Senaste artiklar
De rika åt fina efterrätter och drack kaffe, medan allmogen fick nöja sig med bröd, öl och gröt – Lovisa stadsmuseum visar upp mat från 1700- och 1800-talen
Utställningen visas till den 3 mars 2024.
Vi äter på tok för mycket salt – WHO: Massiva åtgärder måste vidtas för att minska saltintaget
Världens länder måste vidta massiva åtgärder för att lyckas med målet att minska saltkonsumtionen med 30 procent fram till år 2025. Det säger Världshälsoorganisationen WHO i en ny rapport.
Allt fler finländare är överviktiga – ohälsosam mat måste bli dyrare, säger läkare
Närmare 30 procent av de som är minst 30 år har fetma.
Filmkvällssnacks – här är tre godingar för en mysig kväll i soffan
Allting blir godare när man gör det själv från grunden.
Universums byggklossar: Natrium
Natrium används bland annat i gatubelysningen.
Tångsalt är ett enkelt sätt att få havssmak på maten
Så här lätt gör du din egen krydda.
Finländarna vill ha en sockerskatt - mindre stöd för skatt på fett och salt
Nästan 60 procent stöder idén med sockerskatt.
Tage Gustafsson i Hangö har varit yrkesfiskare sedan 1977: Det är ett sätt att leva
Svårt klara sig enbart på fiske i dag.
Libbstickan är en toppenväxt bara man vet vad man skall ha den till – så här gör du ett läckert örtsalt som passar till allt
Soppor och grytor blir lite mustigare av libbsticka.
"De flesta finländare vet inte hur mycket salt de äter per dag" – THL: Nästan alla får i sig för mycket
Högt saltintag är kopplat med högt blodtryck.
Nya översvämningar i Venedig – vattenståndet steg till 1,5 meter över det normala under söndagen
Skadorna saltvattnet orsakar är allvarliga och dyra.
Saltade cykelvägar är bra för vintercyklandet men bedrövligt för cyklarna: "Efter två veckor är en helt ny kedja sönderrostad"
Enda som hjälper är att undvika vägarna och tvätta cykeln.
Finländarna följer inte kostråden rapporterade vi och kommentarerna strömmade in - ”Helheten är det viktiga, inte enskilda ämnen” säger näringsexpert
Rapporten gav upphov till en het debatt.
Ekenäs första apotek håller fast vid traditionerna - personalen blandar fortfarande kryddor till vassbuk
Elva kryddor blir en blandning som säljs runt om i landet.
Litet finländskt bolag vill erövra världen med miljövänliga batterier – den viktigaste beståndsdelen är vanligt bordssalt
Batterierna fungerar redan i laboratoriet.
Ny studie om salt: De flesta kan konsumera måttfulla mängder med ro
Personer med högt blodtryck ska dock se upp.
Salt och is räddar maten under rötmånaden
Hushållslärare ger tips för att maten inte ska ruttna.
Lakrits och salmiak allt populärare i mat
Nya smaker på yoghurt, chips och mineralvatten.
Förslag i Borgå: mota gatudamm med moderna metoder
Enligt motion borde staden minska på saltning och sandning.
Smartha tips i hemmet
Marthorna ger ekologiska tips på ett vitsigt sätt.
Saltet i ditt bröd en hälsorisk?
Saltet i vårt dagliga bröd väcker debatt. Myndigheterna och bagerierna är oense om hur mycket salt som kan tillsättas i brödet. På myndighetshåll påminner man att åtminstone trettio procent av vårt saltintag kommer från brödprodukter. Bagerierna pekar ändå ut påläggen som den stora saltboven.
”Underligt att vuxna skall dricka mer mjölk”
Markus Haakana är matkasseföretagare på Keittiökaveri och tycker att de nya kostrekommendationerna verkar vettiga men de innehåller också lite underligheter.
Universums innehållsförteckning, del 11: Natrium
Atomerna är universums små byggklossar som allting består av, inklusive dig, stolen du sitter på och stjärnorna. Det är just i hjärtat av döende jättestjärnor som atomerna, våra grundämnen, har skapats. Vi är alltså bokstavligen stjärnstoff. I den här serien i 117 avsnitt går vi igenom hela det så kallade periodiska systemet, från väte till unuoctium.
Malins goda kyckling
Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. I lördags bjöd Malin Båtmästar oss på USA-inspirerad mat.Här får ni receptet!
Andreas smarriga mackor
Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. I lördags bjöd Andreas Sandén oss på lyxiga smörgåsar och wraps. Här får ni receptet!
Veckans inköpslista av Älska sommar-kocken
Det är snart dags att värma upp grillen! Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. På lördagen får vi besök av kocken Mats Sabel.
THL: Finländare äter alltför mycket salt
Finländarnas saltkonsumtion verkar ha ökat under de senaste fem åren efter en längre tids nedgång. Enligt forskare äter vi nu dubbelt så mycket salt som vi borde.
Christoffers whiskeymarinerade inrefilé
Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Christoffer Thomassfolk bjöd oss på sin biffar av inrefilé som legat i god marinad. Här får ni receptet!
Andreas Sandéns himmelska biffar
Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Andreas Sandén bjöd oss på oerhört goda lammfärsbiffar. Här får ni receptet!
Veckans inköpslista av Älska sommar-kocken
Det är snart dags att värma upp grillen! Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. På lördagen får vi besök av kocken Andreas Sandén.
Veckans inköpslista av Älska sommar-grillmästaren
Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. Först ut är Bruno Köhler, en mästare på grillen.
Vägsaltet fortsätter hota grundvattnet i Lojo
Lojo stad och Trafikverket är oense om vad som borde göras och när för att rädda grundvattnet i Lojo från vägsalt som rinner ned i vattnet från den nya motorvägen. Trafikmyndigheterna efterlyser noggrannare utredningar. Lojo stad vill ha åtgärder och resultat nu.