Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Elever i en skolklass.

Undersökning: Många vill bli lärare, men resurserna tryter inom lärarutbildningen

Utan tillräcklig finansiering sjunker undervisningens nivå.

Forskare vid Åbo Akademi får finansering för forskning om inflammatorisk tarmsjukdom

Det finns inget botmedel för inflammatorisk tarmsjukdom, alltså IBD, och därför är det viktigt att sjukdomen upptäcks tidigt för att man ska kunna hantera symtomen.

Forskare vid Åbo Akademi har identifierat ett protein som finns i tjocktarmen hos personer med IBD, men inte hos friska personer.

Möjligheterna att utveckla ett diagnostiskt test av forskningsresultaten har nu fått finansiering. I slutet av 2023 fick forskningsgruppen 470 000 euro från Business Finland och Novo Nordisk Fonden beviljar också initiativet 130 000 euro för ytterligare forskning.

Finansieringen gör det möjligt att ta forskningsresultaten närmare dem som lider av IBD, och till exempel möjligheten att utföra kliniska tester, skriver forskargruppen i ett pressmeddelande.

Porträttfoto av två män i kavaj

Korsholm pratade batterifabrik i Bryssel: ”Det räcker inte med möten på nätet”

Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg och kommunfullmäktiges ordförande Christoffer Ingo (SFP) besökte EU:s generaldirektorat för energi i Bryssel under fredagen.

Fotboll på konstgräsmattan i Botniahallen i Korsholm.

Regnen sinkade renoveringen av Botniahallens tak

Botniahallens takrenovering hann inte bli klar i fjol. Den fortsätter nu i vår och år 2025 hoppas man kunna satsa på en ny konstgräsmatta.

HS: Orpo vill att kommunerna ska betala mer än tänkt för den snabbare tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors

Kommunerna motsätter sig regeringen Petteri Orpos planer när det gäller kostnaderna för den snabbare tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors, alltså det så kallade entimmeståget, rapporterar Helsingfors Sanomat.

I december uppgav det finanspolitiska ministerutskottet att statens bidrag till bygget bara skulle bli 51 procent av den totala kostnaden för projektet. Resten skulle fördelas mellan projektbolagets övriga aktieägare, alltså kommunerna.

Enligt planen skulle kommunerna behöva betala upp till hundratals miljoner euro för projektet.

30 000 för utredning om ruinerna i Gamla Vasa

Vasa stad beställer en utredning för att ta reda på hur man bäst ska täcka in och skydda ruinerna i Gamla Vasa från vandalism.

Utredningen kostar 30 000 euro och ska levereras av arkitektbyrå Hanna Lyytinen Ab.

Det har länge pågått olika diskussioner om hur ruinerna av den gamla slottskyrkan ska bevaras, samtidigt som ruinerna upprepade gånger utsatts för vandalism.

Efter en fullmäktigemotion i februari om att täcka in ruinerna har staden alltså nu beställt en utredning över hur intäckningen ska ske.

Mirka satsar 25 miljoner på ny fabrik i Jeppo

Mirka i Jeppo satsar 25 miljoner euro på en fabrik för cirkulär slipkornstillverkning.

Business Finland har beviljat Mirka ett stöd på 5,9 miljoner.

– Mirka tar ett branschformande steg genom att introducera det första verkligt cirkulära konceptet i den globala slipmedelsindustrin. Anläggningen blir den första i sitt slag i världen, säger vd Stefan Sjöberg i ett pressmeddelande.

Enligt Sjöberg kommer satsningen att skapa mer än 50 nya jobb.

Anläggningen omfattar 7 000 kvadratmeter och byggs på fabriksområdet i Jeppo. Den beräknas vara klar för produktion i slutet av år 2025.

Flest konkurser på 25 år

I år har rekordmånga finländska företag gått i konkurs.

Under de senaste 12 månaderna har nästan 3 300 företag sökts i konkurs, vilket är det största antalet på 25 år, uppger Statistikcentralen.

Konkurserna är således fler än exempelvis under finanskrisen år 2009. Senast söktes fler företag i konkurs år 1997.

I november i år gjordes 345 konkurser, vilket är 112 fler än samma tid året innan. Värst drabbade är företag inom byggverksamhet och handel.

Källa: Statistikcentralen

Konstgräsplaner i Borgå.

Lobbandet och jobbandet är över – nu har Hangö en egen ny konstgräsplan

Ett lyckat samarbete mellan staden och fotbollsföreningen.

Vintrig exteriörbild av H-huset vid Vasa Centralsjukhus

Kristdemokraten Peter Östman vill riva upp hela modellen för vårdreformen

Reformen blev misslyckad, anser flera riksdagsledamöter.

Några personer rör sig på en parkering framför två ishallar.

Borgå stadsstyrelse: Kokon idrottscentrum ska vara färdigt före 2030

Pauserna skippas så att helheten blir klar tidigare.

Studerande som sitter och äter på Porthanias café, bilden tagen snett underifrån.

Högskolor ska få pengar för sina förstagångssökande

Regeringen vill öka andelen högutbildade unga vuxna.

S&P höjer Greklands kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet S&P, tidigare känt som Standard & Poor's, har höjt Greklands kreditbetyg.

Landet har nu fått betyget BBB-, vilket innebär att det för första gången på 13 år lyfts ur ”skräpklassen” till investeringsstatus.

Höjningen motiveras med att Grekland anses ha gjort ”stora framsteg” gällande de ekonomiska svårigheterna som landet kämpat med.

Greklands ekonomi kantrade i efterdyningarna av den internationella finanskrisen 2008, och landet har fått stöd av både euroländerna och Internationella valutafonden IMF.

Martin Enroth ser in i kameran, i bakgrunden ett oskarpt stadslandskap.

Nu finns rekordmycket pengar att söka för kulturprojekt i Sydösterbotten

”Väldigt goda ekonomiska förutsättningar just nu.”

Järnvägsspår som leder till Kaskö hamn.

Vasa hamn och Kasköbanan får pengar om regeringens budgetförslag går igenom

Pengaregn över Österbotten i regeringens budgetförslag.

Tre musiker uppträder framför publik. Salen är mörklagd och scenen belyst i ett lila sken. Musikerna spelar violin, piano och cello.

Lyckat veckoslut för Sibeliusdagarna i Lovisa: ”I år står det bra till”

Nästan 800 personer i publiken och finanserna i skick.

Uutissuomalainen: Alla välfärdsområden på minus i år

Samtliga välfärdsområden uppskattar att deras resultat landar rejält på minus i år, visar en enkät som nyhetstjänsten Uutissuomalainen låtit göra.

Enligt de nyaste prognoserna blir välfärdsområdenas sammanslagna underskott nästan 1,2 miljarder euro i år.

Mest på minus ser Egentliga Finlands välfärdsområde ut att gå med 106 miljoner euro.

Mellersta Österbottens välfärdsområde är den som tror sig klara sig med det minsta underskottet, det beräknas bli fyra miljoner euro.

Så gott som alla välfärdsområden anger att den främsta orsaken till underskottet är den redan vid starten underdimensionerade statliga finansieringen och kostnadsökningen.

Färre ville ha finansiering av Finnvera

Finnveras finansiering till företag minskade under första halvan av året, som en följd av lägre efterfrågan på lån.

Den statsägda specialfinansiären delade då ut sammanlagt 44 miljoner euro till företag i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. För ett år sedan låg summan på 70 miljoner euro.

Hundra procent av finansieringen gick till små- och medelstora företag samt så kallade midcap-företag (stora företag med en omsättning på högst 300 miljoner euro).

Efterfrågan på finansiering var klart mindre än tidigare, men den finansiering som söktes var för positiva finansieringsbehov som till exempel tillväxt, investeringar och ägarbyten. Samtidigt var efterfrågan på driftskapital större än tidigare.

Hivpoint har stängt sina dörrar i Helsingfors – inga snabbtester innan finansieringen klarnar

Det erbjuds inga snabbtesttjänster för Hiv för tillfället i Helsingfors. Hivpoint, som erbjuder tjänsten håller som bäst på och förhandlar med Helsingfors stad och välfärdsområdena i Nyland om finansiering.

Jukka Keronen som är vd för Hivpoint vill inte kommentera läget desto mer.

– Hela paketet ligger nu på stadens bord och den här veckan är alla läkare som har med saken att göra lediga så inget händer nu på en tid, säger han.

Hivpoint skulle vilja utvidga sin verksamhet till att snabbtesta också andra könssjukdomar än Hiv.

Karleby går in med knappa 28 miljoner euro i Karleby idrottspark

Karleby stad går in med extra medel till det stora idrottsparkprojektet. På måndagskvällen beslöt stadsfullmäktige gå in med 27,5 miljoner euro som extra kapital i Karleby idrottspark Ab. Pengarna sprids ut över åren 2024-2026.

Idrottsparken ägs till sin helhet av Karleby stad. Hybridarenan som är en del av projektet ska börja byggas senast i månadsskiftet september-oktober.

Pengarna ska stärka idrottsparksbolagets kapital och kommer inte att påverka helhetsbudgeten på 74,9 miljoner euro. Staden går in med tilläggsmedel då parken inte lyckats hitta utomstående investerare.

Från början hette det att staden inte skulle gå in med egna medel, men nu finansierar staden 40 procent av projektet. Resten täcks med lån.

Texten är en förkortad översättning av Kokkolan Urheilupuisto Oy saa kaupungilta liki 28 miljoonan euron pääomituksen jättihankkeeseen.

Rävsundsbron

Finansministeriets budgetförslag: Inga nya trafikinvesteringar aktuella i Egentliga Finland

Det blir inga nya trafikinvesteringar i Egentliga Finland 2024 enligt finansministeriets budgetförslag, som presenterades på måndagen.

Wallinheimo till MT: Nedskärningar i Yles budget ”mycket sannolika”

Finansieringen av Yle kommer med ytterst stor sannolikhet att skäras ner under den här valperioden.

Det säger riksdagsledamot Sinuhe Wallinheimo (Saml), ny ordförande för Yles förvaltningsråd, till Maaseudun Tulevaisuus. Wallinheimo anför inga exakta siffror, men anser det självklart att också Yles budget måste bantas i ett läge där statens ekonomi ska balanseras med sex miljarder euro.

Enligt Wallinheimo måste Yle hädanefter visa exempel på hur resurser används effektivt. I sina skuggbudgetar förra hösten föreslog både Samlingspartiet och Sannfinländarna nedskärningar på upp till 120–140 miljoner euro i Yles budget.

I fjol uppgick Yles finansiering till 557 miljoner euro.

EU-kommissionen beviljar stöd på 330 miljoner euro till jordbruket

EU-kommissionen har beslutat att bevilja stödpengar på 330 miljoner euro till jordbruket. Av pengarna går 4,2 miljoner till Finland.

Just nu har jordbruket det svårt, inte enbart på grund av världsläget utan också på grund av den kalla våren, som ledde till en trög start för växtodlingen.

Jord- och skogsbruksministeriet meddelar till kommissionen i slutet av september hur stödpengarna ska fördelas mellan de finska jordbruksföretagen. Planen för hur pengarna fördelas görs tillsammans med Livsmedelsverket.

Enligt plan ska pengarna delas ut senast 31 januari 2024.

EU ger Finland över 60 miljoner för spårtrafik och hamnprojekt

Europeiska kommissionen kommer att finansiera finska trafikprojekt med 61 miljoner euro. Finansieringen beviljades via Fonden för ett sammanlänkat Europa.

Pengarna kommer att delas mellan sju olika projekt. Den största biten av kakan går till att bygga Helsingfors–Riihimäki-banan. Det projektet beviljades drygt 40 miljoner euro.

Förutom det kommer en del pengar bland annat gå till att förbättra färdmöjligheterna på Östersjön under vintern. Ett par miljoner kommer också att gå till projektet Suomirata, som ska förena Helsingfors-Vanda flygplats med fjärrtrafiken.

Källa: STT

Yleflaggor

Parlamentariskt beslutsfattande tryggar Yles oberoende

Yles oberoende, trovärdighet och jämlikhet bör byggas på en grund av långsiktigt beslutsfattande som sker i samförstånd.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida