Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Vägglöss allt vanligare husdjur

I Egentliga Finland har vägglöss påträffats också i Pargas.

Lössen plågar Hindhårbarnen

Lössen har varit ovanligt sega i Hindhår daghem i Borgå. Lusepidemin har pågått i tre veckor, och personalen har fått göra sitt bästa för att orka med de dagliga lusfynden.

Lushundar poserar

Lukten av vägglöss det bästa i världen

Lushunden larmas allt oftare, i takt med att vägglössen blir allt vanligare. Lushunden har lärt sig att lukten av vägglöss är den bästa sak i världen. Inget tekniskt hjälpmedel kan bli snabbare och mer kostnadseffektivt!

En kvinna luskammar en ung pojke

Är du redo för en nationell avlusningsdag?

I tid och otid dyker lappar om förekomsten av huvudlöss upp på dagisdörren. Som om man inte skulle ha bättre saker för sig om kvällarna än att luskamma barn! Men nappar vi på danskarnas idé kan vi göra livet lättare för oss själva och varandra.

Lus

Huvudlöss tecken på jämställdhet och demokrati

De flesta som konfronterats med huvudlusen har föga gott att säga om parasiten i fråga. Men huvudlusen kan också anses vara en intressant insekt som berättar en hel del om oss människor och vårt beteende.

En vägglus.

Lärkkulla är avlusat

Lärkkulla i Karis har har haft problem med vägglöss. Vägglössen upptäcktes i huvudinternatet då höstterminen började.

Fasaden vid Majstrandens studiebostäder i Helsingfors

Det kryper i studentlyorna

Vägglössen är på väg in i våra hem igen och speciellt i studentbostäder har de blivit vanligare. Unga reser mycket och det är lätt hänt att krypen hoppar in i kappsäcken och kommer med hem.

Marina Furuhjelm

Gör det kyligt värre för lusen

Vägglöss har gjort en liten comeback. Enligt Marina Furuhjelm som är jurist på Disponentförbundet, kan det bero på att folk köper allt mer kläder och möbler på loppmarknad. Nedfrysning minskar på lusrisken.

Lus till sambo sänker bostadsvärde

I fall du bor ihop med en lus kan din bostad sjunka i värde med till och med fem procent, uppskattar fastighetsförmedlare Christoffer von Schantz.

Jouni Siltala utrotar löss.

Han utrotar på beställning

- Det är inte längre fråga om vem som har varit utomlands och tagit med sig vägglöss. Lössen kan komma från vem som helst, säger Jouni Siltala som håller på med lössutrotning. Helsingfors miljöcentral uppger att problemen med löss blivit allt besvärligare.

Vägglössen otäcka och dyra hyresgäster

Problemen med vägglöss har ökat rejält i Finland under de senaste åren och bekämpningen kostar de drabbade en hel del. Hos Studentbystiftelsen i Åbo slukar de obehagliga krypen en kvartsmiljon i året.

Ann-Sofie, William, Morfar

Jag heter Ann-Sofie Granvik

Vi har vägglöss i huset.

Tvätt hänger på tork.

Svårt att bli av med löss - alla medel biter inte

Det första fallen av huvudlöss hos barn har redan dykt upp. Lössen är svåra att bli av med, alla medel hjälper inte.

En vägglus.

Vägglöss invaderar hemmet genom gamla möbler

Den som köper gamla möbler på loppmarknad ska se upp så man inte får nya husdjur hem samtidigt. Vägglössen som tidigare mest spred sig till Finland i resväskor från utlandet har nu börjat sprida sig allt mer genom begagnade möbler.

Lus

Huvudlöss och springmask

Vad är värre: huvudlöss eller springmask?