Senaste artiklar
Snart dags att ge sig ut i blåbärsskogen: "Blåbären kan vara ganska små men det ser ut att bli en bra skörd"
Torkan har gjort sitt men regnet hjälper.
Sojakorven får forfarande kallas korv – EU förkastade förslaget om namnförbud för vegetariska köttliknande produkter
Däremot gick förslaget om vegetariska mjölkprodukter igenom.
Nordens egen vingård finns i skogen – bärvin är både naturligt och gott
Två enkla recept på bärvinstilltugg.
Sätt färg på maten med en illgrön brysselkålsdipp
Den smakar precis så fräsch som den ser ut.
Vidar Lindqvist plockar och säljer hundratals liter bär om året: " Det har blivit som ett nytt yrke efter pensioneringen"
Årets lingonskörd är rekordbra.
Stor brist på proffsplockare mitt i högsäsongen – mängder av oplockade blåbär problem för inhemska producenter
Blåbärssäsongen kan bli kort i år.
I Illby har jordgubbssäsongen nyss dragit i gång: "Det blir ungefär 8 000 liter jordgubbar från det här landet"
Säsongen väntas pågå ännu i två-tre veckor.
Att odla sparris kräver tid och tålamod - det tar åtminstone tre år från sådd till skörd
Få odlar sparris i stora mängder i Finland.
Potatisen sattes tidigt i Persböle i år, men skörden låter vänta på sig: ”Det kommer att ta länge det här"
Potatisen blir bättre då den får växa långsamt.
Det blir östnyländska jordgubbar också utan säsongsarbetare tror Björn Jordas: ”Men blåbären blir kanske kvar i skogen”
De första inhemska jordgubbarna finns redan till salu.
Nystart 2020 – att äta mer vegetarisk kost är hållbart för både plånbok och miljö
Bara 14 procent av männen äter tillräckligt med grönt.
"Skippa köttsubstitutet och kalla det inte vegetariskt" - det krävs mycket för att få killarna i Katedralskolan i Åbo att välja vegetarisk mat
"Jag har aldrig smakat på vegetarisk mat".
Blåbärsskörden dålig
Färre blommor än i medeltal.
Ny övervakningsmetod garanterar att jordgubben är inhemsk - och inte svensk, polsk eller estnisk
Bygger på analys av icke-radioaktiva isotoper.
Den svenska potatisen tränger undan den inhemska: "Det blir svårare och svårare för varje år att vara potatisodlare"
“Butikskedjorna borde inte alls köpa in svensk potatis.”
I Nagu är man tokig i potatis: "Det får inte vara någon pasta och absolut inte något ris till maten!"
Årets potatisfestival lockade mängder av potatisälskare.
Exceptionellt dålig vår för gurkodlare – "vi accepterar sämre perioder, men de blir bara längre"
Som lägst har priset varit 14 cent per kilo.
Mer vegetariskt och mindre mängder alkohol - många finländare skärper sig i januari: "Då försöker jag börja med det nya livet"
Årsskiftet märks också bland köpmännen.
Klementiner kan vara behandlade med upp till sex olika ämnen - vågar man äta vinterns populäraste frukt?
Het debatt på sociala medier om tillsatsämnen i frukt.
Rekordtidig skörd och rikligt med äpplen i år – "Det är nästan så att kvistarna vill brista"
På Kimitoön hoppas man på regn för större vinteräpplen.
Ovanligt tidig men riklig äppelskörd i år - på äppelgården i Isnäs gör familjen Aitokari äppelmust av dem
Säsongen för äppelmusterierna har kört i gång.
Efter jobbigt år ser tomatodlare ljus i tunneln – "bästa sommarpriset vi haft i mannaminne"
Nu får tomtatodlaren 1,12 euro per kilo tomat.
Jordgubbarna mognar i rasande takt - snart är det säsongstart i Lill-Breds i Ingå
Högsäsong blir det runt midsommar tror jordgubbsodlare.
Testa linser i alla färger – de är goda och mättande smakbärare i många olika rätter
Linser finns i många olika färger.
Veganerna ökar i Östnyland - men vardagen är fortfarande krånglig
vege i östnyland
Rönnbär – ”superfood” som går till spillo
Människorna går miste om miljontals kilo hälsosam föda.
Liten låda sparar mycket – nya tag mot matsvinn i Nickbyaffär
Kundernas kritik togs snabbt på allvar
Ingen hälsofara äta grönsaker odlade intill hårt trafikerade vägar
Läsare undrade om odling intill vägar utgör hälsofara.
Tjuv utrustad med pannlampa slog till mot jordgubbsland i Illby
Illby gårds jordgubbsland länsades natten till måndagen.
Sommarens väder har irriterat många människor - men inte jordgubbarna
Det kalla vädret har påverkat skörden positivt.
"Sälj överskottet till Spanien" – Svenska Yles läsare reagerar på att gurkodlare får 10 cent per kilo
Att göra salsa på tomaterna kunde vara bra, anser en läsare.
Snart blir det full rulle i jordgubbslandet
Närmare 40 lokala ungdomar plockar jordgubbar i Simonby.
Hård global konkurrens sänker bärpriserna - allt färre bärplockare i Finland och allt fler bär kvar i skogarna
Framför allt blåbärspriset sjunker.
Jordgubbsskörden är sen men väntas bli klart större än i fjol
Den som väntar på något gott…
Jordgubbsodlare är beroende av utländsk arbetskraft
I år kommer nästan 200 plockare till Malax bär.
Jordbrukare: Få jordgubbar till midsommar
Kall vår kan kan bli lönsam affär, säger jordbrukare.
Ät dig till en minskad cancerrisk - vart fjärde cancerfall kunde undvikas med en hälsosam kost
Grönsaker och bär bland de stora vinnarna.
Nypotatis sattes i Rimito
Varmt och soligt väder har fått igång potatisodlare.
Marthaförbundet vill inspirera Karlebyfamiljernas matvardag
Projektet Tack för maten! Vill locka barn att prova ny mat.
På vegetarianresa för miljöns skull
Familjen som avskydde kött gick in för vegetariskt.
Åbolands mathantverkare har flyt - medaljregn i FM i mathantverk
Åbolänningarna nappade femton medljer varav fyra guld.
Grön tomat – en härlig höstfrukt
Här har vi samlat några läckra recept på gröna tomater.
Ekenäsföretaget Soya växer rejält och satsar på egen biogas
Målet är att alla ska äta 1 kilo av produkterna per år.
Gröna fingrar möts på söndag
Den femte nationella trädgårdsdagen firas nu på söndag.
Bakom varje äpple ligger mängder av pyssel
Årets äppelskörd ser än så länge ut att bli hyfsad.
Pemar blir huvudort för sockerforskning
Ersätter två enheter i Pikis.
Test med veganmat på dagisar i Helsingfors
Det handlar om ett experiment
Östnyländsk nypotatis lyxvara på skolavslutningen
De flesta lokala knölarna kommer till midsommar.
Jordgubbarna gillar vädret - tidig skörd att vänta
Jordgubbarna stortrivs men nattfrosten kan ställa till det.
Exotiskt vin vinner terräng
Prisbelönta finska bärviner väntas bli exportframgång.