Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Hackare.

Många svenska webbplatser nere efter ny utbredd cyberattack

Under veckoslutet har nya hot om hackerattacker riktats mot myndigheter och företag i Sverige. Under söndagen har ett flertal webbplatser legat nere helt och hållet.

Problemen med HUS webbplats kan bero på yttre påverkan

Gårdagens problem på webbplatsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt kan ha att göra med en attack mot systemet, säger Risto Laakkonen som är ITC-produktionsdirektör på HUS.

– Det finns tecken på att det handlar om störningar som har orsakats av en tredje part, säger Laakkonen.

En rysk hackargrupp har påstått att de kommer att rikta överbelastningsattacker mot HUS och andra sjukvårdsdistrikt. Än så länge vet vi ändå inte om det stämmer, menar Laakkonen.

Orsaken till problemen kommer enligt Laakkonen att analyseras närmare nästa vecka.

Källa: Yle Uutiset

Skypo: Hybridcentrets tidigare direktör har inte utgjort någon fara för landet

Skyddspolisen uppger att deras före detta arbetstagare Matti Saarelainen inte har orsakat någon fara för landets säkerhet.

Skyddpolisen har gjort en grundlig utredning om Saarelainen, säger chefen Antti Pelttari till nyhetsbyrån STT. Enligt Pelttari finns det inga skäl att dra igång ett tjänstemannaförfarande mot Saarelainen.

Saarelainen, som numera är pensionerad, arbetade bland annat som chef för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, men återvände till Skypo efter att han anklagats för sexuella trakasserier. Saarelainen har också misstänkts för att ha medverkat till att en man från Vladimir Putins närmaste krets, Gennadij Timtjenko, fick finländskt medborgarskap i slutet av 1990-talet.

Källa: STT

Skyddspolisen visste inte varför trakasserianklagad tjänsteman återvände från hybridcentret

Skyddspolisen (Skypo) kände inte till anledningen till att Matti Saarelainen kom tillbaka till Skypo år 2019, efter att han arbetat som direktör för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot. Det säger Teemu Lehti, Skypos chef för interna tjänster, till STT.

Chefen för kompetenscentrets ledningsgrupp, Jori Arvonen, har sagt att Saarelainen fick avgå från kompetenscentret på grund av sexuella trakasserier. Saarelainen återvände till Skypo där han tagit tjänstledigt från sin roll som avdelningschef.

Iltalehti rapporterade i går att Saarelainen i tiden fått sparken också från sin position i Migrationsverkets ledning år 1998–2004, på grund av mutbrott.

Skypos chef Antti Pelttari säger att Skypo av säkerhetsskäl inte kan berätta om sina egna utredningar i offentligheten.

Källa: STT

Mikael Wigell, forskningsdirektör vid Utrikespolitiska institutet FIIA.

“Ryssland vill skrämma upp Europa” – läckan i Nord Stream-ledningarna kan få EU att höja sin beredskapsnivå i Östersjön

Enligt forskare Mikael Wigell tyder sabotaget mot Nord Stream-ledningarna på att Ryssland tar till allt desperatare metoder för att få igenom sina målsättningar i sitt anfallskrig mot Ukraina.

Ett stoppmärke vid Niirala gränsövergång. I bakgrunden körfiler som är tomma på fordon.

Lagligt att stänga alla gränsövergångar vid hybridhot, säger grundlagsutskottet

Finländska medborgares rätt till in- och utresa ska tryggas.

Henkilökuva Teija Tiilikainen, Ulkopoliittinen instituutti

Teija Tiilikainen blir chef för centret mot hybridhot

Hon efterträder Matti Saarelainen.