Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Spanska damlandslaget har nått en överenskommelse med fotbollsförbundet – två spelare tackar nej till spel

Spelarna i det spanska världsmästarlaget har nått en överenskommelse med landets fotbollsförbund. I Nations League-matchen mot Sverige kommer den spanska truppen att vara nästan fulltalig.

Spaniens idrottsråds ordförande, Victor Francos, uppger att fotbollsförbundet kommer att göra strukturella förändringar, skriver Marca enligt Expressen.

Syftet är att öka jämställdheten mellan damlandslaget och herrlandslaget samt att förbättra damlandslagets förutsättningar.

Av de redan uttagna spelarna kommer 21 av 23 vara tillgängliga för spel i Nations League-matcherna mot Sverige och Schweiz. Spelarna som har lämnat samlingen kommer inte att straffas.

Spanien möter Sverige på fredag, och lagets match mot Schweiz spelas den 26 september.

Jenni Hermoso poserar på en fotbollsplan med en medalj och inramad fotbollströja.

Jennifer Hermoso anklagar det spanska fotbollsförbundet för hot och manipulering – tog ställning till landslagsuttagningarna

Kaoset kring Spaniens damlandslag fortsätter då chefstränaren har nominerat spelare som är i landslagsstrejk till två landskamper i Nations League. Spelarna tror att det handlar om att ekonomiskt och juridiskt skrämma spelarna till att avsluta strejken.

Förbundet vädjar till spanska stjärnspelarna som bojkottar landslaget: ”Vi garanterar en säker miljö”

Spanien är färska världsmästare i fotboll. Men för tillfället vägrar 39 av landets bästa damspelare att spela för landslaget, med krav om större strukturella förändringar i landslaget.

Efter den senaste tidens storm har både guldtränaren Jorge Vilda och förbundsordföranden Luis Rubiales lämnat sina poster. En del spelare bojkottade landslaget redan före VM, men stormen tog nya nivåer då Rubiales kysste stjärnspelaren Jennifer Hermoso på munnen efter finalen.

Nu står landslaget inför Nations League-spel mot Sverige och Schweiz. Truppen ska ut under måndagen – och med någon timme till presentationen gjorde det spanska fotbollsförbundet ett försök att få bojkotten avbruten.

– Vi garanterar en säker miljö för spelarna och eftersträvar ett ömsesidigt förtroende så att vi tillsammans kan se till att damfotbollen fortsätter att utvecklas och bli starkare, skriver man i ett uttalande.

Luis Rubiales får besöksförbud – får inte vara i närheten av Hermoso

Spanska fotbollsförbundets tidigare ordförande, anlände under fredagen till domstolen i Madrid. Jennifer Hermosos advokat, Carla Vall, krävde att Rubiales skulle få ett besöksförbud. Besöksförbudet innebär att Rubiales inte får befinna sig mindre än 500 meter ifrån Hermoso.

Domaren Fransisco de Jorge, godkände besöksförbudet men minskade det tillåtna avståndet till 200 meter.

Rättegången behandlar Rubiales agerande efter VM-finalen i fotboll då han kysste spelaren Hermoso på munnen. Rubiales förnekar anklagelserna.

Källa: BBC, The Guardian, SVT

Rubiales ska höras av domstol på fredag – anklagad för sexuellt ofredande

Den omtvistade och nyligen avgånga ordföranden för det spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales, ska infinna sig inför en undersökningsdomstol i Madrid på fredag klockan 12.

Rubiales står anklagad för sexuellt ofredande.

Rubiales kysste spelaren Jennifer Hemoso på munnen under prisutdelningen i VM-finalen utan hennes samtycke, vilket enligt nyreviderad spansk lag kan ses som sexuellt ofredande.

Straffet för en påtvingad kyss kan vara allt från böter till fyra års fängelse.

Jennifer Hermoso drar Luis Rubiales inför rätta

Den spanska fotbollsspelaren Jennifer Hermoso har anmält förbundschefen Luis Rubiales för övergrepp. Hon har lämnat in alla nödvändiga dokument för att göra rättssak, rapporterar bland annat nyhetsbyråerna AP och AFP.

Hermoso hade 15 dagar på sig från den 28 augusti att bestämma om hon ville vidta rättsliga åtgärder – vilket hon nu alltså gör.

Luis Rubiales kysste Hermoso på munnen i samband med VM-prisceremonin för några veckor sedan. Hermoso hävdar att det skedde utan samtycke.

Sedan tidigare har också spanska riksåklagaren startat en utredning mot förbundschefen.

Spanska riksåklagaren: Luis Rubiales ska utredas för sexuella övergrepp

Efter skandalscenerna i samband med ceremonin efter VM-finalen vet alla vem Luis Rubiales är.

Spanska fotbollsförbundets ordförande stod bland annat för en uppmärksammad kyss av stjärnspelaren Jennifer Hermoso – men har fortfarande inte avgått trots högljudda krav, och en 90 dagar lång avstängning från Fifa.

Nu ska Rubiales dessutom utredas av åklagare.

Spanska riksåklagaren har startat en utredning av kyssen som ett sexuellt övergrepp. Hermoso själv beskrev tidigare händelsen som ett övergrepp.

Spanska fotbollsförbundet samlades på måndagen för ett krismöte där den senaste tidens storm var på agendan.

Källa: STT-AFP

Spanska fotbollsförbundet anklagar spelare för att ljuga

Det spanska fotbollsförbundet säger att man kommer att vidta rättsliga åtgärder efter ett uttalande av landslagsspelaren Jennifer Hermoso.

På fredagen publicerade Hermoso ett uttalande tillsammans med spelarfacket Futpro, efter förra veckans VM-final. Den spanska fotbollsförbundets ordförande, Luis Rubiales, kysste Hermoso på munnen. Hon meddelade att kyssen skedde utan hennes samtycke.

I ett uttalande nyligen anklagade fotbollsförbundet Hermoso för att ljuga.

”Våra bevis är övertygande. Förbundets ordförande ljög inte. RFEF och ordföranden vidtar rättsliga åtgärder på grund av allvaret i innehållet i Futpros pressmeddelande, heter det i uttalandet.”, skriver det spanska fotbollsförbundet.

Mera: Här är bilderna som väcker avsky efter VM-finalen – spanska förbundsbasen kysste spelare på munnen: ”Gillade inte det”

Luis Rubiales kramar om Jennifer Hermoso.
Alexia Putellas vinkar till publiken.

Spansk smäll med dagar kvar till EM: Stjärnan Alexia Putellas skadad på träning

Spanien har tidigare tappat Hermoso på grund av en knäskada.

Lionel Messi tar emot sitt pris.

Ballon d'Or till Lionel Messi – så här fördelades rösterna i topp-10

Alexia Putellas utsågs till bästa damspelare.

Sanni Franssi i vitblå speltröja spelar bollen mot en Barcelonaspelare i rödblå tröja.

Sanni Franssi hittade rätt i toppmötet – gjorde tröstmål mot Europas bästa lag

Fjärde målet för säsongen när Real Sociedad mötte Barcelona.

Lindsey Horan firar sitt 1–0-mål mot Sverige i dam-VM i fotboll 2019.

Direkt: Mästarna USA går in i slutspelet – nu börjar allvaret för VM:s bästa lag

Spanien spelar sin första åttondelsfinal i VM-historien.

Spanien forar sitt tredje mål mot Sydafrika i dam-VM i fotboll 2019.

Direkt: Frankrike jagar gruppseger, men vilar stjärnor – Norge tar sig an Sydkorea

Nigeria – Frankrike i TV2, Sydkorea – Norge på Yle Arenan.