Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Finlands Röda kors hjälper hemlösa i Libyen

Finlands Röda kors skickar 150 000 euro från sin katastroffond för att hjälpa översvämningsoffer i Libyen via internationella Röda korset.

Pengarna används för att hjälpa personer som har förlorat sina hem, uppger FRK.

Hjälpen utgörs av rent vatten, livsmedel och mediciner. Men människor behöver också hjälp med att hitta anhöriga.

Röda halvmånen uppger att minst 11 000 personer omkom i de förödande översvämningarna. Dödssiffran befaras stiga ytterligare.

Mera: Tre orsaker till att översvämningarna i Libyen blev så katastrofala – FN: Dödsfallen kunde ha undvikits

Stadsdel totalförstörd efter översvämning.
Inköp betalas med kort i butiken.

EU:s mathjälp ersätts av betalkort – hjälporganisationer har väntat på dem sedan 2021

En familj kan få högst två kort eller 80 euro i månaden.

Kvinnor får inte jobba för FN i Afghanistan

Läget för kvinnor i Afghanistan blir allt värre. Nu har FN:s personal på plats i Afghanistan fått besked om att deras kvinnliga anställda inte längre får arbeta för FN, säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare.

Talibanledningen uppges ha informerat FN muntligt om det nya beslutet.

Dujarric påpekar att de kvinnliga anställda är nödvändiga för att FN ska kunna leverera livsuppehållande bistånd, särskilt för att identifiera kvinnor i nöd.

Förbudet är det senaste ledet i en mycket oroväckande utveckling i Afghanistan. Ett liknande förbud för kvinnor att arbeta för inhemska och internationella frivilligorganisationer infördes för några månader sedan. Trots det förbudet får kvinnor ändå arbeta med sjukvård.

Källor: SR, BBC

En biståndsarbetare för internationella Röda korset övervakar en biståndskonvoj i Sanaa.

Stramare budget för humanitärt bistånd gör att Röda korset måste minska på sina insatser

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) meddelade på onsdagen att ungefär 1 500 jobb kommer att försvinna över hela världen inom de kommande 12 månaderna.

Insatserna i vissa områden kommer att minska på grund av stramare budget för humanitärt bistånd under 2023 och början av 2024.

Enligt Röda korset visade det sig vid fjolårets slut att flera löften från givarna inte motsvarade den nivå man hade räknat med och att kostnaderna hade varit högre än planerat under det sista kvartalet 2022.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) grundades 1863 och arbetar med att hjälpa människor som drabbats av katastrofer och kriser, och kombinerar det med utvecklingsarbete.

Yles stödkonserter har samlat in åtta miljoner euro till ukrainare

Hjälp till Ukraina-stödkonsert 2, som arrangerades på lördagskvällen, samlade in över två miljoner euro till ukrainska barn, unga och barnfamiljer som lider av det ryska kriget mot Ukraina.

Artisterna Sanni, KUUMAA, Erin, Pepe Willberg, Laura Voutilainen, Maustetytöt, Aliisa Syrjä, Ismo Alanko, Pate Mustajärvi, Jesse Markin samt Jannika B och Toni Wirtanen uppträdde.

Konserten som sändes i Yle TV1 och Yle Areena fick 1,1 miljoner tittare. En inspelning av konserten kan ses på Yle Arenan.

Konserten ordnades i samarbete med World Vision Finland, Rädda Barnen och Plan International Finland.

Finländare har donerat sammanlagt över åtta miljoner euro via Yles och hjälporganisationernas konserter. Insamlingen pågår fram till sista april och det går att delta på många sätt.

Renée Honkanen

”Det finns inte ord för hur mycket behovet har ökat” – Operation Matkasse har sett hur behovet av mathjälp ökar medan donationerna minskar

Operation Matkasse får in mycket färre varor då allt fler köper rabatterade varor i butikerna. Appar för matsvinn påverkar också verksamheten negativt. Matdonationerna har minskat medan behovet av mathjälp har ökat.

Dödssiffran i Turkiet och Syrien nu över 43 000 – 11 dagar efter jordbävningen hittas fortfarande överlevande

Jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien i måndags för en vecka sedan har hittills krävt över 43 000 människoliv.

Men ännu hittas överlevande i ruinerna: Under fredagen räddades två personer i Turkiet, efter att ha levt under en kollapsad byggnad i elva dagar.

34-åriga Mustafa Avci låg under rasmassor i 261 timmar. Han kunde ännu tala med sina föräldrar och sitt nyfödda barn på telefon medan han fördes för undersökning.

– Jag hann tappa allt hopp, det här är ett mirakel! Jag fick tillbaka min son, säger Mustafas pappa Ali Avci.

Behovet av hjälp växer minut för minut och både FN och Internationella Röda Korset har vädjat om hjälppengar till de drabbade.

Källor: Reuters, STT-AFP

Finland planerar skicka nödhjälp till Syrien

Den första försändelsen med nödhjälp, som Finland bidragit med, anlände till Turkiet i dag. Det uppger Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Finland skickade nödinkvartering för 3 000 personer, det vill säga tält och kaminer. Leveransen gick via Natos euroatlantiska räddningstjänst (EARDCC).

Behovet av stöd och nödhjälp i de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet och Syrien är stort och nu förbereds också materialhjälp till Syrien med snabb tidtabell, uppger ministeriet.

Finland har redan tidigare skickat hjälparbetare till Turkiet.

Finland bidrar med en miljon euro för humanitär hjälp till Turkiet och Syrien via Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

En man rutig skjorta sitter vid ett köksbord och tittar mot kameran.

Röda Korset i Vasa väntar på nationell insamling för jordbävningsdrabbade: ”Pengar gör mest nytta”

Jordbävningen som drabbat Turkiet och Syrien har fått många österbottningar att vilja hjälpa till på något sätt.

En syrisk medlem i biståndsgruppen De vita hjälmarna tröstar ett barn.

Syriska familjer kämpar vidare i sitt krigshärjade land och måste nu klara av följderna av det förödande skalvet

I Syrien finns det svåra ärr efter tolv år av brutalt inbördeskrig. Effekterna av kriget syns mycket i norr i de områden där jordbävningen slog till som värst.

Hjälpkonvoj på väg till turkiska gränsen och vidare in i Syrien

En hjälpkonvoj är på väg till den turkiska gränsen för att gå in i nordvästra Syrien.

Det handlar om den första leveransen av humanitärt bistånd för de människor som drabbades av jordbävningen i nordvästra Syrien.

Transporter över gränsen från Turkiet till oppositionskontrollerat område i nordvästra Syrien har varit livsviktiga för cirka 4 miljoner människor som lider av följderna av det nästan tolv år långa inbördeskriget. Det här behovet har vuxit betydligt nu i efterdyningarna av jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Jordskalven har enligt de senaste uppgifterna krävt över 16 000 dödsoffer - över 13 000 i Turkiet och omkring 3 000 i Syrien.

Dödstalet har fortsatt att stiga snabbt och Världshälsoorganisationen WHO befarar att det slutliga antalet döda kan ligga kring 20 000.

Utländska räddningsarbetare från nästan 30 länder deltar i räddningsarbetet , och de kämpar nu mot tiden och kylan.

Källor: reuters, AP, AFP

Östnylands luciatrio samlade in över 12 000 euro till välgörande ändamål

Den insamling som ordnas i samband med Östnylands lucia blev mycket lyckad i år, och luciajuryn hade hela 12 000 euro att dela ut.

Bland bidragstagarna finns i år främst föreningar och aktörer vars verksamhet riktar sig till barn. Också det ökande antalet ukrainska flyktingar uppmärksammades av luciajuryn.

Det största enskilda bidraget på 2 300 gick till Kulturhuset Grand för att ordna barnkulturevenemang.

Servicehusstiftelsen i Sibbo får 2 000 euro för att ordna trädgårdsverksamhet för sina klienter. Pellinge ungdomsförbund får också 2 000 euro för barn- och seniorverksamhet.

Röda Korset i Borgå får 1 250 euro för vänverksamhet för ukrainska flyktingar och MAPorvoo får 1 100 euro för invandrare bland annat från Ukraina.

Både Wessö uf och Borgå segelsällskap får 1 000 euro för aktiviteter för barn och unga.

Ville Skinnari framför en mikrofon.

Finland sänder en miljon euro i katastrofhjälp till Turkiet och Syrien

Pengarna ska användas för mat, inkvartering och vård.

Tre kvinnor bär en kamin.

750 kaminer från Esse motar vinterkylan i hem och skyttegravar i Ukraina

Vi följer kaminernas väg från Österbotten till Ukraina.

Afghanska barn leker i snön i Kabul

Räddningsarbetet underlättas något i Afghanistan – nu får kvinnor också delta i viss mån

Förbud mot biståndsarbete infördes i december efter att kvinnor först blockerats från universitetsutbildning.

Reservofficersförbundet stöder utvidgningen av militärhjälp till Ukraina

Finlands Reservofficersförbund (FROF) ger tummen upp för utökning av det militära stödet till Ukraina i form av nya, västerländska vapensystem och -materiel.

Som exempel på sådan utrustning nämner man Leopard-stridsvagnar, med tillhörande stöd- och underhållssystem samt användarutbildning.

– Det utökade stödet främjar Ukrainas försvarsförmåga och stärker väsentligt landets möjligheter att återta ryskockuperade områden. Detta militära stöd är naturligt att förverkliga i form av ett europeiskt och internationellt samarbete, säger premiärlöjtnant Aaro Mäkelä, ordförande för FROF, i ett pressmeddelande.

Reservofficersförbundet anser det också viktigt att stater, företag, organisationer och privatpersoner fortsätter att bistå ukrainare med humanitär hjälp.

Källa: STT, Pressmeddelande

John Åsvik på Vasa mathjälp.

Vasa ger fyrverkeripengarna till mathjälpen: ”Vi är oerhört tacksamma för alla pengar vi får”

I Helsingfors och Åbo invigs det nya året med fyrverkerier. Samtidigt väljer flera städer runt om i landet att slopa fyrverkerierna. En av dessa städer är Vasa.

Två kvinnliga anställda står bland sina patienter på en klinik i Kabul som erbjuder vård för drogberoende kvinnor och barn. Verksamheten finansieras med hjälp av internationella donationer.

Stor oro i Afghanistan efter talibanstyrets förbud mot kvinnliga hjälparbetare – en del hjälporganisationer avbryter sin verksamhet

Talibanstyret i Afghanistan fördöms nu världen över för lördagens besked om att hjälporganisationer inte längre ska få anställa kvinnor. Åtminstone tre hjälporganisationer beslöt på söndagen att avbryta sitt arbete i Afghanistan

En kvinna som sitter vid ett bord.

Ukrainas ambassadör Olga Dibrova besökte Jakobstad: ”Vintern blir en svår utmaning men Kreml kan inte knäcka oss”

Olga Dibrova säger att de ukrainska diplomaterna arbetar oförtrutet sen Rysslands invasion av Ukraina. Men vintern kommer att bli svår och en stor utmaning är elförsörjningen.

Flera plastpåsar med varor som samlats in till ukrainare, och en A4 med instruktioner för donationer.

Fortfarande brist på nödvändigheter för ukrainare på flykt

Speciellt mat och hygienartiklar behövs.

Stor sal med stora fönster som är fylld med kläder och hushållsatiraljer.

Ukrainska centret i Jakobstad: Flyktingarnas behov har förändrats

Många flyktingar har svårt att få jobb utan språkkunskaper.

Bröskö i Andreaskyrkan.

Behovet av mathjälp ökar kraftigt, samtidigt som utbudet minskar och EU:s mathjälp är på paus

Det råder stor oro bland de som är aktiva inom mathjälpen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida