Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Spanska damlandslaget har nått en överenskommelse med fotbollsförbundet – två spelare tackar nej till spel

Spelarna i det spanska världsmästarlaget har nått en överenskommelse med landets fotbollsförbund. I Nations League-matchen mot Sverige kommer den spanska truppen att vara nästan fulltalig.

Spaniens idrottsråds ordförande, Victor Francos, uppger att fotbollsförbundet kommer att göra strukturella förändringar, skriver Marca enligt Expressen.

Syftet är att öka jämställdheten mellan damlandslaget och herrlandslaget samt att förbättra damlandslagets förutsättningar.

Av de redan uttagna spelarna kommer 21 av 23 vara tillgängliga för spel i Nations League-matcherna mot Sverige och Schweiz. Spelarna som har lämnat samlingen kommer inte att straffas.

Spanien möter Sverige på fredag, och lagets match mot Schweiz spelas den 26 september.

Förbundet vädjar till spanska stjärnspelarna som bojkottar landslaget: ”Vi garanterar en säker miljö”

Spanien är färska världsmästare i fotboll. Men för tillfället vägrar 39 av landets bästa damspelare att spela för landslaget, med krav om större strukturella förändringar i landslaget.

Efter den senaste tidens storm har både guldtränaren Jorge Vilda och förbundsordföranden Luis Rubiales lämnat sina poster. En del spelare bojkottade landslaget redan före VM, men stormen tog nya nivåer då Rubiales kysste stjärnspelaren Jennifer Hermoso på munnen efter finalen.

Nu står landslaget inför Nations League-spel mot Sverige och Schweiz. Truppen ska ut under måndagen – och med någon timme till presentationen gjorde det spanska fotbollsförbundet ett försök att få bojkotten avbruten.

– Vi garanterar en säker miljö för spelarna och eftersträvar ett ömsesidigt förtroende så att vi tillsammans kan se till att damfotbollen fortsätter att utvecklas och bli starkare, skriver man i ett uttalande.

OS-medaljören Enni Rukajärvi fortsätter inte i landslaget – inte den enda som byter roll

Det finländska landslaget i snowboard tillkännagav sitt lag inför den kommande säsongen. I samband med tillkännagivandet kom det fram att den tvåfaldiga OS-medaljören Enni Rukajärvi inte kommer att fortsätta i landslaget.

Rukajärvis roll i landslaget är ändå inte helt slut, utan tar en ny vändning som mentor. Det här var en förändring man såg tendenser till redan förra säsongen, då Rukajärvi ofta fungerade som tränare.

Liknande karriärsbyten har också skett för Mikko Rehnberg och Carola Niemelä.

– I år har det skett många förändringar i verksamheten. Tanken är att unga idrottare ska inspireras tillsammans med världens bästa snowboardåkare, förklarar Jussi Räsänen, huvudtränare för landslaget.

Finlands landslag i snowboardåkning 2023–2024:

Rene Rinnekangas, Telma Särkipaju, Kalle Järvilehto, Eveliina Taka, Ville Jukola, Erik Jurmu, Pyry Posio och Dennis Larkiala.

Spanska fotbollsförbundet anklagar spelare för att ljuga

Det spanska fotbollsförbundet säger att man kommer att vidta rättsliga åtgärder efter ett uttalande av landslagsspelaren Jennifer Hermoso.

På fredagen publicerade Hermoso ett uttalande tillsammans med spelarfacket Futpro, efter förra veckans VM-final. Den spanska fotbollsförbundets ordförande, Luis Rubiales, kysste Hermoso på munnen. Hon meddelade att kyssen skedde utan hennes samtycke.

I ett uttalande nyligen anklagade fotbollsförbundet Hermoso för att ljuga.

”Våra bevis är övertygande. Förbundets ordförande ljög inte. RFEF och ordföranden vidtar rättsliga åtgärder på grund av allvaret i innehållet i Futpros pressmeddelande, heter det i uttalandet.”, skriver det spanska fotbollsförbundet.

Mera: Här är bilderna som väcker avsky efter VM-finalen – spanska förbundsbasen kysste spelare på munnen: ”Gillade inte det”

Luis Rubiales kramar om Jennifer Hermoso.
Italienska fotbollsspelare sjunger nationalsången inför match.

