Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

HRT föreslår åter en höjning av kontrollavgiften inom kollektivtrafiken

Styrelsen för Helsingforsregionens trafik, HRT, föreslår igen till Kommunikationsministeriet att kontrollavgiften inom kollektivtrafiken ska höjas till 100 euro.

Kontrollavgiften har legat på 80 euro sedan 2007, och HRT menar att avgiftens förebyggande effekt avtagit eftersom löne- och kostnadsnivåerna stigit sedan dess.

Enligt HRT görs en förlust på mellan 15 och 25 miljoner euro till följd av förlorade biljettintäkter. Vissa uppskattningar pekar på att det rör sig om 40 miljoner euro i förlorade intäkter.

Nej till höjd kontrollavgift, säger Helsingfors stadsstyrelse

Helsingfors stadsstyrelse stöder inte en höjning av kontrollavgiften i kollektivtrafiken.

Helsingforsregionens trafik har talat för en höjning från 80 till 100 euro, eftersom de årligen förlorar 15-25 miljoner euro då folk åker utan biljett.

Men stadsstyrelsen tycker alltså inte att det är en bra idé, även om rösterna föll väldigt jämt med 8 emot en höjning och 7 för.

En av motiveringarna är att en stor del av kontrollavgifterna förblir obetalade.

En reklamskylt i en spårvagn.

”Måste jag välja mellan en biljett eller mat så äter jag” – HRT ger bilden av att de som åker snålskjuts är skyldiga till prishöjningar medan verkliga orsaken är Västmetron och Spårjokern

Infrastruktursinvesteringar i huvudstadsregionen leder till att biljetterna blir dyrare, men Helsingforsregionens trafiks senaste kampanj ger en bild av att åka utan biljett leder till orimliga priser. Många rasar mot kampanjen.

Matkakortinlukija

Ministerium kräver att HRT ser till att alla kan köpa en biljett till tåget

Det måste vara tillräckligt lätt att köpa en biljett.