Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Importförbudet mot ryska oljeprodukter i kraft inom EU

Förbudet mot import av förädlade ryska oljeprodukter, bland annat diesel, till Europeiska unionen träder i kraft i dag. Importen av rysk råolja till sjöss förbjöds i december i fjol.

Ryssland var före sitt krig mot Ukraina EU:s största dieselleverantör och stod för cirka hälften av all förbrukning inom EU. Från och med i dag är andelen alltså noll.

Samtidigt förbjuds fartyg som seglar under något EU-lands flagg att transportera ryska oljeprodukter till ett tredje land.

Också teknisk hjälp, förmedlingstjänster eller finansiering för dylika transporter förbuds.

Källa: STT

En bensinpump där 60,80 liter diesel kostade 144,64 euro.

Mitt i gaskrisen kan Europa också drabbas av en oljekris: ”Vi borde komma ihåg att det är Ryssland som lider mest”

I december avbryter EU all import av olja från Ryssland. Nu sprider sig en oro att Europa mitt i gaskrisen kommer att drabbas av brist på olja.

Snabbgående tåg på servicebangård i Wuhan i Kina i december 2012.

Sämsta ekonomiska tillväxten i Kina på 24 år

Den ekonomiska tillväxten i Kina mattas av och landet uppvisade i fjol sin sämsta tillväxt på 24 år. IMF och ILO är dystra i sina nya prognoser.

Åbo Energi

Oljepriset sjunker, men konsumenterna får vänta

Priset på Nordsjöolja är det lägsta sedan 2009. Men husägare får vänta på lägre uppvärmningspriser, delvis för att staten igen höjde energiskatten.

Det indonesiska flygbolaget Lion Airs plan lyfter i Batam, Riau i Indonesien den 21 november 2014.

Priset på flygbränsle sjunker - flygbolag håller fast vid bränsletillägg

Trots det snabbt sjunkande oljepriset är flygbolagen är ovilliga att sänka det bränsletillägg som införts på flygbiljetter. På vissa långdistansflyg kan bränsletillägget idag utgöra mer än hälften av biljettpriset.