Yle Sporten sänder: Blir det brasiliansk kross mot Panama?

Tre matcher på VM-programmet i dag.

Tidigare landslagstränare i fotboll har avlidit

Esko Malm som tränade fotbollslandslaget mellan 1979 och 1981 har avlidit vid 82-års ålder, meddelar fotbollsförbundet.

Höjdpunkten i landslaget var deltagande i OS i Moskva 1980.

Malm spelade i sin aktiva karriär 252 matcher i Valkeakosken Haka och tränade sedan laget från 1973 till 1978.

Som tränare ledde han Haka till vinst i FM-serien och seger i Finska cupen 1977.

Bakslag för regerande världsmästarna – lagkaptenen missar VM

Becky Sauerbrunn kommer inte att kunna spela för USA i VM som börjar om en dryg månad. USA:s lagkapten lider av en fotskada och tvingas tacka nej till mästerskapet.

Mittbacken skadade foten i april och har kämpat för att komma tillbaka. Hon gjorde ett inhopp i den amerikanska ligan för drygt två veckor sedan men tvingas nu inse att hon inte kan spela i VM.

”Jag har hoppats och kämpat för att kunna komma tillbaka i tid och kunna hjälpa laget i VM. Efter många diskussioner känner vi att det är för mycket osäkerhet kring när jag kan spela igen”, skriver hon på sociala medier.

Sauerbrunn har spelat 216 landskamper för USA och vann VM-guld både 2015 och 2019.

Helander står över EM för landslag

Spjutkastaren Oliver Helander stod för en mäktig serie och satte dessutom nytt personligt årsbästa, 87,32 vid Paavo Nurmi Games i Åbo på tisdagen.

Helander var också uttagen till landslags-EM som går av stapeln i polska Puolan Chorzów på midsommaren.

Nu är det klart att Helander står över tävlingen och Toni Kuusela tar hans plats i Finlands lag.

– Oliver tar en kortisondos i kasthandens axel. Det är planerat sedan länge. Efteråt måste man vänta i 10 dagar för säkerhets skull. Med andra ord kan han inte tävla i Polen, sa Helanders tränare Tero Pitkämäki på friidrottsförbundets webbplats.

Rekordstora prispengar under sommarens fotbolls-VM – varje spelare garanterad minst 28 000 euro

I samband med sommarens VM för damer kommer Fifa för första gången att betala ut prispengar direkt till varje spelare.

I ett dokument som skickats till de deltagande länderna skriver Fifa att varje spelare kommer att vara garanterad en summa på 28 000 euro. Summan kommer sedan att öka ju längre lagen tar sig i turneringen.

Spelarna i det lag som vinner VM-guld kommer att få ungefär 250 000 euro var. Totalt kommer Fifa att betala ut ungefär 150 miljoner euro under mästerskapet.

Spelarfacket Fifpro välkomnar nyheten och skriver att det är ett steg mot jämställdhet på högsta nivå. Den genomsnittliga lönen för damspelare ligger runt 13 000 euro som är en bråkdel av det herrspelare förtjänar i sina klubblag.

Yle sänder VM som spelas i Australien och Nya Zeeland mellan 20 juli och 20 augusti.

Franska fotbollsproffset Mukiele opererades i Åbo

Den franska fotbollsspelaren Nordi Mukiele har opererats i Åbo.

Mukiele spelar för den franska storklubben PSG och i det franska landslaget, men under våren fick han en skada i baklåret som krävde operation.

Såsom många andra elitfotbollsspelare ville han ha den bästa möjliga vården, och valde därför att bli opererad i Åbo av ortopeden Lasse Lempainen.

I Åbo har ett tiotal toppidrottare opererats, bland dem David Beckham, Leonardo Spinazzola från AS Roma och Italiens landslag och Barcelonaspelaren Ousmane Dembélé som också spelar i franska landslaget.

Nordi Mukiele har på sitt Instagramkonto fått över 48 000 gillningar för sin bild från sjukhussängen i Åbo.

Lassi Lintula pelaa Kazakstania vastaan futsalin EM-kisoissa 2022.

Direkt: Landslaget i futsal jagar avancemangsplats i VM-kvalet – hemmaseger krävs över Danmark

Finlands landslag i futsal spelar i kväll en avgörande VM-kvalmatch mot Danmark. Med en klar seger är det mycket sannolikt att Finland når följande skede i VM-kvalet.

Jakten på en EM-plats inleds – så här ser U21-landslagets kvalgrupp ut

I mars inleder U21-landslaget i fotboll EM-kvalet med sikte på mästerskapet som arrangeras i Slovakien sommaren 2025.

I dag genomfördes lottningen och Finland undvek de riktigt svåra länderna. Finland återfanns i tredje korgen och lottades mot Rumänien från första korgen och Schweiz från den andra.

Från den övriga korgarna föll Finlands lott på Albanien, Montenegro och Armenien.

EM-kvalet pågår mellan mars 2023 och november 2024.

De nio gruppvinnarna samt de tre bästa tvåorna går direkt till EM. De resterande sex grupptvåorna spelar playoff om tre EM-platser.

Grupp E:
Rumänien
Schweiz
Finland
Albanien
Montenegro
Armenien

Ryssland överväger att byta till asiatiska fotbollsförbundet

Det ryska fotbollsförbundet diskuterar möjligheten att lämna det europeiska fotbollsförbundet Uefa och istället gå med i det asiatiska förbundet, rapporterar Tass.

– Frågan bottnar i Uefas och Fifas beslut från den 28 februari, då man stängde av ryska landslag och klubblag från internationella tävlingar, skriver den ryska nyhetsbyrån.

Det ryska herrlandslaget i fotboll har sedan dess spelat tre landskamper mot Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan, som alla hör till det asiatiska fotbollsförbundet.

Det är inte första gången en liknande rockad nämns – uppgifter om att byta förbund har figurerat i media ända sedan våren. Enligt Tass har det ryska förbundet nu beslutat att skjuta upp ett beslut åtminstone till nästa vecka.

Kaan Kairinen

Fotbollslandslagets Kaan Kairinen till den tjeckiska storklubben Sparta Prag efter några år i norska Lillestrøm

Fotbollslandslagets mittfältare Kaan Kairinen har värvats av den tjeckiske storklubben Sparta Prag. Kairinen flyttar till Prag från norska Lillestrøm där han var inne på sin tredje säsong.

Jugoslaviska fobollslegendaren Sinisa Mihajlovic avled i leukemi

Tidigare fotbollsstjärnan Sinisa Mihajlovic har dött i en ålder på 53 år, berättar bland andra BBC. Mihajlovic avled i leukemi som han lidit av i tre år. Mihajlovic talade öppet om sin sjukdom.

Den vänsterfotade backen Mihajlovic var känd i synnerhet för sina frispråksmål. Han spelade i italienska Serie A från 1992 till 2006 och gjorde totalt 28 mål från frisparkar. Italiensk mästare blev han två gånger.

Han gjorde en lång tränarkarriär främst i italienska klubbar och fick sparken från Bologna i september.

Mihajlovic spelade totalt 63 matcher i landslag för Jugoslavien och uppföljarstaten Serbien och Montenegro. I landslagen gjorde Mihajlovic 10 mål. Han var huvudtränare för Serbien åren 2012-2013.

Sinisa Mihajlovics far var bosnisk serb far och hans mor kroat.

En spelare får en doja i huvudet.

Bollförbundet jobbar på nya riktlinjer för nickningar – flera länder förbjuder nickningar för juniorer för att skydda hjärnan

Pargasbördiga landslagsspelaren Julia Tunturi har drabbats av tre hjärnskakningar under sin fotbollskarriär. Hon tycker att man borde tala mycket mer om hjärnskador, hur man kan förebygga dem och hur man kan stödja spelare som drabbas.

Byron Castillo i Ecuadors landslagsställ.

Ecuador kan kastas ut ur fotbolls-VM – avslöjandet kan öppna dörren för Chile

Utredning kan fälla det ecuadorianska fotbollsförbundet.

Susanna Tapani i närbild.

Nu talar Susanna Tapani ut om sin kontroversiella resa: "Då kändes det som ett bra beslut"

Damlejonens stjärna deltog i sin väns bröllop mitt under VM.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida