Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kuvassa on kananmunia Helsingissä Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.

Maaseudun Tulevaisuus: Finländare äter ägg som aldrig förr

Per person äter vi 12,2 kilogram ägg i år.

Eleanor Coffey.

Forskare vill hitta en ny vårdform för depression - med hjälp av ett protein

Eleanor Coffeys forskningsteam jobbar med försöksmöss.

Alpollen

Ordentligt med pollen i luften redan – tuff vår för pollenallergiker att vänta

Läkare ger tips på sätt hur du kan underlätta problemen!

Ägg mot svart bakgrund.

Ett ägg om dagen kan minska risken att insjukna i typ 2-diabetes

Nya rön från Östra Finlands universitet.

Sågspån i UPM

Sågspån - framtidens proteinkälla: "Till en början ska vi testa om det fungerar för fiskar"

I dag lämnas sågspånet ofta i högar och ruttnar bort.

Alexandra de Paoli.

Fråga Alexandra De Paoli om örtapotek

Alexandra De Paoli är Strömsös örtexpert.

Grafisk text Trädgårdskväll på Strömsö

Trädgårdskväll på Strömsö sänds direkt på Yle Arenan - här är programmet

Här är programmet för Trädgårdskväll på Strömsö.

En vegetarisk pastarätt

Låtsaskött är ett klimatsmart alternativ till biffen

Många väljer att minska på köttätandet.

Belugakaviar på linser

Testa linser - den hälsosamma snabbmaten

Linser finns i många olika färger.

Portion med hussyrsa på stekta potatis och myror.

Servera potatis med gräshoppor i stället för sill

Syrsorna är lika goda kalla som varma.

Portion med mjuka tacos med syrsor och mjölbagge larver

Laga insekttacos - piffa upp barnfamiljens favorit med syrsor och mjölmaskar

Gräshopporna är proteinrika och kan ersätta malet köttet.

Lila bönor med gredelina bönblommor

Lär dig gilla den livräddande, lättodlade, gasbildande, trendiga bönan

Dessutom är bönor och kikärter fiberrika och mättande.

Syrsebröd

Bröd med insektmjöl

Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

Livsmedelsprodekter gjorda på insekter.

Evira: Ätbara insekter kan framkalla kraftiga allergiska reaktioner

Personer som är allergiska för skaldjur kan drabbas.

Professor i biokemi J. Peter Slotte och studerande Linus Lindholm.

Plugga vid ÅA: Biokemi

Undersöker molekylers struktur och funktion i organismer.

Beigefärgat proteinpulver i en sked.

Ny finländsk metod producerar näring utan jordbruk

För tillfället produceras bara ett gram på två veckor.

En tallrik full med hussyrsor.

Hussyrsan - det nya goda från Borgå

Insektfarmen ryms i en liten container.

Bönor, tomater, en majskolv, en paprika och en gul pumpa.

Fem myter om veganism

Experter slår hål på de vanligaste fördomarna mot veganer.

Näringsfysiologen Fredrik Paulún.

Fredrik Paulún: Min mission är att få folk att må bättre

"Fredrik Paulún om rollen som känd näringsfysiolog".

matgäst tar för sig  skolmat

Ett vegetariskt alternativ varje dag - nya rekommendationer för skolmaten

Fokus på socker, salt, mättat fett och fibrer.

mjölbaggens larver

Insektprotein kryper närmare våra tallrikar

Insektmat intresserar både konsumenter och producenter.

Gräshoppor som ingår i en anrättning.

Insekter kan bli ett livsmedel också i Finland

För närvarande får insekter inte säljas som mat.

Salladsbord i skola.

Skolmaten i Lovisa får kritik - mättar inte

Lärare Christina Mickos ifrågasätter näringsinnehållet.

Frances Arnold.

Millenniumpriset till biokemisten Frances Arnold

Priset värt en miljon euro.

Olika superpulver i skålar

Superpulver – växter som näringstillskott

Açai, maqui och carob – vad är det egentligen?

Bönor till försäljning på skördemarknaden

Proteiner är bantarens bästa vän

Många bantare äter alldeles för lite protein.

Kommer vi från mars?

Livet på jorden kan härstamma från planeten Mars! Den teorin förs fram på en stor vetenskapskonferens i Florens i Italien, rapporterar brittiska BBC. En amerikansk biokemist anser att förhållandena på mars är gynnsamma för att liv kan uppstå.

ÅA-forskning presenteras i Nature

Fraktbåt eller taxi, så beskrivs transportvägarna för lipider inne i våra celler. Forskningsresultaten presenteras av akademilektor Peter Mattjus och forskardoktor Henna Ohvo-Rekilä i den ansedda tidskriften Nature.

Michael Björklunds biffar av jordärtskocka med ramslök och grönsaker

Mera grönt på tallriken

Mera vegetarisk mat i daghem och skolor i Borgå efterlyses av fullmäktigeledamoten Kaisa Leka - De gröna.

Mat ur kostcirkeln, 1985

Vad bör de unga äta?

Ungdomar i tonåren äter dåligt, slarvigt och fel.