Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

ÅUCS kvinnoklinik inleder pilotprojekt för att tidigare upptäcka kromosomavvikelser hos fostret

Kvinnokliniken vid ÅUCS inleder ett pilotprojekt med att erbjuda gravida kvinnor ett icke-invasivt prenatalt test (NIPT) som screeningstest för kromosomavvikelser, i stället för den tidigare kombinerade screeningen.

Testet utförs genom ett blodprov av den blivande mamman, i ett tidigt skede av graviditeten.

I och med kombinerad screening, som tidigare genomförts, har gravida kvinnor som bedömts vara i riskzonen erbjudits en uppföljande NIPT, placentaprovtagning eller fostervattenprovtagning.

NIPT är känsligare och mer exakt än den kombinerade screeningen. Då NIPT används som primär screening är det mer sannolikt att mammor som verkligen är i riskzonen identifieras.

Forskning vid Åbo universitet: Typ 2 diabetes kan upptäckas redan i början av graviditeten

Typ 2 diabetes kan upptäckas via blodprov redan i ett tidigt skede av graviditeten, visar Åbo universitets forskning.

Forskningen visar att kvinnor som utvecklade ett förstadie till typ 2 diabetes efter graviditeten, redan hade avvikande ämnesomsättning i början av graviditeten. De hade ett högre värde av HDL-kolesterolflingor, som tidigare har kopplats till en ökad risk för typ 2 diabetes.

Tidigare har man konstaterat avvikelser i ämnesomsättningen hos personer som har insjuknat i graviditetsdiabetes.

Graviditetsdiabetes är en stark riskfaktor för att också insjukna i typ 2 diabetes. Därför ville forskarna ta reda på om man kan identifiera personer som riskerar att få typ 2 diabetes redan i ett tidigt skede av graviditeten via ämnesomsättningen.

Hämeenlinnan Lentopallokerho tog bort klausulen som hindrade spelare från att bli gravida

Det var för ett par veckor sedan som volleybollspelaren Ronja Heikkiniemi berättade om att Hämeenlinnan Lentopallokerho ville hindra sina spelare från att bli gravida.

Heikkinen berättade att Tavastehusklubben i alla fall år 2018, använt sig av en klausul i vissa av kontrakten som innebar att klubbens ekonomiska skyldigheter skulle upphöra omedelbart om en spelare blev gravid.

Nu meddelar klubben att de granskat och modifierat spelarnas kontrakt för att ta bort alla olagliga klausuler som rör graviditet. Klubben uppdaterade sina kontrakt förra veckan.

– Vi har gått igenom kontrakten. Klausulen om graviditet har tagits bort från alla nuvarande kontrakt enligt styrelsens beslut 20.3.2023. Vi har informerat alla spelare och även minderåriga spelares föräldrar om saken, meddelade Hämeenlinnan Lentopallokerho till Tavstehus stad.

USA: Delstaten Wyoming först ute med att förbjuda abortpiller

Delstaten Wyoming är den första delstaten i USA där bruket av abortpiller förbjuds. Förbudet väntas träda i kraft i juli.

Den republikanska guvernören Mark Gordon undertecknade förbudet i går kväll och vädjade samtidigt till lagstiftarna om att helt häva rätten till abort i delstaten.

I delstaten Texas behandlas för närvarande ett rättsfall initierat av abortmotståndare som kan leda till att läkemedlet mifepriston snart förbjuds i hela USA. Domarens beslut i saken väntas inom kort.

Mifepriston används i samverkan med läkemedlet misoprostol vid medicinsk abort.

Tillgången till abortpiller har blivit en allt viktigare fråga i och med att Högsta domstolen hävt rätten till abort på federal nivå. Abortförbud råder i 13 delstater.

Övrig källa: Reuters

Fem kvinnor stämmer Texas med anledning av delstatens abortförbud

Fem kvinnor stämmer delstaten Texas efter att ha nekats abort.

Kvinnorna, vars foster inte hade förutsättningar för att överleva, nekades abort trots allvarliga komplikationer.

Abort är i praktiken helt förbjudet i Texas, förutom i medicinska nödfall, och läkare som bryter mot abortförbudet riskerar att dömas till fängelse i upp till 99 år.

Det är första rättsfallet där gravida utmanar abortförbudet, efter att USA:s högsta domstol i somras rev upp det beslut som tryggade rätten till abort på nationell nivå.

Sedan dess har 20 av 50 delstater antingen förbjudit eller kraftigt begränsat rätten till abort.

Källa: AFP

ehkäisyvälineitä

Helsingfors ger mer gratis preventivmedel till unga

Tidigare kunde Helsingforsare yngre än 25 år få gratis p-piller eller p-ring för ett års tid. Nu utvidgas det till att gälla hela den tid personen är under 25 år gammal och alternativen blir fler.

Vid centralerna för hälsa i Nordsjö och Fiskehamnen går det nu att få råd om preventivmedel utan tidsbokning. Tjänsten gäller alla under 25 år.

Enligt staden har gratis preventivmedel lett till färre oönskade graviditeter och könsjukdomar bland unga. Detta har också sparat pengar för staden.

En kvinna håller om sin gravida mage.

Ryska kvinnor reser till Argentina för att föda barn

Argentina vill ha slut på graviditetsturismen.

Jade Nyström i närbild

Vill du vidga dina vyer? Här är dokumentärerna du ska se i vår

Hundra procent verklighet - dokumentärerna du ska se i vår

piller och sprutor och ett graviditetstest

”Ungefär 80 procent av alla barnlösa par kan få barn genom behandling” – fertilitetsläkaren Niklas Simberg svarade på publikens frågor

I 40 års tid har man kunnat göra provrörsbefruktningar i världen. Under årens lopp har olika fertilitetsutredningar och -behandlingar tagits i bruk.

en ledsen kvinna sitter vid en tom spjälsäng med en nalle i famnen

Har du frågor kring fertilitetsbehandlingar och missfall? I Yle Vegas familjekväll svarar läkaren på dem

Ofrivillig barnlöshet och missfall är för de flesta en känslig och tung sak att gå igenom och att prata om.

South Carolina slopar sträng abortlag

På torsdagen fattade högsta domstolen i North Carolina beslut om att fälla en lag som förbjöd abort efter den sjätte graviditetsveckan.

Domstolen bedömde att lagen äventyrade rätten till privatliv och rösterna föll 3–2.

Beslutet är ett hårt bakslag för abortmotståndarna i den konservativa delstaten.

Det här är det första beslutet av sitt slag sedan USA:s högsta domstol slopade aborträtten på nationell nivå och bestämde att delstaterna själva får besluta om aborträtten.

Källor: AFP, Reuters

En bebis ligger på ett skötbord och gäspar.

Nästan 1 200 bebisar föddes på Lojo bb ifjol

Också ifjol föddes många barn på Lojo sjukhus. Den exakta siffran är 1 179 förlossningar. Dessutom föddes sex barn hemma eller på väg till sjukhuset, men de förlossningarna bokförs inte i sjukhusets officiella statistik.

År 2021 föddes rekordmånga barn på Lojo bb, 1 405. År 2020 föddes 1 152 bebisar på Lojo bb.

Så sent som i september spekulerades att Lojo bb skulle vara hotat i och med det stora underskottet i HUS budget för 2023. Flera välfärdsområden sköt sedan till mera pengar.

En kvinna med ett spädbarn i sin famn.

Barnmorskan struntade i Ruuts önskemål på grund av brådska – att flytta föderskor från Helsingfors till Tammerfors gör inte läget bättre, säger hon

Föderskor i riskgrupper på HUS ska flyttas till Åbo och Tammerfors, för att säkra att det finns kapacitet. Att skickas långa vägar för att föda naggar på säkerheten, säger Ruut Luukkonen, som själv upplevt brådskan på avdelningen.

En bebis ligger på ett skötbord med fötterna i luften.

I livets början och livets slut behöver vi ofta extra stöd – då kan vi behöva en doula

Allt fler människor vill ha hjälp av en doula i livets början och livets slut.

Gravid kvinna sitter på soffa med sin partners hand på magen.

Nativiteten ser ut att bli rekordlåg i år – samtidigt fortsätter medelåldern för de som föder att stiga i Finland

Medelåldern för de som föder blir allt högre och efter ett litet uppsving under de senaste åren, ser antalet födda barn ut att minska igen år 2022.

Jonna Bornemark

Intellektuella män har inte intresserat sig för graviditet – filosofen Jonna Bornemark sätter den gravida erfarenheten i centrum för tänkandet

Mänsklighetens överlevnad hänger på insikter som vi kan få genom att gräva i den gravida erfarenheten. Den kända svenska filosofen Jonna Bornemark flyttar graviditeserfarenheten från periferin till centrum i ny bok.

Seriebild för serien Som alla andra

De här fem serierna ger dig en spännande inblick i den finlandssvenska vardagen

Hur är det att vänta sitt första barn? Vilka rättigheter tvingas personer med funktionsvariationer kämpa för? Vilken press finns i dagens samhälle? Och hur ser det här ut i Svenskfinland? Kolla in de här serierna för att få en inblick.

Jill Abbey leder en abortklinik i Richmond, Virginia.

12 timmars bilfärd till abortkliniken och patienter i vecka 18 – omfattande följder efter att den nationella aborträtten upphävdes i USA

Högsta domstolens abortbeslut har fått omfattande konsekvenser. Kvinnor tvingas söka sig till abortkliniker långt borta från det egna hemmet. Samtidigt har även religiösa skyddshem fått ett uppsving.

Lotta Henttala med cykelhjälm på huvudet

Lotta Henttala har tecknat nytt proffskontrakt – VM-trean fortsätter cykelkarriären

Har skrivit på ett kontrakt med AG Insurance–NXTG.

Människor demonstrerar för abort i Indianapolis i den amerikanska delstaten Indiana.

USA: Delstaten Indiana förbjuder nästan alla aborter redan i september

Förbudet träder i kraft den 15 september.

Gympabollar för föderskor på Lojo sjukhus.

Lojo BB håller öppet trots allt – nya bud då strejken ställs in

HUS sade tidigare att Lojo och Hyvinge BB stänger temporärt.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida