Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Adrian Evans

Börja odla utan att gräva – lämna spaden i förrådet och stör inte jorden

Att gräva gör mer skada än nytta för ekosystemet.

Grävmaskiner vid en byggarbetsplats.

Förorenad jord på Fabriksudden - Hangö stad betalar reningsrally

Flera tusen ton jord körs bort från området.

Kakolas centralfängelse byggs om till bostäder

750 lass nedsmutsad jord forslas bort från Kakolabacken

I jorden har man hittat bland annat hittat metallrester.

På den här sidan av Norra hamnen skulle stormarknaden byggas.

Marksanering kan bli aktuell i Norra hamnen

Det kan finnas förorenad mark som måste saneras i Norra hamnen i Ekenäs. Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg har diskuterat frågan upprepade gånger men kunde inte heller på sitt möte i december fatta ett beslut i frågan.

Arkeologerna måste klä sig i skyddskläder för att skydda sig mot den förstörda jorden.

Cancerogen jord hittades under Katedralskolan

Cancerframkallande ämnen hittades i jorden under Katedralskolan i Åbo. Arkeologer hittade den förstörda jorden vid arkeologiska utgrävningar som pågår i samband med att Katedralskolan renoveras.

Vy över Dalsbruk

Dalsbruks fabriksområde behöver inte saneras

Marken innehåller många olika föroreningar men om området också i framtiden används som industriområde behöver marken inte åtgärdas.

Översvämningar i Thailand

Vi bökar i berggrunden - städerna sjunker

Flera av världens stora städer sjunker långsamt ner i jorden eller glider ut i havet. Och ofta är det människans utvinning av vatten, olja eller gas som underminerar marken under metropolerna. Problemet märks också i Europa.

Krimtatarer vid en moské.

Tatarledare uppmanar till lugn

Krimtatarernas ledare Refat Tjubarov vill inte att tatarerna ska låta sig provoceras samtidigt som han understryker att de har behandlats fel och att de har stöd utomlands. Tatarerna är den grupp som starkast motsätter sig en samgång med Ryssland.

Jordbruket ska bli grönare

Jordbruken i södra Finland ska bli miljövänligare. Det är en av förändringarna när jordbruksstöden delas ut i framtiden.

En fors i Närpes å

Sju av tio vattendrag mår dåligt

En del av de österbottniska vattendragen och sjöarna saknar helt fisk. Fisken trivs inte i surt vatten och just i Österbotten är vattenkvaliteten sämst i hela landet.

Valsörarnas sjöbevakningsstation i Korsholm

Sjöbevakningssationen rivs så fort som möjligt

Den gamla sjöbevakningsstationen på Valsörarna i Korsholm ska rivas så fort som möjligt, antingen redan i höst eller i vinter när isen har lagt sig.

Harju avstjälpningsplats i Lojo täcks in

I Lojo ska den gamla avstjälpningsplatsen vid Harju täckas in. Lojo stadsfullmäktige reserverar 425 000 euro för arbetena.

En badstrand

Olovligt grävande i Vikinga

Byggnads- och miljönämnden i Vasa utreder vem som utan lov har gjort grävningsarbeten och fyllt upp mark i Vikinga. Någon har fyllt upp stranden med jordmassor och på så sätt flyttat strandlinjen längre ut i vattnet.

Mark förorenad med olja på Köpmansgatan

Omkring 1000 kubikmeter jord är förorenad med brännolja på Köpmansgatan i Karis. Även grundvattnet är förorenat på området där prover tagits. Närings- trafik och miljöcentralen ska nu se till att området saneras och räkningen skickas till de ansvariga, antagligen husbolaget.

Järnvägsbron i Karis öppnad för biltrafik

Järnvägsbron i Karis har i dag (1.8) kl. 11 åter öppnats för biltrafik. Bron skadades av fredagens oväder.

Orolig natt i Colombia

På olika håll i Colombia har Farc-rebeller drabbat samman med polis i natt. Enligt myndigheterna har åtminstone fem rebeller och en polis dödats.

To the Wonder - full av underbar förundran

Regissören Terrence Malick har trappat upp takten. De första tjugofem åren av karriären resulterade i tre filmer, de senaste åren har storfilmerna kommit slag i slag. Efter framgångsrika "The Tree of Life" är han tillbaka med en ny drömlik studie i livets sorgmättade skönhet.

Riksdagsledamot Mikaela Nylander

"Laxfisket håller på att bli en samvetsfråga"

- Laxfisket och fiskekvoterna håller på att bli en samvetsfråga, i samma klass som kärnkraft eller eutanasi, säger SFP:s Mikaela Nylander. Det har visat sig svårt för regeringspartierna att ta gemensam ställning i fiskefrågorna för de är så eldfängda.

Huset där mannen bodde

Uppslukad av jorden och fortfarande försvunnen

I Tampa, Florida försöker ingenjörer testa marken där en man svaldes av jorden på fredag kväll då ett slukhål öppnade sig under hans sovrum. Mannen är fortfarande försvunnen och räddningsinsatsen har försvårats av fortsatt rasrisk.

Flera vill köpa Telehuset

Ett flertal byggbolag har visat intresse för det så kallade Telehuset på Björknäsgatan i Ekenäs.

Esa Koskenniemi från NTM-centralen visar en klump med svartblå sulfatjord från Söderfjärden.

Forskare samlas i Vasa för att dryfta sura sulfatjordar

Sura sulfatjordar är något som det finländska kustområdet delar med området i Australien, Sydamerika och Väst- Afrika. Nu samlas över 100 forskare i Vasa för en sjunde internationell konferens om sura jordar och hur komma till rätta med dem.

Bränslepumpar i skärgården

Gamla bensinstationer ofta marksanerade i Borgå

Marken under hundratals gamla bensinstationer runt om i landet är fortfarande osanerad, men i Borgå är situationen ganska bra. Marken är undersökt under de flesta bensinstationer i Borgå.

Skördetröska

Större spannmålsskörd än förra året

Jord- och skogsbruksministeriet väntar sig en spannmålsskörd på 3,8 miljoner kilogram, vilket är aningen mer än förra året. Fodersäd får en större skörd medan brödsäden backar en aning jämfört med för ett år sedan.

Vill ge mer pengar åt producenter

HS: Jordbruksministern vill begränsa allemansrätten

Jord- och skogsbruksministern Jari Koskinen vill begränsa allemansrätten så att den inte skulle omfatta utbredd bärplockning i kommersiellt syfte, skriver Helsingin Sanomat.

Männsikoben finns helt synliga på olika ställen vid fyndplatsen i Horsbäck, Raseborg.

"Grävare i gamla stan måste vara noggranna"

Det finns inga uppgifter om vilka människor de upphittade skallarna i Ekenäs har tillhört men de härstammar från den tidigare träkyrkan. Det gäller att vara noggrann om man gräver i gamla stan eftersom marken där är full av historia, säger kyrkoherden Anders Lindström.

Snöröjning i Jakobstad.

Att dumpa snö kan börja kosta i Jakobstad

Det kan börja kosta att dumpa jord och snö i Jakobstad. Idén kommer från en motion.