Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kaisa Korpinen och professor Tuija Virtanen-Ulfhielm.

Plugga vid ÅA: Engelska språket och litteraturen

Vid ÅA:s engelska krävs stor aktivitet av studenterna.

Sebastian Mellblom, Iris Lahtinen

Så här flirtar uni med gymnasisterna

Helsingfors universitet har brist på sökande till vissa svenskspråkiga utbildningar. För att locka fler sökande tar man till en intressant charmoffensiv.

Jesper von Hertzen.

Femton år av dueller- än är det inte slut på frågorna

Duellen som publiceras varje lördag i tidningen Hbl är ett måste för många. Att klå de andra kring frukostbordet, eller ännu bättre, vinnaren i tidningen, ger en skön start på veckoslutet. Jesper von Hertzen har gjort duellen i 15 år utan att ha med samma gäst två gånger.

Jessica Berndtsson

Högt tempo i de högre klasserna

Elever i årskurserna 7 till 9 känner press på sig att lyckas. Skolan kan inte alltid möta alla behov i tid då eleverna har olika förutsättningar att klara undervisningen.

Närbild - Svenskfinland i ett nötskal

Närbild är en aktualitetsdokumentär som tar upp och diskuterar ämnen och frågor i Svenskfinland. Vi finns i Österbotten, Åbo med omnejd, Västnyland, Huvudstadsregionen och Östnyland.

Lärplattor används i Pojo i Raseborg

Kiuru: Gymnasiet ska vara allmänbildande

Undervisningsminister Krista Kiuru anser att gymnasiet också i framtiden måste vara allmänbildande. Gymnasiet ska fostra mångsidigt bildade medborgare som förstår komplexiteten i världen, säger Kiuru.

Klippmoskén i Jerusalem

Gemensam religionsundervisning för alla trossamfund?

Utbildningsstyrelsens reform av gymnasiets läroplan har väckt en debatt om hur religionsundervisningen ska se ut. Enligt den nuvarande gymnasielagen hör religionsundervisningen till de obligatoriska ämnen som man inte får välja bort.

Vattenreningen fortsätter på samma nivå i Jakobstad

Det blev inga skärpta krav på kväverening i avloppsreningsverkets nya miljötillstånd i Jakobstad. Målet är fortfarande att få bort minst 60 procent av totalkvävet ur avloppsvattnet men regionförvaltningsverket ställer inga absoluta krav på den punkten.

YLE/ Vindkraftverket Olaus Magnus på Tahkoluoto

Betongfundament ingen risk vid vindkraftsbygge

KRS-Vatten var det enda vattenandelslag som gav utlåtande angående vindkraftsverkens betongfundament och risken för att skadliga ämnen kan komma i grundvattenområden. Enligt vattenadelslaget medför vindkraftsprojektet i Bötom inga negativa följder för grundvattentäkten i Korsbäck i Kristinestad.

Claes Ahlund är professor i litteraturvetenskap vid Åbo akademi

Risk för urvattnade kulturvetenskaper vid ÅA

Professor i litteraturvetenskap Claes Ahlund är orolig för litteraturvetarnas specialkompetens då ÅA sparar. Han säger att gemensamma grundkurser inte fungerar för humanister. Studerande utbildar sig i urvattnad kulturvetenskap och efter det ska de försöka klistra på en specialisering.

tankbil i diket

Tankbil välte - föraren allvarligt skadad

En tankbil med bränslelast välte på Forsbyvägen i Liljendal vid halv åtta-tiden i morse. Se bilder och video.

Mika Hietanen universitetslektor

Retorikexpert: Tre råd till föreläsare

Föreläsare på högskolor är oftast väldigt bra på sina ämnen men kanske inte så pedagogisk skickliga. Det krävs väldigt mycket av en god forskare som dessutom ska lyckas vara en bra lärare. Retorikexperten Mika Hietanen ger tre råd till föreläsare.

Rektor medger orättvisa studiepoäng

Studiepoängssystemet är rena rama vilda västern. Det tycker många studerande som hört av sig till Svenska Yles öppna högskolegranskning. Tio studiepoäng kan innebära allt från en enkel boktentamen till tio veckotimmar intensivstudier i ett helt läsår. Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen medger problemet.

Skolböcker.

Gymnasist: välj själv, men välj rätt

Snart kan gymnasieeleverna får större valfrihet när de väljer kurser. Som det nu är finns det 18 obligatoriska ämnen som man ska välja kurser inom. En arbetsgrupp filar på ett förslag som kan leda till att endast hälften av de ämnena består.

Nordsjö hamn

Giftutsläppet var ovanligt allvarligt

Olyckan i Nordsjö hamn natten till igår var ovanligt allvarlig, säger direktören för Nordsjö hamncentrum, Jukka Kallio. Den giftiga kemikalien divinylbensen läckte ur en container på ett fartyg i hamnen, och det tog tid att stoppa läckan.

Tauno Kekäle

I Vasaregionen är tvåspråkig undervisning en nödvändighet

Språksamarbetet mellan finskspråkiga Vasa yrkeshögskola och svenskspråkiga Novia håller på att komma igång. I Vasaregionen är det helt enkelt nödvändigt att ungdomarna kan jobba både på finska och svenska, säger rektor Tauno Kekäle vid yrkeshögskolan i Vasa.

Studentmössa och ros

Ny bedömning kan ge fler laudatur

Studentexamensnämnden har beslutat om en ny metod för att bedöma prov i studentexamen. Gauss kurva, som länge har legat som grund för bedömningen ersätts med en modell som kan göra det lättare att få vitsordet laudatur.

Åbo Akademi i Vasa

Åbo Akademi har inga reservlistor

Åbo Akademi har inga reservlistor för studieplatserna och det här är ett problem för den statsvetenskapliga institutionen i Vasa. I år fick 24 personer besked om att de skulle få börja studera statskunskap med masskommunikation, men bara elva dök upp.

Novia

Svårt bevisa koppling mellan sjukdom och inomhusluft

Det finns inga vetenskapliga studier som har hittat kopplingen mellan dålig inomhusluft och sjukdomar. Men det görs hela tiden studier som försöker hitta vilka ämnen det är i hus med fuktskador och dålig inomhusluft som kan göra en sjuk.

Svartåbor: Vi vill ha kommunalt vatten!

Det finns ingen orsak att förbjuda Svartåborna att dricka sitt vatten. Det är budskapet från myndigheterna till de som bor i närheten av den gamla soptippen i Svartå. Men Svartåborna är inte övertygade - det finns många tecken på att dricksvattnet inte är rent och att det kan komma från soptippen. Så nu vill de ha kommunalt vatten.

Ingen explosionsrisk i Laukas längre

Den avfallscontainer som i går orsakade explosionsfara i Vihtavuori i Laukas har kylts av med vatten hela natten.

Studerande redo att skriva studentexamensprov.

Studentskrivningarna förnyas

Nu ska man bli bättre på att mäta abiturienternas allmänbildning. Muntliga språkprov kan också bli verklighet och det ska också bli lättare att jämföra studentvitsorden med varandra.

Foto: Yle/Onni Aaltonen

"Populariteten ökar kraven för utbildningen"

Många högskolor ordnar inträdesprov i början av juni. Psykologi, journalistik, socialpsykologi och medicin är fortfarande populära ämnen. Filosofin och kulturproducentskap är ämnen som lockade fler jämfört med i fjol.

Avfallsvatten från Talvivaaragruvan.

Stop Talvivaara polisanmälde gruvbolaget

Rörelsen Stop Talvivaara har lämnat in en anmälan till polisen i Idensalmi mot Talvivaara-gruvan. Polisen uppmanas utreda om bolaget Talvivaara har gjort sig skyldigt till fortsatt grovt miljöbrott under beskydd av NTM-centralen i Kajanaland.

Vindkraftverk

Energiföretagen borde satsa på att väcka högstadieelevers intresse

Företag, skolor och utvecklingsbolag i Vasaregionen är alla överens om att det borde göras mer för att väcka ungdomarnas intresse för energiklustret. Skoleleverna vet för lite om de olika energiföretagen i Vasaregionen och till exempel vindkraftsbranschen är obekant.

Åbo Akademi

"Bra att ett beslut fattades"

Åbo Akademi slopar institutionerna och grundar fyra stora fakulteter. Det är bra att ett beslut fattades, trots att det ännu är oklart hur reformen påverkar arbetet på gräsrotsnivån, säger Anna Törnroos vid forskarföreningen.

IS: Heinäluoma vill ha kontrollorgan för Skypo

Riksdagens Talman Eero Heinäluoma föreslår att Skyddspolisen övervakas av ett organ i riksdagen. Orsaken är de känsliga ämnen som polisen utreder.

Sparkraven inom kvinnovetenskapen väcker oro

De hårda sparkraven vid det kvinnovetenskapliga ämnet vid Åbo Akademi upprör forskare och anställda. Det känns dystert och overkligt, säger doktorand Salla Peltonen.

Mystisk gas i Stockholms tunnelbana

Gas misstänks ha spridits i Stockholms tunnelbana sent i går kväll. Sju personer som befann sig i t-banebyggnaden i Solna blev illamående, och måste få syrgas av ambulanspersonal.

Tehdasalue aamulla.

Brand stänger Bolidens fabrik

Produktionen vid Bolidens koppar- och nickelsmältverk i Harjavalta i Satakunta kommer att stå stilla i åtminstone några dagar på grund av morgonens brand.

En ung man lyfter tyngder på gymmet.

Fler farliga kosttillskott i omlopp

Härvan kring de farliga kosttillskotten som sålts i Finland växer. Livsmedelssäkerhetsverket Evira säger att det amfetaminbesläktade ämnet dimetylamylamin (DMAA), som hittades i kosttillskottet Jack3D, har funnits i hela 14 kosttillskott som sålts i Finland.

Piller

Farligt ämne hittat i kosttillskott

Ett ämne som kan orsaka hälsoproblem har påträffats i kosttillskott som marknadsförs till styrketränare. Tillskotten har dragits bort från försäljning. Ämnet är besläktat med amfetamin och speciellt farligt kombinerat med koffein.

Akuta faran över i Tusby

Den akuta faran efter en häftig industribrand i Tusby är nu över och man kan vistas ute igen, meddelar myndigheterna. I morse uppmanades Tusbyborna lämna det berörda området eller hålla sig inomhus med avstängd ventilation.

Sarah Ekström och Kim Heimberg studerar vid Axxell

Innehållet viktigast i gymnasie- och yrkesutbildningen

De studerande drar nytta av större enheter men man måste också ta hänsyn till ägarintressen och utbildningsdirektiv. Annika Bussman, rektor för Axxell Utbildning Ab, ser uppenbara fördelar men också stötestenar för visionen om en samordnad svensk gymnasie- och yrkesutbildning i Raseborg.