Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Britney Spears

Britney Spears får back i rätten – pappan fortsätter som förmyndare

Knyter an till en tidigare begäran, inte den senaste.

Freddie Mercury.

Åh, varför kunde inte showen gå vidare? - 25 år sedan Freddie Mercurys död

24 november 2016 är det 25 år sedan Freddie Mercury dog.

lucia, skärmdump

Är du Finlands lucia 2016?

Kandidatnominering till Finlands lucia pågår till den 12.10.

Tenor eller timmerman

10 000 timmar sång

Lidelsefullt intresse, talang och hårt arbete, är receptet för framgång på högsta nivå. 10 000 timmar övningstimmar behövs för att bli en bra sångare - timmar som skall hittas vid sidan om jobbet som timmerman.

Molly Rosenström ler.

Målmedvetna Molly drömmer om internationell karriär

Skönsjungande Molly Rosenströms första skiva Stardust släpps på fredag. 14-åringens första konsert utomlands är redan inbokad.

Ace Wilder

Ace Wilder älskar att jobba med finländare

Låten Busy doin’ nothing slutade på andra plats i Melodifestivalen, och gjorde Ace Wilder till ett namn på allas läppar. Nu jonglerar sångaren mellan att skriva nya låtar, turnera och ge intervjuer. I sommar uppträder hon på Popkalaset.

Baton Rogue Morgue

Michael Monroe vill höra mera Lee Angel!

Det blir fortsättning för Borgåsångare Lee Angel Morgue i programmet Voice of Finland. Hanoi Rocks-legende Michael Monroe vill höra mera av Lee Angel.

Teemu Honkanen och Mats Lillhannus är glada över att Key Ensemble tack vare understödet kan lyfta sina konstnärliga ambitioner ytterligare.

Key Ensemble vill bli ännu proffsigare

Kammarkören Key Ensemble satsar på att bli en mer professionell kör och planerar bland annat att anställa en verksamhetsledare och skaffa egna övningsutrymmen.

Key Ensemble får 150 000 euro

Den Åbobaserade kammarkören Key Ensemble får 150 000 euro för sin körverksamhet av Finska kulturfonden.

Ingången till Grand

Skidiskaba är mer än bara en tävling

Under söndagen den 2 mars stiger finalisterna i Skidiskaba upp på scenen i kulturhuset Grand i Borgå. Borgåbarn i åk 4-6 deltar i den traditionella sångtävlingen.

Baton Rogue Morgue

Lee Angel övertygade alla domare

Leadsångaren Lee Angel Morgue fick alla domares röster och även publikens under fredagens Voice of Finland. I duellen sjöng han Bruce Springsteens låt Dancing in the dark.

Finska hitar på franska förför

- Finländarna kan göra fina, internationella sånger. Det är bara språket som hittills har varit som ett slags mur. Så säger Irina Björklund om de finska klassiker hon i fransk tappning sjunger på nya skivan La vie est une fête.

Tonårsstjärna, journalistpris och finska pärlor på franska

Gäster i Bettina är popartisten Isac Elliot, journalisten Saska Saarikoski och skådespelaren och sångerskan Irina Björklund.

Alice Babs död

Den svenska sångerskan Alice Babs har avlidit, rapporterar medier i Sverige. Hon blev den första att representera Sverige i Eurovision Song Contest år 1958 och blev ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien år 1972. Alice Babs blev 90 år gammal.

Närbild

Molly vågar drömma stort

När andra barn såg på barnprogram, knäppte Molly Rosentröm på MTV. I fjol vann hon The Voice Kids Finland och i vår ger hon ut sitt debutalbum. Men det här är bara början för fjortonåriga Molly från Helsingfors.

bild på nina persson

Skivaktuella Nina Persson uppträdde i Min Morgon

För Nina Persson är det inte så stor skillnad mellan att göra musik i ett band eller att vara soloartist. I båda fallen samarbetar med andra människor.

Cecilia Kyllinge

Cecilia Kyllinge ny etta på Danslistan

Cecilia Kyllinges tolkning av Björn Afzelius Till min kära klev rakt in på första plats på Danslistan. Både webbröstare och jurymedlemmar gillade låten som är en i raden av Kyllinges covers på Afzelius. Veckans nya utmanare är Voize, Henrik Lindholm och norska Ole Ivars.

Malin Kojola och Erik Sjöholm sjunger i Grand

Grand öppnar den österbottniska musiken

Det tog lång tid från dröm till verklighet, men nu är det dags för Grand Opening. Det här är bandet som Erik Sjöholm började planera redan som liten. Vi lyssnar på låtarna och talar med två av medlemmarna i Grand.

Lady Shave

Borgå Lady Shave - klippning eller rakning?

Barbershopdamkören Lady Shave i Borgå söker nya sångare.

Tom Krause död

Operasångaren Tom Krause är död, uppger Finska Notisbyrån. Den 79-årige Krause avled i fredags i Hamburg. Han var en av Finlands mest framgångsrika sångare som uppträdde på flera av de mest kända operascenerna i världen.

Prins William, Bon Jovi, Taylor Swift

Prins William och Bon Jovi sjöng tillsammans

Prins William överraskade gästerna vid en välgörenhetstillställnig i Kensington Palace genom att stiga upp på scenen och sjunga.

Rasmus Borg och Johanna Molander

Pedavoces efterlyser tidigare körsångare

Studentkören Pedavoces i Vasa grundades 1974 och fyller 40 nästa år. Det ska firas med besked. En jubileumskommitté är tillsatt och en historik planeras. Nu efterlyser Johanna Molander och Rasmus Borg de mellan 600 och 700 personer som någon gång sjungit i kören. Målet är en komplett matrikel till historiken som ges ut i maj.

Magnus Uggla

Magnus Uggla nära Guldklass

Magnus Ugglas tolkning av Jag och min far blev fjolårets succélåt i Så mycket bättre. På Svensktoppen ligger han etta just nu och på Danslistan närmar han sig Guldklassen. Årets säsong av Så mycket bättre har kört igång på Sveriges TV 4 och frågan är om det blir rapparen Ken Rings version av Lill Lindfors låt Rus som har största genomslag i år.

San Marino och Linda

San Marino i topp

Maxmobandet San Marino & Linda gör comeback som etta på Danslistan. De kröp förbi både Lasse Stefanz, Tommys och alla andra med Ta mig hem. Åländska Högtryck har också tagit ett långt kliv från nionde till andra plats nu. Ooch för Carisma från Nykarleby blev drömmen sann. De är inne med nya låten Jag har väntat hela natten.

Muntra Musikanter har sjungit i 135 år

En av landets äldsta körer - Muntra Musikanter - fyller i år 135 år. Kören har repat sig efter en stor splittring år 2010. Jubileumskonserten hålls på lördag i Helsingfors Universitets solennitetssal.

Henrik Åberg

Henrik Åberg nykomling

Sveriges Elvis brukar han kallas, Henrik Åberg, som blev känd tack vare segern i Sikta mot stjärnorna år 1995. Henrik sjöng sig rakt in i hjärtat på alla elvisdiggare med Blue Hawaii och sen dess har det blivit många elvisturnéer för honom. Nu är han ändå mest sig själv och på Danslistan röstades han in med Enroth-Berghagen låten Hemma igen.

Noter

Hos manskörerna finns pengarna

De finlandssvenska körerna har väldigt olika ekonomiska förutsättningar. Manskörerna hör i allmänhet till de rikare. Wasa sångargille hör till de största manskörerna i Svenskfinland. Kören har drygt 70 medlemmar.

”Vi är rock”

Kören Cawiar har slängt sina sångmappar, plockat fram lite attiyd, nitbälten, fixat häftiga frisyrer och bytt ut vanliga körlåtar mot rockiga. Kolla in när kameramannen försöker fånga dem på bild.

Inbiten positivist!

Christer Romberg är ungdomlsledare i Åbo svenska församling och musicerar för jämnan.

Ella-Fina vann årets MGP

Vinnaren i kvällens stora MGP-final är Ella-Fina från Larsmo. De tog hem segern med sin låt "En stjärna".

Runebergskören BSB

"Varför inte gå med i en kör?"

Runebergskören Borgå Sångarbröder finslipar programmet inför sin 90-årsjubileumskonsert. Dirigenten Teppo Salakka är nöjd med nyrekryteringen. Se bildspel och video!

Västnyländska toner i MGP

På lördag hörs tio låtar i Yle Fem när den direktsända Melodi Grand Prix-finalen sänds klockan 18. Bland dem finns västnyländska ungdomar. Se video i artikeln.

Körövning i Academill i Vasa.

Damerna sjunger upp inför körjubileum

Om knappt tre veckor samlas över 600 sångare i Musikhuset i Helsingfors för Finlands svenska damkörsförbunds 25-års konsert.

Josefine och ella bildar gruppen Ella-Fina.

Ella-Fina från Larsmo tävlar i MGP

I oktober är det dags för final i Melodi Grand Prix - Svenskfinlands låttävling för barn. Duon Ella-Fina, det vill säga Josefina Asplund och Ella Svarvar, står för ett av de österbottniska bidragen.

Martta Palola, finalist i MGP 2013

Martta Palola från Solf tävlar i MGP

I oktober är det dags för final i MGP - Svenskfinlands låttävling för barn. Av tio finalister kommer sex från Österbotten. En av dem är Martta Palola, som är 11 år och bor i Solf.

Eric Saade utlovar drag på Carpella

Den svenska popstjärnan Eric Saade uppträder på Carpella i Korsholm nu på lördag. Konserten är en del av hans turné "Coming Home".

"Jag älskar mina finska fans"

15-åriga Zara Larsson slog igenom efter att hon 2008 vann den svenska versionen av tävlingen Talang. Hon är nu aktuell med singeln Uncover och kommer att uppträda på premiären av Allsång på Skansen. - Det känns jättekul att vara med, verkligen, säger hon.

Operasångare Björn Blomqvist

Operasångare Björn Blomqvist lär österbottningar sjunga

bland behövs det bara småsaker för att hjälpa också erfarna sångare att utvecklas. Och då kan det vara bra med en utomstående lärare som ser saker på ett lite annat sätt, säger operasångaren Björn Blomqvist

Simon Bergman, Tove Nyberg och Ida Ridberg

Rasism tema för ny ungdomsmusikal

Kulturkrockar, fördomar och rasism tas upp i den nya ungdomsmusikalen Riskzon, som samla unga från hela Svenskfinland.

Mikrofoner

Ny ungdomsmusikal har premiär i augusti

Som bäst repeteras den nya ungdomsmusikalen Riskzon. Skådespelarna, sångare och dansare från hela landet har valts ut efter auditioner under våren.

Ursula Lindén och Amanda Alméns På lägret i Lärkkulla i Raseborg.

Blivande stjärnor träffas på Camp MGP

Sångtävligen för barn och ungdom, Melodi Grand Prix hålls i höst. Men redan den här veckan deltar de tio finalisterna i träningslägret Camp MGP på Lärkkulla i Karis.

Högtryck

Högtryck firar 20 år

Åländska dansbandet Högtryck firar sina 20 år med ett nytt album och som utmanare på Danslistan. Ramona fick över ett år på Vegalistan i tiderna med sången Brevet.

Manifestum

Manifestum - ung kör för mogna män

Manifestum är en manskör grundad 2010 vars idé är att sjunga med hela röstinstrumentet så att en fullödig, märgfylld klang uppstår. Enligt körens musikaliska manifest ”har varje sångare rätt till tillfredsställelsen av att utnyttja hela sin röstkapacitet”.

Över 7 000 elever och lärare deltog i skolmusik 2013 slutkonserten

Över 7 000 i slutkonserten Skolmusik 2013

Vi är över sju tusen här, jublade konferenciererna Thomas Lundin och Eva Kela på lördagen då slutkonserten i jätteevenemanget Skolmusik 2013 gick av stapeln i Barona Arena i Esbo. De flesta sånger sjöngs stående, med blinkande mobiler eller vajande händer. Se bilder och video!

Stipendieregn i Nyland

Skådespelaren Alma Pöysti får Kulturfondens framgångspris. Jenny Stenberg-Sirén i Vanda får 21 000 euro i arbetsstipendium för sin doktorsavhandling om det finlandsvenska språket i radio och tv.

Enroths låtar i topp

Han har med hela fyra låtar på listan.

Lena & The Slide Brothers.

Lenas band blandar ihop egen musik

Jag är nöjd med skivan, säger Lena Lindroos. Lena är en del av Lena & The Slide Brothers. Bandet gav ut sin andra skiva, Shine your light, i mars.

Emmylou Harris & Rodney Crowell

Folkbildning: country och bluespunk

Jag lyssnade på Mudhoneys nya album.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida