Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Hörlurar ligger på en väska på marken

Perfekt sommarlyssning – de här finlandssvenska poddarna ska du ha koll på i sommar

Sommaren är bästa tiden för poddlyssning. Lägg hörlurarna i öronen och dra till stranden, lägg dig i hängmattan, ta en promenad eller dra ut på en löprunda. Kolla in de här nya poddarna och bli inspirerad.

Jonna Bornemark

Intellektuella män har inte intresserat sig för graviditet – filosofen Jonna Bornemark sätter den gravida erfarenheten i centrum för tänkandet

Mänsklighetens överlevnad hänger på insikter som vi kan få genom att gräva i den gravida erfarenheten. Den kända svenska filosofen Jonna Bornemark flyttar graviditeserfarenheten från periferin till centrum i ny bok.

Yogalektion

Hur mår din hjärna? Gör vårt test och ta reda på det

Små vardagliga val har stor betydelse för hjärnan.

Rafaels målning av filosoferna Aristoteles och Platon

Lär dig filosofi: Antiken, Platon och demokratins svaghet

Demokratin föddes och kritiserades i antikens Grekland.

Kundbetjäning

Bybutiken är en tuff men givande livsstil

Emsalö bybutik i Borgå har fått en ny ägare.

Skolelever på evenemanget "Hörs de ungas röst?" på Zentra i Borgå.

Borgåunga får sin röst hörd på webben

Webbtjänsten ungasideer.fi ger unga en chans att påverka.

Tatu Gustafsson ställer ut sina dörrhandtag

Dörrhandtagen som blev konstverk

Hur kommer det sig att ett handtag är ett handtag då det sitter på en dörr, men konst då det ligger på ett gallerigolv? Tatu Gustafsson frågar sig när något blir konst.

Biblioteksbron i Åbo våren 2014

Åbo stad vill träffa Åboborna

Åbo stad vill träffa Åboborna och höra hur de vill utveckla staden. Evenemanget Tapaa Turku (Möt Åbo) är ett sätt för tjänstemännen att komma ut från sina kontor och lyssna på Åbobornas idéer.

Nya möjligheter för distansstudier skapas i syd

Snart blir det enklare för studerande och företagare i Sydösterbotten att ta del av förläsningar och konferenser på distans. Tre nya inlärningsmiljöer skapas som bäst i projektet Inno-Kompetens.

Ungdomsmusikal i startgroparna på Kimitoön

En unik ungdomsmusikal är i startgroparna på Kimitoön. Men det är inte premiären som är målet utan vägen dit.

Kreativt läger för vuxna ska ge nya idéer

Under tre dagar den 17-19 mars kommer ett femtiotal finlandssvenskar att samlas till innovationsläger i Pjukala i Pargas.

Nina Ingves

Nina Ingves ska hjälpa företagare i Kristinestad

Nina Ingves tillträder tjänsten som företagsrådgivare i dag. Det är en ny tjänst i Kristinestads näringslivscentral.

Krögare rasar över förslaget om tidigare stängningstider

- Inom fem år kanske folk vänjer sig vid att gå ut och komma hem tidigare, vem vet, men medan vi väntar på det går alla krogar under. Alla, säger krögaren Sacha Remling bestämt.

Skonaren Vega blir kvar på landbacken

Krigsskadeståndsfartyget Vega står i ett skjul på landbacken i Gamla Hamn i Jakobstad och kommer aldrig att segla mer. Det finns ändå stora planer för fartyget som funnits i Jakobstad sedan 1997.

Warranten i Hangö.

Hangö vill ha anbud på magasin i Östra hamnen

Hangö efterlyser nu offentliga anbud på magasinen 2 till 3 som ligger i närheten av Warrant-magasinet i Östra hamnen. Förslaget till stadsstyrelsen löd att magasinen skulle säljas till företaget Sushi World men styrelsen vill nu veta om det finns andra idéer för byggnaderna.

Malin Kojola och Erik Sjöholm sjunger i Grand

Grand öppnar den österbottniska musiken

Det tog lång tid från dröm till verklighet, men nu är det dags för Grand Opening. Det här är bandet som Erik Sjöholm började planera redan som liten. Vi lyssnar på låtarna och talar med två av medlemmarna i Grand.

Julkul på Stundars

Julmarknaden på Stundars har blivit en tradition som få vill missa. Med pepparkaksbak, ringdans, lek och klimpsoppa blev lördagen en succé i sann julanda. Susan Sandberg-Ek och Carina Trobergs hörde till de 70 försäljare som sålde julfina föremål. Men den lyckade försäljningen är bara ett plus. Allra roligast är det att träffa alla bekanta.

Malakta fick årets konstpris

Konstverkstaden Malakta har belönats med årets konstpris av Österbottens konstkommission. Med prispengarna ska paret Jukka Rajala Granstubb och Ann-Maj Granstubb köpa konst, göra en resa till Karleby med personalen och ställa till med fest.

Zygmunt Bauman

Om konsumtion och kärlek med Zygmunt Bauman

Bauman reder ut begreppet "konsumism".

Sofia Sundholm och Jonna Granqvist

Föreningen Film i Österbotten söker manusförfattare till Årets Film 2014

Har du en idé till ett kortfilmsmanus eller ett färdigt manus i din skrivbordslåda? Då kan du vara med och tävla om att få bli manusförfattare till Årets Film 2014. Föreningen Film i Österbotten ska producera sin fjärde kortfilm nästa år och söker både manusförfattare och filmteam till sommarens inspelningar.

Åbo Akademis logo på en glasdörr

35 000 euro ska hjälpa ÅA få fram nya idéer

Landskapsstyrelsen vill stöda nya idéer för regionen och har beviljat utvecklingspengar till tre innovationsprojekt. Åbo Akademi får 35 000 euro av Landskapsstyrelsen för projektet Lean, som ska uppmuntra till innovationer.

Unga samlades till Islaparlament i Kimito

I Kimitoön samlades barn och unga i dag till gemensamt möte för att besluta om hur tiotusen euro som Kimitoöns kommun ställt till de ungas förfogande, ska användas nästa år.

Åbos strategi 2029 börjar bli klar

Åbo förnyar sin stadsstrategi. Alla Åbobor uppmanas att komma med sina idéer till stadens vision fram till år 2029.

Kaj Portin

Öppet diskussionsklimat ger framgångsrika företag

Finland är mitt uppe i en ekonomisk kris, men företagen i Vasaregionen fortsätter för fullt med sin produktutveckling. De som jobbar med produktutveckling och innovationer har inte brist på uppdrag, snarare tvärtom.

Jani Roman, ordförande för Raseborgs företagare.

"Mera dialog behövs i Raseborg"

Dialog och positivt tänkande kunde få en plattform i en ny förening under namnet pro Raseborg. Ordföranden för företagarna i Raseborg, Jani Roman, har många idéer om hur alla röster i lokalsamhället kunde höras på neutral mark.

Hälsa och världsarv lockar turister

Hälsan är en fråga som intresserar alla och också turistföretagarna har börjat inse att hälsofrågor kan vara ett lockbete. Ett samarbetsprojekt har lett till nya ideéer om hur man kan kombinera resande och hälsa. Res och relaxa kallas projektet.

Det Carpelanska huset ligger öde i höstrusket, men här kan barn och seniorer komma att umgås i framtiden.

Jakobstads åldringsvänner vill öppna barnträdgård

Bildningsnämnden i Jakobstad ställer sig positiv till Jakobstads åldringsvännernas initiativ att öppna barnträdgård. Staden köper sedan tidigare dagvård av de privata barnträdgårdarna Jacob´s kindergarden och Anna daghem och det här kunde ordnas på motsvarande sätt.

Wasa Express

Enträgna österbottningar får resultat i Bryssel

Österbotten som region är bra på att bevaka sina intressen i Bryssel. Särskilt inom transportpolitiken har man vunnit flera viktiga segrar. Kjell Nybacka, chef för Västra Finlands EU-kontor, är övertygad om att en ny modern färja kommer till Kvarken som ett resultat av lobbningen.

Förändringarna fortsätter i Pargas centrum

Nu ska också stadens apotek flytta bort från Strandvägen och det här skapar upprörda känslor i Pargas. Men centrum är mer än bara Köpmansgatan och Strandvägen, anser planläggare.

Aktiva Pargasbor ger idéer för sparåtgärder

Pargasbornas aktivitet har resulterat i nya idéer för hur staden kan hantera sin budget. Invånarna har via stadens webbsidor fått ge förslag på sparåtgärder.

Ung företagskreativitet flödar på Boost Turku!

Visualiserad oändlighet och en sportäventyrssajt är två av de spännande idéer som teamen i Boost Turkus Startup Journey har kommit med!

Pensala söker idéer för ett bättre liv

I Pensala i Nykarleby söker byborna efter nya idéer för framtiden. Lantmannagillet har anställt en ledare för ett framtidsprojekt, som just nu intervjuar alla 328 invånare över 16 år.

Det så kallade Templet i Bromarv.

Den intellektuella huliganen Rolf Lagerborg bodde i Bromarv

Filosofen och samhällsdebattören Rolf Lagerborg spenderade omkring tio år i sin villa Buenos Aires i Bromarv. Nu ordnas ett seminarium för allmänheten där bland andra professor Matti Klinge berättar om Lagerborgs tidsperiod.

Planer på nytt köpcentrum till gamla busstationen i Vasa.

Tävling för området vid gamla busstationen i Vasa

Vasa stad utlyser en tävling för att få in de bästa idéerna för vad området vid gamla busstationen skulle kunna användas till. Planen är att lokaler för kongresser och musikevenemang ska kombineras med bostäder och till exempel ett hotell.

Motionsslinga första konkreta projektet

På helgen var det liv och rörelse på Malmen i Pargas i och med Pargasdagarna. Så är det inte alltid.

Fötter med lackade naglar i vatten

Turismföretagare lär sig förverkliga sina idéer

Det finns många goda idéer bland turismföretagare i Vasaregionen, men för att de ska bli till verklighet behöver de ofta lite hjälp på traven. Nu ska företagare få gå en utbildning som ska leda till en färdig produkt.

Tre exempel på självförverkligande

Saku Tuominen är är en mångsysslare utan gränser, en av grundarna av produktionsbolaget Broadcasters. Pippu och Laura ska cykla femtusen kilometer tvärs över den amerikanska kontinenten för att samla in pengar för Unicef. Jari Sillanpää är en av de mest framgångsrika scenartister i Finland. Hos Bettina klockan 21.00 pratar de om självförverkligande.

André Linman

Skoj att göra något otippat, säger André Linman om nya coverlåten

Den 8 maj släpptes rockbandet Sturm und Drangs tredje album "Graduation day" i Japan. Frontmannen André Linman berättar om förväntningarna och bonuslåten, en cover på Anna Abreus "Hysteria".

Unga vill ge EU mer makt

Mera demokrati och starkare beslutanderätt för den Europeiska unionen. Det här efterlyser en grupp unga, som dryftat över EU:s framtid på beställning av Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb.

Johannes Salminen.

Johannes Salminen krävde intellektuellt tänkande av alla, främst av sig själv

Salminen vägrar inruta sig i lättjefull nationalism.

konst

Kulturtalko samlade idéer i Raseborg

Omkring 50 personer med kulturellt engagemang samlades under helgen för att vädra tankar på hur kulturlivet kunde bli rikare i Raseborg. Minst 21 nya idéer presenterades.

FÖrberedelserna inför Österbottens stormässa 2011 är i full gång

Fullspäckat program på årets stormässa

Turism, mat, tjänster, må bra, hem och villa, båt och motor, trädgård och Vasa bokmässa. Så ser programmet ut för Österbottens stormässa i år.

Vinnarna av Pernille Tranbergs böcker utsedda

Tack för alla fina temaförslag! Redaktionen har hittat många goda idéer bland förslagen som tagits till vara. Pernille Tranberg var som gäst hos Bettina den 25.3. Kiitos kaikista aihevinkeistä! Toimitus on saanut katsojien ehdottamista aiheista monta uutta ideaa. Pernille Tranberg oli Bettinan vieraana 25.3.

Flygplan som lyfter från flygfält.

Forskning: Vikten borde avgöra flygbiljettpriset

De som väger mer ska också betala mer när de flyger, föreslår en norsk forskning. Passagerarna borde uppge sin vikt när de bokar sin flygresa, säger forskaren Bharat P. Batta.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida