Senaste artiklar
Billigt att bo i Österbotten och Mellersta Österbotten
I en nationell jämförelse mellan 100 kommuner har Österbotten och Mellersta Österbotten förhållandevis låga boendekostnader för dem som bor i enfamiljshus.
Enligt Egnahemsförbundets (Omakotiliitto) jämförelse kostar det cirka 6 000 euro om året att bo i ett 120 kvadratmeter stort enfamiljshus i Österbotten, i Mellersta Österbotten knappt 5 000 euro. Det är mindre än medeltalet i de 100 kommuner som jämfördes.
En av orsakerna till att boendet kostar mindre i Österbotten är priset på el. Också fastighetsskatter, pris på sophämtning och vatten- och avloppsavgifter jämfördes. I de dyraste städerna kostade boendet närmare 8 000 euro om året.
Pensionsbolag i internationell jämförelse: Stora risker gav den bästa avkastningen
Finlands pensionsbolag bra i internationell jämförelse.
Finländarna är friskare än tidigare och finlandssvenska kommuner bland de friskaste
Huvudstadsregionen och Österbotten är friskast.
Gymnasierankningen: Katedralskolan i Åbo står kvar på tronen, svenskspråkiga skolor bland landets bästa igen
Katedralskolan bäst i klass för fjärde året i rad.
Se våra foton från Helsingfors med ett års mellanrum – flygbilder visar hur annorlunda våren såg ut i fjol jämfört med i år
Det blev grönare senare i år, men det är varmare nu än 2020.
Svenskspråkiga gymnasier från Åbo och Kotka toppar färsk jämförelse
Åtta svenskspråkiga gymnasier bland de tio bästa.
Medelinkomsttagare beskattas hårt i Finland: “Sänker man skatterna måste man också minska förmånerna”
I övriga Norden har invånarna mer pengar kvar i handen.
Kristinestadsstudenter siktade på topp 50 – kom etta i FNB:s jämförelse
Sju svenska gymnasier finns bland i tio i topp.
Estland gick förbi Finland i Pisa och satsar nu på lärarlönerna
Skoldisciplinen skiljer Estland från Finland och Sverige.
Trafiken bekymrar och biblioteken gläder Karlebyborna
Karlebyborna tycker ändå om stadens tjänster.
Hjälp oss att granska priset på skolfoto
Hur mycket varierar priset på skolfotografierna?
Två av tre kommunpampar är män
Aningen mer jämställt i Svenskfinland än i hela landet.
Bästa livskvaliteten i Wien - Helsingfors tredje säkrast
Konsultbolaget Mercer utreder årligen världens bästa städer.
Höginkomsttagare beskattas hårdare i Finland
Låginkomsttagare har liknande skatteprocent i hela Europa.
Helsingfors universitet bland de 100 bästa i världen
På 96:e plats i den årliga QS-universitetsjämförelsen.
Långt ifrån jämställt i nyheterna
Män och kvinnor representeras inte i samma utsträckning.
Eurostat: Finlands unga är Europas minst marginaliserade
Dessutom är 16–24-åringarna näst nöjdast med livet överlag.
Bloomberg listar OP som Europas starkaste bank
Enda europeiska banken inom topp 10.
Frustration över gymnasierankingen
Bob Karlsson: "Man blir lite uppgiven över rankingarna."
Kolla hur gymnasierna klarade studentexamen
Helsingforsgymnasiet Lärkan var bäst bland de svenska.
Vasa en av de livskraftigaste städerna
Vasa är en av de livskraftigaste städerna i Finland. Enligt en ny utredning kommer Vasa på en fjärde plats efter huvudstadsregionen och Tammerfors. Vasa är den enda staden som placerar sig bland de fem bästa både vad gäller livskraft och förmåga att anpassa sig till förändring.
Tysk skola: Med Finland som förebild
Resultatet slog ner som en bomb. När den första Pisa-studien presenterades var det många i Tyskland som inte kunde tro sina ögon. Skoljämförelsen visade nämligen att de tyska eleverna låg långt bakom till exempel eleverna i Finland. Efter Pisa-chocken år 2000 har mycket gjorts för att förbättra den tyska skolan.
200 euro mer för sopor i Pargas än i Borgå – stora prisskillnader i skärgården
Nästan dubbelt dyrare.
Karis-Billnäs bäst i studentexamen i Västnyland
Studenterna vid Karis-Billnäs gymnasium klarade sig bäst i vårens studentexamen om man jämför de västnyländska gymnasierna med varandra. Uppgifterna kommer från studentexamensnämnden.
Så klarade sig ditt gymnasium i studentexamen
Bästa resultaten i huvudstadsregionen.
Studiestöd i Finland lägre än i övriga Norden
Det studiestöd som högskolestuderande i Finland får är 200 - 400 euro mindre per månad än i de övriga nordiska länderna. Också inkomstgränserna för den som beviljas studiestöd är lägre i Finland, visar en jämförelse som Folkpensionsanstalten har gjort.
Vasa och Korsholm betalar mest åt politikerna
Vörå, Kaskö och Korsnäs betalar ut minst.
Skuldtyngda kommuner i Mellersta Österbotten
Kommunerna i Mellersta Österbotten hör till landets mest skuldsatta. Lånebördan utgör i medeltal över 4700 euro per person - nästan det dubbla i jämförelse med landet i genomsnitt.
Larsmo är förlorare, Kaskö en vinnare på statsandelsreformen
Reformen av statsandelssystemet skall träda i kraft i början av nästa år. I regeringsprogrammet sägs det klart att reformen görs för att stöda en kommunstrukturförändring mot ett färre antal kommuner.
Undervisningsgrupperna blir allt mindre
Skolornas undervisningsgrupper håller på att bli mindre. En jämförelse mellan sex kommuner i Jakobstads- och Karlebyregionen visar att grupper med mer än 20 elever blir allt ovanligare.
300 nya arbetsplatser i Vasa
Vasa fick närmare 300 nya arbetsplatser i fjol när 184 nya företag bildades med hjälp av Vasaregionens nyföretagscentrum Startia.
I Jakobstad sker flest trafikolyckor
Jakobstad är fortfarande en farlig stad att röra sig i. Där är risken för att råka ut för en trafikolycka eller skadas i trafiken stor. I en jämförelse med hela landet är risken för att skadas i trafiken allra störst i Jakobstad.
Karlebys sjukhusvård populär bland Jakobstadsborna
Jakobstadsborna använder i allt högre grad tjänsterna som Mellersta Österbottens centralsjukhus erbjuder. Det är framförallt inom psykiatrin som ökningen skett
Vasa fortsätter att växa
Efter några års studier i Åbo flyttade Oravaisbördiga Mikaela Sandberg till Vasa. Hemknutarna lockade förstås men också det faktum att i Vasa finns framtidsmöjligheterna, både för jobb och boende. Det visar också statistiken. I år har befolkningen i Vasa ökat med ungefär 730 personer i jämförelse med 512 personer samma tid ifjol. Det här är en pågående och fortsättande trend för staden.
Österbotten har bästa sysselsättningen
Österbotten har den lägsta arbetslösheten i landet, undantaget Åland. Det visar de senaste siffrorna från oktober. I Österbotten är 6,7 procent arbetslösa.
Kommunerna betalar för nedlagd flygrutt
Kommunerna i Jakobstads- och Karlebynejden ska betala 300 000 euro åt SAS. Flygrutten mellan Kronoby och Stockholm las ner i september. Men enligt ett avtal mellan utvecklingsbolagen Concordia, Kosek och SAS lovar regionen att stöda flygbolaget om rutten Kronoby-Stockholm inte skulle få tillräckligt med passagerare.
Helsingfors universitet på plats hundra
Helsingfors universitet klättrade med nio placeringar i Times Higher Education’s universitetsjämförelse.
Mindre byråkrati och fler händer i vården
Byråkrater inom social - och hälsovården i Jakobstadsregionen måste vara beredda att byta jobb och arbeta på fältet efter 2015 om de vill behålla jobbet. Kalla ekonomiska fakta talar för att den nuvarande byråkratiska apparaten inte går att upprätthålla.
Västnyländska skolpojkar sämst på läsning
Skoleleverna i Raseborg med omnejd klarar sig sämst i Finland i läsning, naturvetenskaper och matematik. Och pojkarna klarar sig generellt sämre än flickorna.
Miljoner i stöd till energibolag
Alholmens Kraft i Österbotten får fem miljoner euro. Flera andra kommunägda energibolag får stora företagsstöd av staten.
Maten blir bara dyrare
Maten var nästan en femtedel dyrare i Finland i fjol, än i EU-länderna i medeltal, visar Statistikcentralens jämförelse. Bland de femton så kallade gamla EU-länderna är Finland fjärde dyrast, efter Danmark, Sverige och Österrike.
Finland fortfarande konkurrenskraftigt
Finland är det tredje mest konkurrenskraftiga landet i världen. Det visar en global jämförelse som världsekonomiska forumet WEF har gjort. WEF beräknar konkurrenskraften utgående från tolv olika delområden, bland annat institutioner, infrastruktur, hälsa och utbildning, teknologi, marknadsstorlek och innovationer.
Helsingfors är Nordens bästa stad
Helsingfors försvarar sin plats bland de tio bästa städerna att bo i. Det är den brittiska tidskriften The Economist som årligen jämför 140 städer.
Wasa Segelförening firar 135 år
En av Finlands äldsta segelföreningar, Wasa Segelförening, firar 135-års jubileum den här veckan. Och för att fira arrangerar WSF Bottenhavsregatta och en högklassig internationell Match Race-tävling vid föreningens hemmahamn på Vasklot i Vasa.
Färre båtgäster i Hangö trots bra väder
I gästhamnen i Östra Hamnen i Hangö har lite färre båtgäster lagt till den här sommaren i jämförelse med andra år. I Ekenäs har gästhamnen haft en likadan säsong som tidigare år.
Ekenäs och Hangö har Svenskfinlands dyraste körkortspriser
Svenskfinlands tre dyraste bilskolor finns i Ekenäs och Hangö. Det framkommer av en jämförelse som Yle Nyheter har gjort. Dyrast är bilskolan West Drivers i Ekenäs, följt av Hangö bilskola och Bilskola L. Holmberg i Ekenäs.
Invandrare större tillgång än belastning för samhället
Invandrare är en större ekonomisk tillgång än börda för samhället också i Finland, visar en färsk OECD-jämförelse.
Staden Schärding städar upp efter översvämningarna
Den senaste tidens översvämningar har också drabbat Österrike hårt men i vissa städer börjar ändå det värsta nu vara över. Invånarna återvänder för att se vad vattenmassorna har ställt till med. Yle Nyheter besökte den österrikiska staden Schärding. Läs Johnny Sjöbloms rapport!
"Facket behöver gemensam arbetslöshetskassa"
Enligt Träförbundets ordförande Sakari Lepola kunde hela fackcentralen FFC upprätta en samfälld arbetslöshetskassa eller så kunde man slå ihop till exempel arbetslöshetskassorna i industrin.