonstration mot invandring i Dresden 22 december 2014

Tyska demonstrationer mot invandring får kritik

I Tyskland höjs allt flera kritiska röster mot de så kallade Pegida-demonstrationerna. Varje måndag sedan några veckor tillbaka samlas tusentals mänskor för att protestera mot en påstådd islamisering av Tyskland. I går kväll var det dags igen.

Demonstration i Dresden under parollen Pegida (Partiotiska européer mot islamisering av väst).  8.12.2014

Tyskland: Demonstrationer mot islamisering

Sedan en tid tillbaka protesterar allt fler tyskar mot en påstådd islamisering av landet. Varje måndag samlas man till demonstrationer runtom i Tyskland. De största demonstrationerna ordnas i Dresden. I går kväll samlades 15 000 mänskor.

Folkmassorna tvingar DDR-gränsvakterna att öppna gränsövergångarna i Berlin.

Vägen mot Bornholmer Straße: Så föll muren!

Den 7 oktober 1989 var en stor festdag. Den tyska demokratiska republiken DDR firade sin 40-åriga existens. Socialismen i DDR lever och mår bra konstaterade stats- och partichefen Erich Honecker. Bara några veckor senare föll Berlinmuren.

Peter Östman

Östman vill bestraffa förintelseförnekare

Ordföranden för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Peter Östman föreslår i ett skriftligt spörsmål att det i lag förbjuds uttalanden om att det inte förekom något massmord av judar i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget.

Stefan Winiger: Nejet till invandringen

Väljarna i Schweiz ger hela EU skrämselhicka. Det schweiziska folket vill ha en omförhandling med EU vad gäller den fria rörligheten. Många schweizare känner sig hotade av en massiv invandring. Man räknar med att en fjärdedel av landets invånare är utlänningar och många vill ha ett stopp.

Schweiz röstar om invandring från EU

I Schweiz tar folket nu på söndag ställning till att skärpa reglerna för invandring. Det schweiziska folkpartiet SVP vill i framtiden ha fastslagna kvoter för alla inflyttare. Om förslaget går igenom är det framför allt medborgare från EU-länderna som får det svårare att flytta till Schweiz.

"Intrång på pälsfarmer bör bli hemfridsbrott"

Pälsdjursuppfödarna fördömer intrången på pälsfarmerna och kräver att farmerna juridiskt sett med det snaraste ska omfattas av hemfriden.

De gröna nobbar Angela Merkel

Regeringssonderingarna mellan Kristdemokraterna och De gröna i Tyskland har misslyckats. Angela Merkel måste nu vända sig till socialdemokraterna för att bilda regering.

Obamas Tysklandsbesök överskuggas av spionage

USA:s president Barack Obama har inlett sitt första officiella statsbesök i Berlin. Besöket överskuggas av det amerikanska dataspionaget, som i hög grad har riktats mot Tyskland.

Undervisningssituation vid Åbo Akademi med en föreläsare och studenter.

Österrike: För många tyskar vid universtiteten

I Österrike bekymrar sig landets vetenskapsminister över att de tyska studenterna vid landets universitet blir allt fler. Nu utreder man om det på något sätt går att begränsa tyskarnas möjligheter att studera i landet.

Josef Matula tackar för sig

Privatdeckaren Josef Matula reder upp brott för sista gången i serien Ein fall für zwei i tysk tv på fredag. Det är Claus Theo Gärtner som spelat Matula under seriens hela historia. Gärtner fyller 70 år i april.

Stephan Weil

Oppositionen vann i Niedersachsen

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti har förlorat regeringsmakten i den norra delstaten Niedersachsen i Tyskland. Oppositionspartierna Socialdemokraterna och De Gröna vann tillsammans en knapp seger.

Gregor Schlierenzauer, Innsbruck backveckan 2012-13

Schlierenzauer utklassade motståndet

Gregor Schlierenzauer gick i och med fredagens seger i Innsbruck upp i totalledning i den tysk-österrikiska backveckan. Anders Jacobsen som hade vunnit de två inledande tävlingarna fick nöja sig med en sjätte plats.

Partidag bejublar Merkel

De tyska kristdemokraterna står stadigt bakom sin partiledare Angela Merkel. Hon omvaldes med nästan 98 procent av rösterna på partidagen. Allt man gör inom partiet verkar ha bara ett mål, nämligen att se till att Merkel förblir förbundskansler också efter valet. Samtidigt höjs röster för att partiet är mer än bara Merkel.

Hans-Werner Sinn

”Omöjligt att hålla kvar Grekland i eurozonen”

Det krisdrabbade Grekland håller igen på att bli ett stort problem för de tyska politikerna. De nya planerna på att de övriga euroländerna skall avskriva en del av Greklands skulder väcker starkt motstånd i Tyskland.

Tyska församlingen har gamla anor i Åbo

Den tyska församlingen i Åbo har blivit ett hem för många tyskar och tysklandsvänner i Åbo.

Utlandspremiär för Play Me

Svenska teaterns musikalsatsning Play Me hade under veckoslutet sin första utlandspremiär. Musikalen har satts upp vid teatern i staden Chemnitz i östra Tyskland.

Trubbel kring Willy Brandt

Om det verkligen är så, att det är det första intrycket som avgör, så ligger Berlin risigt till. Åtminstone om man anländer till staden med flyg, vill säga. Det skriver Svenska Yles medarbetare i Nürnberg, Johnny Sjöblom.

En skylt på en tysk gata som gör reklam för jobb.

Låglönejobben ökar i Tyskland

I Tyskland har de senaste årens arbetsmarknadsreformer väckt en livlig debatt. Arbetslösheten har visserligen minskat stadigt under de senaste åren, men samtidigt jobbar allt fler för lägre löner och under sämre villkor.

Angela Merkel

Tyskar vill inte ge krisande euroländer mer tid

Nästan två tredjedelar av tyskarna motsätter sig att man ger mer tid till de hårt skuldsatta euroländerna att genomföra de förnyelser som är villkor för utbetalning av stödpaketen. Det här framkommer ur ett enkätresultat som publicerades i dag.

Thilo Sarrazin

"Skulden för förintelsen betald då alla tyska pengar är i europeiska händer"

I Tyskland utkom i går en bok som redan innan publiceringen har väckt en hel del kontrovers. Eller egentligen handlar kontroversen främst om författaren Thilo Sarrazin.

Förstoringsglas

Från Der Alte till Der Kriminalist

I en tredelad reportageserie besöker Johnny Sjöblom Tyskland för att ta reda på varför tyskarna är så förtjusta i deckare – både på tv och i bokform.