Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Cocks ersätter KyIF i damernas FM-serie i handboll

Sex klubbar ställer upp i damernas FM-serie i handboll säsongen 2023-24. Cocks från Riihimäki är ett nytt lag i FM-serien, medan KyIF av de klubbar som spelade denna säsong inte ansökte om FM-licens.

De övriga klubbarna är BK-46, Dicken, HIFK, GrIFK och SIF. I FM-serien spelas en trefaldig grundserie från vilken de fyra bästa når semifinal.

Guld- och silverlagen GrIFK och Dicken kommer också att spela i Baltic Sea Handball League tillsammans med klubbar från Estland, Lettland och Litauen. Enligt planen spelar åtta lag i Baltic Sea Handball League under två veckoslut på hösten och våren.

I herrarnas FM-liga 2023-24 spelar alla de sju klubbarna som sökte licens: BK-46, Cocks, GrIFK, HIFK, Dicken, SIF och ÅIFK. Herrlagens deltagande i Baltic Handball League klarnar senare.

Sandra Laitinen och Amanda Olsson från GrIFK jublar.

Grankulla IFK utnyttjade första matchbollen – nu väntar ny finalserie mot Dicken

GrIFK avgjorde fjärde semifinalen i mitten av andra halvlek.

Linnea Aula firar ett mål.

Dicken säkrade finalbiljetten – tappert SIF får spela om bronset

Helsingforslaget tog hem semifinalserien med 3–0 i matcher.

Cocks taggar till inför match.

Dicken började starkast men Cocks knep vinsten i första semifinalen

Cocks vann det första mötet i handbollsligans semifinal.

BK:s Miska Henriksson stoppas av två Sjundeåspelare.

Handbollens slutspel startar med två kvartsfinalserier – favoriterna HIFK och BK-46 har skadeproblem

Slutspelsstadiet i herrarnas handbollsliga inleds med två kvartsfinalserier på onsdag. Cocks och GrIFK har redan säkrat sina semifinalplatser, medan BK-46 och SIF samt HIFK och Dicken gör upp om de två sista platserna.

Dicken lät inte KyIF överraska – går in i sista grundserieomgången som etta

All press är på GrIFK i den sista grundserieomgången i FM-serien. Grankullalaget måste nu slå Dicken där för att ta grundseriesegern och ett på pappret lättare motstånd i semifinalen.

Dicken behöll serieledningen genom att slå KyIF med 32–21 (14–12) på söndagen. Matilda Peitsaro var matchens gigant med elva mål.

– Viktiga poäng för oss. Vi inledde lite osäkert, men kopplade grepp om konceptet i andra halvlek, säger Peitsaro på förbundets webbplats.

Dicken leder serien med en poäng före GrIFK.

Spännande avslutning väntar i handbollsligan: Tre lag med i kampen om en semifinalbiljett

Cocks är fortsättningsvis obesegrat i övre slutserien i handbollsligan. I kväll slog man Grankulla IFK på bortaplan med 36–28.

Bakom Riihimäkilaget, som säkrat sin semifinalplats, är det tajt. GrIFK är tvåa i tabellen och har en poäng till godo på BK-46 och HIFK.

HIFK vann i kväll över BK-46 på hemmaplan med 29–28. De två bästa lagen går direkt till semifinal och andraplatsen avgörs på lördag. Då spelas matcherna BK-46 – GrIFK och Cocks–HIFK.

I nedre serien vann Dicken över Åbo IFK med 32–28. Åbolagets förlust betyder att laget inte längre har någon chans att till slutspel. Därmed går Dicken och SIF till kvartsfinal.

Resultat:

GrIFK–Cocks 28–36

HIFK–BK-46 29–28

ÅIFK–Dicken 28–32

Cocks säkrade första platsen i den övre slutspelshalvan – HIFK tog en värdefull vinst mot mot GrIFK

Cocks från Riihimäki har säkrat första platsen i den övre slutspelshalvan i herrarnas FM-serie i handboll efter att ha slagit BK-46 med 30–29.

Karislaget ledde med tre mål i paus, men tappade matchen i de sista tio minuterna.

I och med att GrIFK förlorade mot HIFK, säkrades vinsten i den övre slutspelshalvan inför sista omgången.

HIFK åkte till Grankulla och vann över GrIFK med 21–29. Segern lyfte HIFK med i kampen om andra platsen i den övre slutspelshalvan.

I den nedre slutspelshalvan var Dicken starkare än Sjundeå IF med 24–20. Matchen såg ut att bli tät ända in i slutminuterna, men Dicken säkrade poängen efter tre raka mål.

Resultat:
Övre slutspelshalvan:

Cocks – BK-46 30-29 (13-16)

GrIFK – HIFK 21-29 (11-12)

Nedre slutspelshalvan:

Dicken – SIF 24-20 (11-10)

Anton Luuppala blir stoppad på linjen av Santeri Hakkarainen.

Sjundeå IF förlorade hemma mot Dicken i handbollsligan – Grankulla IFK överraskade decimerat BK-46

De västnyländska lagen åkte på var sin förlust i handbollsligan på lördagen. Dicken var starkare i Sjundeå och i Grankulla lyckades hemmalaget stoppa regerande mästarna BK-46 från Karis.

Dickens 90-årsfirande blev hellyckat i toppmatchen mot GrIFK – BK-46 skrällde i slutminuten mot HIFK

Dicken fick en riktigt skön lördag i damernas FM-serie i handboll. Drumsöklubben firade 90 år i Britas med att vinna toppmatchen mot GrIFK.

Nästan 400 åskådare fick se Dicken gå ifrån efter paus. Dagens bästa hemmamålskytt var Matilda Peitsaro med nio fullträffar.

– De hade gjort sin läxa efter förra mötet och deras höga, aggressiva försvar vållade oss problem i början. Vi lyckades lösa det i andra halvlek, säger tränaren Thomas Lindström.

Förra helgen var det riktigt jämnt då Dicken besegrade HIFK i cupfinalen, men i dag gick HIFK på en oväntad mina. BK-46 stal alla poäng från Berghäll då man avgjorde i slutminuten genom Jannica Kullberg.

FM-serien i handboll:
Dicken–GrIFK 31–27 (16–15)
HIFK–BK-46 26–27 (16–14)

Klasskillnad då Dicken slog jumbon KyIF

Klasskillnaden var påtaglig då toppen ställdes mot botten i damernas FM-serie i handboll. Dicken gav inte jumbon KyIF någon chans och vann med 41–25.

Redan i första halvlek var Dicken flera steg före och laget var aldrig nära att tappa sin stora ledning.

Ella Valkamo var bästa målskytt för Dicken med sju fullträffar. I KyIF stod Maja Sannholm för åtta mål.

Dicken leder serien på 14 poäng – lika många som tvåan GrIFK. Jumbon KyIF har bara spelat ihop ett poäng på nio matcher.

BK-46 ryckte efter paus i finalreprisen – GrIFK förlängde SIF:s förlustsvit

Lagen utgjorde finalpar så sent som i fjol, men den här säsongen har Dicken inte kunnat hänga på Cocks och BK-46 i tätstriden i herrarnas handbollsliga.

Borta mot BK lyckades Dicken hänga med hemmalaget i en halvlek. Efter att 11–11 stått som paussiffror rivstartade hemmalaget andra halvlek och stormade till en 30–19-seger.

– Vi blev bättre efter en slö första halvlek, konstaterar BK-lotsen Andreas Rönnberg.

Kvällens andra lag som höjde sig efter paus var Grankulla IFK. Gästande Sjundeå IF ledde med 9–8 efter första halvtimmen, men under andra halvan vände GrIFK matchen och vann med 25–21.

Lagets tränare Mikael Källman ville glömma den första halvleken.

– Vi skärpte oss på alla delområden under andra halvan, samtidigt som vi kunde rotera spelare, säger han efter att man förorsakat nionde raka förlusten för SIF.

I kvällens tredje match slog Cocks HIFK med 35–29.

Dicken drar ifrån SIF – vände och vann i Sjundeå

Hoppet om övre slutserien lever fortfarande för Dickens handbollsherrar.

Segern i Sjundeå i kväll betyder att avståndet till fyran HIFK är fyra pinnar, då Dicken spelat en match mindre. Samtidigt drog tabellfemman ifrån sexan SIF i tabellen, marginalen är tre pinnar när Sjundeålaget spelat en match mer.

Hemmalaget SIF kom till kvällens möte med en tung trend och Dickens seger betyder att man förlorat åtta matcher på raken. Gästernas segersiffror blev 28–25.

SIF började bättre och ledde med uddamålet i paus. Andra halvlek var däremot Dickens.

– Bra kämpat av laget. Tyvärr har vi ännu inte den fysiska kondition som krävs för att orka hela matchen, menar SIF-lotsen Jan Hagman.

– Jag vill lyfta fram lagets engagemang i andra halvlek, vi lyckades höja nivån och det räckte till vinst, konstaterade motståndarkollegan Ken Sirenius.

Resultat:

SIF – Dicken 25-28 (14–13)

Klar förlust för Sjundeå IF i FM-serien i handboll

Sjundeå IF:s damer åkte på en stor förlust i FM-serien i handboll. Dicken vann med 33-17. I paus var ställningen 17-6. Matchen spelades på lördag eftermiddag i Britas bollhall i Helsingfors.

Malena Heikkinen och Matilda Peitsaro gjorde sju mål var för Dicken. Nea Puijola var SIF:s bästa målskytt med fem fullträffar. 88 personer såg matchen.

FM-serien tar nu julpaus. SIF spelar sin följande match 11.1.23 på bortaplan mot Grankulla IFK. Samma dag möter Dicken lokalkonkurrenten HIFK i idrottshuset.

Anna Westerlund.

Dicken sprang ifrån SIF efter paus

Dicken tog andra segern i damernas FM-serie i handboll.

Ida Lökström försöker rädda ett kast.

Pigg premiärstart av nykomlingen – Dicken drog ifrån i andra halvlek, BK-tränaren: "Jobbade jättebra i 45 minuter – trots att vi är ett betydligt sämre lag"

Damernas FM-serie i handboll kickade igång med ett väldigt väntat resultat. Nya Dickentränaren Thomas Lindström skickade en rejäl skopa beröm åt BK-46 håll efter klara premiärsegern. De spelade riktigt bra handboll, tycker Lindström.

En spelare rundar en annan.

Handbollsförbundet gav BK-46 grönt ljus för spel i FM-serien

BK-46 gör comeback i FM-serien efter en paus på tre år.

Glada Dickenspelare.

Silverlaget Dicken förstärks med två spelare från Sjundeå IF

Thomas Lostedt och Benjamin Peitsaro till Dicken.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida