Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Bok med sidor formade som ett hjärta.

15 böcker att se fram emot i höst

Kulturredaktionen tipsar om intressanta böcker.

Fångade ålar på fat.

Ålen riskerar att dö ut

Bestånden har rasat i hela Europa.

Ål i Larsmosjön.

Första ålen fångad i Larsmosjön

Ålen alltmer sällsynt i våra vatten.

Ål fångad i Mellersta Finland

Urgammal ål fångades i Mellersta Finland

Ålen är utrotningshotad, men inte fridlyst.

Världens äldsta ål är borta

Världens äldsta ål har avlidit, skriver Ystads Allehanda. Ålen hade levt i en brunn i den österlenska fiskebyn Brantevik sedan år 1859.

Christian Lindén

Ett plan kommer lastat med ålar

Tisdagen den 22.7 flögs 147 000 ålar till Finland från England. Cirka 12 500 av dem planterades ut i Östnyland. Yle Östnylands reporter var med om att släppa ut en låda med yngel i Kalkstrand i Sibbo.

Tusen ålyngel planteras ut i Mietois på tisdag

På tisdag planteras tusen ålyngel ut i vattendragen i Mietois, Virmo, norr om Åbo. Allt som allt anländer 147 000 ålyngel till Finland för att planteras ut på olika håll.

Birthe Wistbacka och Karl-Johan Envall och 200 000 lakyngel

Lakbeståndet kollapsade - räddningsoperation igång

Birthe Wistbacka och Karl-Johan Envall planterar ut lakyngel Larsmo- och Öjasjön. Beståndet kollapsade efter fiskdöden 2006 - det var den sommaren stanken spred sig runt sjön och villaägarna skyfflade upp död fisk utmed stränderna.

Ålar från Sargassohavet till Larsmosjön

Ålar från södra Frankrike har den här veckan planterats ut i österbottniska vattendrag. Tjugotusen ålyngel har släppts ut i Larsmo-Öjasjön och Kyro älv. Förhoppningen är att de ska ge nytt liv åt ålstammen i Finland.

Ålyngel planteras från styroxlådor i vattnet.

Nu simmar ålynglen i våra vatten

Centralförbundet för Fiskerihushållning meddelar att ålynglen som importerats från England anlände till Finland i går kväll, en smula försenade eftersom de missade sitt flyg. I år utplanteras sammanlagt 197 000 ålyngel i Finska vatten.

Ålyngel planteras från styroxlådor i vattnet.

18 000 ålyngel anländer till landskapet

I dag på tisdag anländer 197 000 ålyngel till Finland. 18 000 av dem kommer att planteras ut i Egentliga Finland, hälften i Halikkoviken och hälften i Pemarviken.

Ålyngel planteras från styroxlådor i vattnet.

Österbotten får ålar trots allt

Centralförbundet för Fiskerihushållning importerar ålyngel från England. I år utplanteras sammanlagt 197 000 ålyngel i Finland. Till en början verkade det som att Österbotten skulle bli utan men under onsdagen bekräftades att 18 000 yngel ska planteras ut i Larsmosjön och i Kyro älv.

Ålyngel planteras ut i Österbotten

Utplanteringen av ål fortsätter i Österbotten. På onsdagen anlände igen tusentals ålyngel som nu ska planteras ut i österbottniska vattendrag. Det är fråga om ett flerårigt europeiskt projekt där man försöker få ålen tillbaka i vattendrag där den försvunnit.

Ålyngel planteras äntligen ut

I kväll kan det äntligen bli aktuellt med utplantering av ålyngel också i Västnyland. Både Ingå och Ekenäs-Snappertuna fiskeområde ska ut i kväll för att plantera ut engelska ålyngel som flygs till Finland från Danmark.

Ålyngel planteras från styroxlådor i vattnet.

Ålarna anländer i dag

De ålyngel som har varit på vift anländer till Finland i dag. Ålarna borde ha flugits från England redan i början av förra veckan, men planerna sköts upp.

Ålyngel planteras från styroxlådor i vattnet.

Ålynglen anlände aldrig

Ålynglen som skulle släppas ut i Pargas i går kväll kom aldrig fram till Finland. Ålarna skulle anlända med flyg till Helsingfors i går, men fanns inte med på planet.

Stora är dom inte, ålarna som fångats i Frankrike och utplaneras i Larsmo och Öja

Ålar planteras i Sydvästra Finland

Flera tusen ålyngel planteras i Sydvästra Finland i början av veckan. I Pargas ska 500 yngel släppas ut i Rävsundet på tisdagskvällen.

Stora är dom inte, ålarna som fångats i Frankrike och utplaneras i Larsmo och Öja

Engelska ålar på väg till Finland

I morgon anländer 177 000 ålyngel med flyg till Finland. Centralförbundet för Fiskerihushållning importerar ål från England som ska planteras ut på olika ställen i södra Finland.

WWF får kritik av fiskare

Södra Finlands Havsfiskarförbund riktar skarp kritik mot miljöorganisationen WWF. Organisationen beskylls för hemlighetsmakeri och för att vilseleda konsumenterna.

Naturväktarna, 1971

Pigg smörbult och argsinta tjädrar - första sommaren med Naturväktarna

1971 började ett långlivat program i den svenska radion.