Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Målvakten Anna Tamminen belönades som Damallsvenskans MVP

Målvakten Anna Tamminens fina säsong i Hammarby uppmärksammades med en stor hyllning i en gala i Sverige där säsongens bästa premierades.

29-åriga Tamminen utsågs säsongens MVP, det vill säga Damallsvenskans mest värdefulla spelare. Dessutom prisades han som bästa målvakt.

– Det här är något jag inte förväntade mig, sa Tamminen i sitt tacktal.

– Jag finner inga ord. Mina lagkamrater har hjälpt till och blockerat skott. Vi gjorde det här tillsammans.

Tamminen höll nollan i 13 matcher och släppte endast in 16 mål på 26 matcher under säsongen.

Hammarby vann i år för första gången på 38 år det svenska fotbollsmästerskapet. Av finländarna hörde också Eva Nyström och Adelina Engman till mästartruppen.

Hammarby har guldläge i Damallsvenskan – Eva Nyström gjorde mål i seriefinalen

Ett par av finska damlandslagets spelare stod i centrum i kvällens stormatch i Damallsvenskan. Hammarby slog Häcken med 3–2 och det betyder att ”Bajen” har guldläge inför den sista omgången nästa helg.

Matchen startade med att Eva Nyström blev målskytt. Mittbacken satte 1–0 på straff – en ledning som Hammarby utökade. Över 15 000 åskådare fick se hemmalaget gå ifrån till 3–0 i första halvlek.

Häcken reducerade till 3–2 i slutminuterna, men Hammarby höll undan och kommer att starta sista omgången som serieledare.

– Det var väldigt jobbigt på slutet, men vi försvarar bra och nu är det bara att ladda om, säger finska landslagets målvakt Anna Tamminen i Viaplays sändning.

Hammarby och Häcken står på 56 poäng inför sista omgången, medan Linköping har 55 poäng. Hammarby leder på bättre målskillnad och möter mittenlaget IFK Norrköping borta i sista matchen. Häcken har fyran Piteå på hemmaplan.

Anna Tamminen skadad – missar matcherna mot Island och Skottland

Damlandslaget i fotboll är något decimerat i matcherna mot Island och Skottland som spelas i juli. Målvakten Anna Tamminen har ådragit sig en skada och tvingas stå över.

Tamminen spelar för svenska Hammarby IF där hon nyligen förlängt sitt kontrakt fram till 2026.

Den som ersätter Tamminen i målet under landslagsmatcherna är Milla-Maj Majasaari som spelar för IK Uppsala.

Finland möter Island fredagen den 14 juli i Reykjavik. Tisdagen den 18 juli står Skottland för motståndet i Tammerfors.

Landslagsmålvakten Anna Tamminen förlänger med Hammarby

Finska damlandslagets målvakt Anna Tamminen förlänger sitt kontrakt med svenska Hammarby fram till år 2026.

28-åriga Tamminen anslöt sig till Hammarby inför säsongen år 2021 och har varit lagets förstaval mellan stolparna sedan dess. Under 2022 noterades Tamminen för flest hållna nollor (12) i den svenska högsta ligan och har under stundande säsong sopat rent framför målet i åtta matcher.

– I min värld det finns inget annat än Bajen just nu, så det kändes självklart att skriva på. Vi har en bra miljö och kunniga ledare som är redo att ge allt för oss. Jag känner att både jag och laget kommer fortsätta utvecklas och det ska bli spännande att se hur långt vi kan nå, säger Tamminen på klubbens hemsida.

Tamminen deltar i landslagstruppen som ska spela mot Island och Skottland de kommande veckorna.

Hammarbys finländska målvakt kysste flickvännen i motståndarlaget – förvånades av reaktionerna: ”Vissa har fastnat på 80-talet”

Helgens 6–1-seger över Växjö var speciell för Hammarbydamernas finländska burväktare Anna Tamminen.

Inte bara för att landslagskeepern sällsynt nog släppte in en boll – hennes första för säsongen – då ”Bajen” tog i sin tredje seger på lika många matcher i Damallsvenskan. I motståndarlaget var nämligen hennes flickvän Rosa Herreros.

Flickvännen var bänkad hela matchen, men efteråt publicerade magasinet Football is everywhere en romantisk bild på paret.

– Jag har bara fått positiva reaktioner, men jag hörde att de hade fått några som inte var så bra, säger Tamminen till Sportbladet nu.

Något som känns konstigt år 2023, menar målvakten.

– De som kommenterar verkar ha fastnat någonstans på 80-, 90-talet. Men det är bra om det kommer fler och fler som är öppna så att de får vänja sig. Då kommer de inte komma med sådana kommentarer längre.