Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Lika långa skiddistanser för damer och herrar i vinter-OS 2026

Under den gångna säsongen införde internationella skidförbundet Fis lika långa distanser för damer och herrar i världscupen. På våren bestämde man också att inför förändringen i VM.

Fis begärde också att det skulle bli lika långa distanser på OS – något som Internationella olympiska kommittén IOK nu har accepterat.

Förändringen träder i kraft till OS i Milano-Cortina 2026.

IOK har även infört förändringar i nordisk kombination och backhoppning. Den kombinerade lagtävlingen i stora backen blir en sprint där två idrottare tävlar. Idrottarna gör ett hopp och åker sedan skidor på en bana som är 1,5 kilometer lång.

I backhoppning ändras formatet i herrarnas lagtävling. I stället för fyra hoppare deltar två från varje nation. Tävlingen kommer att bestå av tre omgångar.

I alpint blir den kombinerade tävlingen en lagtävling. En åkare tävlar i störtlopp och en i slalom. Tiderna slås sedan ihop för att utse ett vinnande lag.

Knappt hälften av svenskarna säger nej till OS

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har övervägt att ansöka om att få arrangera vinter-OS 2030. Men svenska folket verkar inte vara lika entusiastiskt inställt.

Enligt SVT Sport har undersökningsföretaget Novus undersökt svenskarnas vilja att landet ska arrangera OS, och svaret visar att 48 % svarar 'nej'. 37 % uppges svara 'ja' till att arrangera vinter-OS medan 16 % svarar 'vet ej'.

Resultatet avskräcker ändå inte SOK:s tillförordnade vice ordförande Hans von Uthmann.

– Förstudien är bara en vecka gammal och vi har inte presenterat någonting. När folk ställs inför frågan om något de inte känner till eller vet vad det innebär är det väl rätt sunt, säger von Uthmann till SVT Sport.

Enligt undersökningen är yngre svenskar i genomsnitt mer positivt inställda till att arrangera OS, än de äldre landsmännen.

Elena Fanchini i backen

Störtloppsspecialisten Elena Fanchini har avlidit – blev endast 37 år gammal

Italiens landslag i alpinåkning sörjer sin förra stjärna.

Iivo Niskanen jublar efter målgång.

Vinter-OS gav rekordvecka på Yle Arenan

Humor, fakta och krimserie intresserade även finländarna.

Iivo Niskanen vrålar av glädje.

OS-GULD! Iivo Niskanen höll för trycket – ingen kunde stoppa finländaren på paradsträckan

Skrev in sig i sällsynt skara finländska OS-legendarer.

Iivo och Kerttu Niskanen drar på smilbanden.

Succésyskonen, fixstjärnan och otursgubben – här är Finlands skidåkare i Peking

Iivo Niskanen är Finlands överlägset största medaljhopp.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida