Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Oliver Helander slagen i S:t Michel – doldis vann med rekordkast

Spjutstjärnan Oliver Helander val att tävla på en inhemsk tävling i S:t Michel i stället för på Monacos Diamond League-gala har väckt förundran.

– Man tjänar inte samma prispengar genom att vinna i S:t Michel som i Monaco, men den säkrare pengen är större, förklarade hans tränare Tero Pitkämäki nyligen.

Det blev inte heller någon seger för Helander på fredagskvällen. Den Karisbördige Vasabon hade ingen lätt tävling alls och noterades bara för två giltiga kast – 80,97 i första rundan och 80,61 i tredje.

I stället var det här doldisen Taneli Juutinens kväll. Kuopiokastaren kom för första gången i karriären över 80 meter – och han gjorde det två gånger i samma tävling. Segerresultatet blev 82,85.

Toni Keränen blev trea med 80,56 och Toni Kuusela fyra med 80,50.

På damsidan var förra helgens EM-bronsmedaljör Anni-Linnea Alanen etta. Hennes bästa resultat var sista rundans 59,86.

Japanskan Yuki Sato blev tvåa med 57,13 och Jenni Kangas slutade trea med 53,88.

Toni Kuusela tog hem spjutkarnevalen – noterades för näst längsta bågen i karriären

Toni Kuusela tog hem herrsegern i spjutkarnevalen i Pihtipudas. I den femte omgången fick han till ett kast som var 84,37 meter långt. Inte långt ifrån 85 meter, som var målsättningen inför tävlingen.

Segerkastet är Kuuselas näst längsta i karriären. Personbästat från sommaren 2021 skrivs 85,03.

– På slutet kände jag pressen att få till det. Och så fick jag spjutet i rätt ställning, det har varit mitt största problem, säger Kuusela till Yle.

Se bågen på Arenan.

Helander står över EM för landslag

Spjutkastaren Oliver Helander stod för en mäktig serie och satte dessutom nytt personligt årsbästa, 87,32 vid Paavo Nurmi Games i Åbo på tisdagen.

Helander var också uttagen till landslags-EM som går av stapeln i polska Puolan Chorzów på midsommaren.

Nu är det klart att Helander står över tävlingen och Toni Kuusela tar hans plats i Finlands lag.

– Oliver tar en kortisondos i kasthandens axel. Det är planerat sedan länge. Efteråt måste man vänta i 10 dagar för säkerhets skull. Med andra ord kan han inte tävla i Polen, sa Helanders tränare Tero Pitkämäki på friidrottsförbundets webbplats.