Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Jarl Magnus Riiber överlägsen – Ilkka Herola avancerade i skidmomentet

Det var inget snack om saken då världscuppoäng i nordisk kombination stod på spel på Holmenkollen.

Norrmannen Jarl Magnus Riiber vann tävlingen i överlägsen stil inför sin hemmapublik. Marginalen till tvåan Vinzenz Geiger, som startade som åtta, var över en och en halv minut.

Ilkka Herola var åtta i går men fick på söndagen nöja sig med en 14:e plats. Herola avancerade en hel del efter att ha gått ut som 26:e åkare. Otto Niittykoski åkte i mål på 38:e plats.

Ett tävlingsveckoslut återstår i världscupen. Om två veckor tävlas det i Lahtis och mycket pekar på att Johannes Lamparter då säkrar segern i sammandraget.

Jarl Magnus Riiber pekar mot himlen.

Förlorade båda farföräldrarna under samma dag – Jarl Magnus Riiber pekade mot himlen då VM-guldet var klart: ”En liten hyllning till dem”

Vintern har varit allt annat än lätt för Jarl Magnus Riiber. I samband med dagens VM-guld hedrade han sina farförlädrar, som nyligen gick bort.

Medaljchansen försvann i backen – Herola och Hirvonen långt efter täten inför skidmomentet

För två år sedan tog Ilkka Herola ett VM-silver i den första individuella tävlingen. Några liknande glädjescener lär vi inte får se i Planica i eftermiddag.

Herola som gjort stabila hopp på träning fick inte till det då det gällde i normalbacken. Herola hoppade 90 meter och ligger bara på 33:e plats inför skidmomentet.

Herola ligger hela två minuter och sju sekunder efter tätduon Jarl Magnus Riiber och Ryota Yamamoto inför skidmomentet. Han kommer att starta samtidigt som Eero Hirvonen som var 32:a i backmomentet.

Arttu Mäkiaho lyckades bäst av de blåvita i backmomentet. Han ligger på 25:e plats inför skidmomentet som startar klockan 16.30.

Även medaljfavoriter som Jens Lurås Oftebro och Johannes Lamparter misslyckades i sina hopp och är långt efter täten.

1. Jarl Magnus Riiber NOR
2. Ryota Yamamoto JPN +0
3. Julian Schmid GER +25
4. Franz-Josef Rehrl AUT +26
5. Martin Fritz AUT +42
---
25. Arttu Mäkiaho FIN +1.58
32. Eero Hirvonen FIN +2.06
33. llkka Herola FIN +2.07
36. Waltteri Karhumaa FIN +2.25

Ilkka Herola på 14:e plats i nordisk kombination

Då herrarna i nordisk kombination tävlade om världscuppoäng i österrikiska Seefeld gick det inget vidare för finländarna. Ilkka Herola slutade på 14:e plats, medan Eero Hirvonen var 25:a, Otto Niittykoski 41:a och Waltteri Karhumaa 45:a.

Herola var på 18:e plats inför skidmomentet där han alltså plockade fyra placeringar.

Jens Lurås Oftebro från Norge vann tävlingen med åtta sekunders marginal till Johannes Lamparter från Österrike. Tysken Julian Schmid slutade trea.

Den norska stjärnan Jarl Magnus Riiber, som slutade fyra, är sjuk och överväger enligt NRK att åka hem inför veckoslutets resterande tävlingar.

Eero Hirvonen imponerade i nordisk kombination – tog säsongens bästa placering

I världscupen i nordisk kombination fick Eero Hirvonen det att stämma i backmomentet.

Han fick på söndagsförmiddagen till ett 135 meter långt hopp och det räckte till en femteplats i tävlingen. Skidmomentet hade ägt rum på lördagen.

Hirvonen, som vanligtvis är duktigare i skidmomentet, avancerade i det avslutade backmomentet från sjua till femma.

Den 26-årige finländaren har aldrig vunnit en individuell världscuptävling. Han har senast stått på pallen i mars 2018. Den senaste placeringen i topp-5 är från februari 2019.

Ilkka Herola var näst bästa finländare på en 18:e plats. Johannes Lamparter från Österrike vann tävlingen före landsmannen Franz-Josef Rehrl. Norrmannen Jarl Magnus Riiber slutade trea.

På söndagen står ännu en hel tävling, med backe och längdåkning, på programmet.

Herola tia i Ramsau – Riiber kroknade i spåret

Tysken Vinzenz Geiger tog hem lördagens nordiska kombination i Ramsau. Geiger startade som 14:e åkare och vann före österrikaren Johannes Lamparter som spurtade till tvåa.

Dominanten Jarl Magnus Riiber fick nöja sig med tredje plats. Riiber startade som etta, men hände inte med Geiger under sista varvet.

Den finländska duon kom i mål dryga minuten efter Geiger. Ilkka Herola steg från 21:a till tia, Eero Hirvonen klättrade från 26:e plats till 13:e.

Herola har 50 sekunder upp till pallen

Igår tog Ilkka Herola säsongens bästa placering då han slutade sexa Ramsau. I dag krävs en stark insats i skidspåret för att nå en liknande placering.

Herola startar ut som 21:a man och har en och en halv minut upp till ledaren Jarl Magnus Riiber. Upp till pallen är avståndet 50 sekunder.

Eero Hirvonen går ut i spåret som 26:e åkare medan Arttu Mäkiaho startar på 51:a plats.

I damernas backmoment placerade sig Minja Korhonen på en 19:e plats. 15-åringen hoppade 75 meter och går ut i spåret drygt tre minuter efter täten. Norskan Gyda Westvold var bäst i backmomentet.

Ilkka Herola i backmomentet.

Slagläge för Herola i Ramsau – har mindre än en halv minut upp till pallen inför skidmomentet

Ilkka Herola ser ut att ha skakat av den bedrövliga säsongsinledningen. I Ramsaus lilla backe var han stabil, noterades för ett 89-metershopp och startar 1.16 efter norska Jarl Magnus Riiber i skidmomentet på eftermiddagen.

Avståndet upp till en pallplacering är ändå bara 25 sekunder då Riiber var i en klass för sig i backen.

Skidbanan i Ramsau är utmanande, vilket öppnar för upphämtningar i det avgörande momentet. I fjol tog Herola säsongens första pallplacering just i Ramsau och uttryckligen i tävlingen i den mindre backen – då hämtade han upp en minut i spåret och slutade trea.

Eero Hirvonen kommer sannolikt att få köra i samma klunga som Herola, han startar nio sekunder efter landsmannen.

Skidmomentet kör igång klockan 14.35 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Jarl Magnus Riiber firar sin seger i Ruka hösten 2021.

Jarl Magnus Riiber i en klass för sig – finländarna långt efter i premiären

Ilkka Herola som bästa finländare på en 18:e plats.

Antti Aalto vinkar.

På tv i kväll: Tar sig den blåvita kvartetten vidare i backkvalet?

Backhoppning förgyller fredagskvällen.

Ilkka Herola i luften.

Direkt: Bra utgångsläge för Ilkka Herola – skidmomentet kan bli en nagelbitare

Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida