Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Radioteaterinspelning

Teater då ingen ser

Hur är det att spela teater om ingen ser en?

Gymnasiets matsal i Jakobstad

Cook and chill kan bli framtidens melodi i storköken

"Cook and chill blir vanligare i Österbotten".

Soldat kryper i skogen

"Djuren är bättre på att skydda sig"

Skydda dig! Det heter den nya utställningen på Heureka, som visar hur försvarsmakten i alla tider har hämtat inspiration från naturen när det gäller att skydda sig för fienden. Den tekniska utvecklingen är visserligen viktig för att kunna konkurrera med fienden, men de bästa skyddsmetoderna är ändå hämtade från djurriket.

Man blir undersökt av läkare.

Gåtan som delar läkarkåren

Kontroversiell sjukdom eller en självklar diagnos? Läkarkåren är tudelad och behandlingsmetoderna väcker känslor.

Splittrade åsikter om D-vitamintest

Vårdföretag och läkare rekommenderar att man testar d-vitaminhalten i kroppen under vintermånaderna. Men D-vitaminforskare Christel Lamberg-Allardt säger att det saknas enhetliga analysmetoder, så att provresultaten är helt opålitliga.

Kiva skola blir internationell

Nu ska skolor i Belgien och Luxemburg lära sig nya knep för att bekämpa mobbning med hjälp av metoder, som utvecklats vid Åbo universitet. Det är frågan om programmet Kiva skola, som redan används i de flesta skolor i Finland.

fästing på ett finger

Wallin frågar regeringen om bekämpning av fästingar

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) ställer ett skriftligt spörsmål till regeringen om bekämpning av fästingar. Han vill veta om regeringens beredskap att stöda nya sätt att bekämpa fästingar med parasitologiska metoder.

Unga män är kritiska till flyktingar och invandring

I en ny så kallad etnobarometer som gjorts av Migrationsinstitutet framgår det att unga manliga yrkeshögskolestuderande är de som är mest kritiska till flyktingar. Svenskspråkiga studerande har en positivare syn än finskspråkiga.

Ulla-Maj Wideroos

Wideroos: Sluta rulla tummarna och utred kommunreformer!

Regeringens tal om att tvinga kommuner i 12 storstadsområden till fusioner bör tas på allvar. Det säger riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP).

Barnbyn kräver nya vägar i Amosparken

Nya trafikarrangemang i Kimito.

Raseborg sparar

Åtgärdsprogrammet, också kallat det stora räddningspaketet, och strategin i Raseborg var samtalsämnet i veckans måndagssnack.

Förberedelser i Finland för svininfluensa

Ny metod för att analysera sjukhusbakterie

Det finns en ny metod för att snabbt diagnosticera sjukhusbakterier, MRSA, som så gott som ingen antibiotika rår på. Medicine licensiat Teppo Stenholm utnyttjar laserteknik utvecklad vid Åbo universitet som ger provsvar inom några timmar.

Barn som upplevt våld sätts på trappan

Kommunerna i Åboland har börjat använda en ny metod för att hantera våld i hemmen. Metoden heter trappan och går ut på att höra barns upplevelser om våld.

Socialarbetare i Borgå med i pilotgrupp som hjälper barn bearbeta våld

Personalen vid Borgå skyddshem och socialjouren i Östra Nyland har fått fungera som pilotgrupp då man testat en ny metod som kallas Trappan. Metoden ska i framtiden hjälpa socialarbetare hjälpa barn bearbeta det våld de själva eller någon i familjen utsatts för.

Petra Lindqvist och Marina Långbacka.

Marina och Petra lär sig svenska och finska praktiskt

Fintandem är en språkinlärningsmetod som går ut på att två personer av olika modersmål lär sig vanandras språk praktiskt. Man bildar par som regelbundet träffas för att prata turvis varandras modersmål.

Jaktutställning på Musécentret EKTA.

Jakt till nytta och nöje

Ekenäs museicentrum EKTA presenterar jaktens betydelse genom tiderna, ur ett västnyländskt perspektiv.

Lär dig bota dina krämpor!

Många har ont i ryggen och axlarna. Därför är det viktigt att lära sig att behandla krämporna själv, anser fysioterapeut Johanna Söderholm.

Spruta

Gendopning kan äntra arenorna

På fredagen börjar OS i London. Under större idrottsevenemang brukar också idrottens baksida komma fram, nämligen dopning. Inför årets OS finns farhågor om att gendopning, en form av dopning som har utvecklats i tio år, nu skulle göra entré.

Fiskbeståndet i Strömsberg kollas

Banbrytande fiskprojekt i Östnyland får fortsättning

Ågårdskarlarna restaurerar åar för att fisken ska trivas.

Tempelbyggnaden i foajén i Pojo bibliotek är besvärlig att hålla ren.

Färre städar effektivare i Raseborg

Raseborgs stad har minskat på antalet städare genom effektivare arbetssätt. Bland annat har staden genom en bättre helhetsplanering minskat på antalet resor en städare gör.