Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man halvler mot kameran en solig höstmorgon.

Cirka 20 får vård för Covid – men ingen ökning i antalet fall just nu

Pandemiledningsgruppen träffas fortfarande varannan vecka.

Miljoner coronavaccindoser ligger på lager, två miljoner doser har redan förstörts

Efterfrågan på coronavaccin har rasat i Finland trots att också privata företagshälsoaktörer erbjuder boostervaccin till personer i arbetsför ålder.

Statsrådet beslöt i december 2022 att privata sidan ska få börja vaccinera också personer som inte uppfyller hälsomyndigheternas ålders- eller sjukdomskriterier. Men intresset bland 18–59-åringar har inte varit särskilt stort.

Två miljoner doser har redan förstörts och fler doser går samma öde till mötes om det inte kommer rekommendationer om nya vaccinomgångar i höst, uppger Yle Uutiset.

Nationella vaccinexpertgruppen ska mötas snart för att fundera på vem som eventuellt rekommenderas en till dos under hösten.

För närvarande finns det omkring 3,2 miljoner doser omikronvariantvaccin i Finland. Merparten av dem föråldras vid årsskiftet 2023–2024.

Ungefär 5 000 personer har fått en fjärde dos coronavaccin via den privata vården

Den fjärde omgången av vaccin för friska personer i arbetsför ålder har inte orsakat någon större rusning, rapporterar Yle Uutiset.

Hittills har 5 000 personer fått en fjärde dos coronavaccin via den privata hälsovården.

Den privata vårdbranschen fick boosterdoserna för ungefär tre veckor sedan. Enligt Mia Kontio, som är ledande expert på Institutet för hälsa och välfärd, har den privata hälsovården fått 20 000 doser att dela ut.

Vaccinet kostar cirka 26–30 euro, efter att Folkpensionsanstalten FPA har ersatt 16 euro.

Sverige har slängt en femtedel av sitt coronavaccin

Sverige har kasserat över åtta miljoner doser vaccin mot coronaviruset. Det visar statistik från den svenska Folkhälsomyndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Det innebär att närmare en femtedel av allt vaccin mot covid-19 som Sverige köpt in har kastats bort.

Orsaken är att människor inte har velat ta alla de doser vaccin som hälsomyndigheterna har rekommenderat.

Det handlar om vaccindoser för omkring 135 miljoner euro som har kastats bort.

Källa: Sveriges Radio

Israelisk undersökning: Långvariga symtom efter coronainfektion går ofta om inom ett år

Postcovid, eller long covid som det också kallas, är långvariga symtom som hänger kvar i mer än tre månader efter att man insjuknat i covid-19.

Symtomen går ofta om inom några månader, men senast inom ett år efter insjuknande, visar undersökningen. Det här gäller främst för lindriga sjukdomsfall. Undersökningen visar också att coronavaccin åtminstone delvis minskar risken för postcovid.

Besvär och symtom som rapporterats är exempelvis svår trötthet, andnöd, feber, ont i halsen, hosta, ledvärk, sämre hälsa, hjärntrötthet (svårighet att koncentrera sig på vissa uppgifter under längre tid) samt hjärtklappning.

Var tredje finländare som insjuknar i covid-19 får också postcovid meddelar Duodecim.

Källa: Duodecim

Nu kan också späd- och småbarn få coronavaccin

Statsrådet har godkänt en förordningsändring som möjliggör coronavaccinering av småbarn från sex månaders ålder, meddelar Social- och hälsovårdsministeriet. Hittills har åldersgränsen varit fem år.

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar att barn mellan sex månader och 11 år, som har någon sådan grundsjukdom som eventuellt kan medföra risk för allvarlig sjukdom vid coronavirusinfektion, erbjuds vaccin.

Rekommendationen bygger på den nationella vaccinexpertgruppen KRAR:s utlåtande.

Finland har köpt vaccin som lämpar sig för åldersgruppen och vaccinet har visat sig vara säkert.

piller och sprutor och ett graviditetstest

”Ungefär 80 procent av alla barnlösa par kan få barn genom behandling” – fertilitetsläkaren Niklas Simberg svarade på publikens frågor

I 40 års tid har man kunnat göra provrörsbefruktningar i världen. Under årens lopp har olika fertilitetsutredningar och -behandlingar tagits i bruk.

Ny smittsam omikronvariant i Finland

Den nya omikronvarianten XBB.1.5, som kallats ”Kraken”, har bekräftats i Finland. Det rapporterar Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Den här omikronvarianten har lett till stor smittspridning i speciellt USA, men också i Storbritannien och flera EU-länder. THL konstaterar att det bara var en tidsfråga när varianten skulle hitta till Finland.

”XBB.1.5-undervarianten uppskattas smitta lätt liksom de övriga omikronvarianterna som cirkulerar i Finland”, säger forskare Carita Savolainen-Kopra vid THL i ett pressmeddelande.

Hon tillägger ändå att man inte känner till att ”Kraken” skulle orsaka svårare covid-19 än andra varianter. Vaccinering mot viruset skyddar också mot allvarlig sjukdom ifall man smittas av den här varianten.

THL: Coronavaccinationerna avvärjde över 7300 dödsfall

Genom att vaccinera befolkningen mot coronavirus undveks över 7 300 dödsfall som direkt skulle ha berott på covid-19. Det är dessutom möjligt att vaccinationerna förhindrade ytterligare över tusen dödsfall från det att coronavaccinationerna inleddes i december 2020 till slutet av mars 2022.

Det här framgår av en analys som Institutet för hälsa och välfärd, THL, håller på att färdigställa.

Effekten var störst i de äldre åldersgrupperna och bland riskgrupper. THL meddelar att resultaten av analysen kommer att utnyttjas när man utformar kommande rekommendationer om tilläggsdoser av coronavaccin.

Nio välfärdsområden ger coronavaccin till privata aktörer – tre har tackat nej

Nio välfärdsområden har meddelat att de tar emot coronavaccin för att ge dem vidare till privata sjukvårdsföretag, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL.

Innan jul beslutade statsrådet att sjukvårdsföretagen ska börja erbjudas coronavaccin. Målet med beslutet är att göra boosterdoser tillgängliga också för de vuxna som inte tillhör de riskgrupper som definieras av THL.

Vaccinerna kommer att levereras till välfärdsområdena och till HUS-koncernen, som sedan ger dem vidare till vårdbolagen.

THL bad välfärdsområdena meddela om sitt beslut senast den 10 januari, det vill säga i går.

Tre välfärdsområden har tackat nej till vaccin, fem har sagt att de meddelar om sitt beslut senare och sju har inte gett något svar, säger Mia Kontio, ledande sakkunnig vid THL.

Källa: STT

Coronavaccindoser i Villmanstrand.

Privata vårdbolag: Friska personer i arbetsför ålder ska snart kunna få en boosterdos coronavaccin

Terveystalo och Mehiläinen bekräftar saken för Svenska Yle.

Smittspridningen i Kina väntas inte märkbärt påverka smittläget Europa

Enligt världshälsoorganisationen WHO förväntas inte den kraftiga smittspridningen i Kina märkbart påverka coronasituationen i Europa, sade WHO:s Europachef Hans Kluge på en presskonferens under tisdagen.

Den nya covidvarianten XBB 1.5 som sprids i Kina har redan påträffats i Europa. Antalet smittade i Europa är få, men antalet är växande.

WHO arbetar för tillfället med att utvärdera variantens potentiella påverkan.

Hans Kluge sade att det inte är orimligt att länder vidtar försiktighetsåtgärder för att skydda sin befolkning och inför coronaestriktioner för kinesiska resenärer.

– Alla åtgärder bör vara baserade på vetenskap och vara proportionerliga och icke-diskriminerande, sade Kluge.

Källa: AP

Thailand gör U-sväng och slopar färskt krav på vaccinintyg

Thailand gör en helomvändning och upphäver sitt krav på vaccinintyg av resenärer, uppger landets hälsominister Anutin Charnvirakul på måndagen.

I lördags meddelade landet att alla vuxna resenärer bör visa upp att de fått två doser vaccin mot covid-19, men nu har man valt att slopa den regeln.

Enligt Charnvirakul behövs inget vaccinbevis, eftersom den globala immuniseringen mot covid-19 redan är tillräcklig tack vare riklig vaccinering. De som inte coronavaccinerats får alltså resa in i landet utan restriktioner.

Ursprungligen var det meningen att de nya reglerna skulle träda i kraft i dag, den 9 januari.

Orsaken till de tilltänkta nya kraven var att Kina, trots snabb intern spridning av coronaviruset, öppnade upp sina gränser på söndagen igen efter tre år av restriktioner. Thailand är ett populärt resmål för kinesiska turister.

Källa: Reuters

Finland kan tvingas slänga en halv miljon coronavaccindoser

Finland kan tvingas kassera över en halv miljon vaccindoser eftersom bäst före-datumet håller på att löpa ut, rapporterar tidningsgruppen Uutissuomalainen.

Finland har erbjudit vaccindoserna som donationer till fattiga länder, men efterfrågan på donationer har varit mycket låg efter 2021.

Finlands lager av användbart coronavaccin uppgår till 280 000 doser.

EU erbjuder gratis coronavaccin till Kina för att försöka stävja smittspridningen

Europeiska unionen har erbjudit Kina gratis coronavaccin, rapporterar Financial Times.

EU vill hjälpa Kina där ökad smittspridning sveper över landet.

Med initiativet vill EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides också försöka förhindra spridningen utanför Kina.

I Kina har antalet coronasmittade ökat kraftigt sedan landet slopade sina stränga restriktioner i slutet av förra året.

Många länder har nyligen infört reserestriktioner mot kinesiska resenärer på grund av smittspridningen och oro för nya virusvarianter.

Senast igår måndag meddelade den svenska regeringen att man planerar att införa krav på negativt covid-19-test för resenärer från Kina.

Finland har inte ännu infört några restriktioner för inresande från Kina.

Källa: Financial Times

Kvinna med ansiktsskydd stiger av metron i New York

Ny smittsam omikronvariant sprids i världen – hittills inga bekräftade fall i Finland

XBB.1.5 står redan för cirka 40 procent av fallen i USA.

Spanien inför hårdare coronarestriktioner för kinesiska resenärer

Spanien är det senaste landet som nu inför striktare coronarestriktioner för kinesiska resenärer på grund av den snabba smittspridningen i Kina.

Tidigare har också USA, Italien, Indien, Japan och Taiwan krävt att inresande från Kina covidtestas.

Men enligt riktlinjer från EU:s hälsobyrå är sådana restriktioner inte nödvändiga i EU.

Samtidigt kommer det rapporter från Kina om att sjukhusvården är under hård press allt sedan coronarestriktionerna slopades tidigare den här månaden.

Det har bildats långa köer utanför sjukhusen och det är brist på både intensivvårdsplatser och syrgas.

Enligt New York Times förvärras situationen av att många inom vårdpersonalen har insjuknat i covid.

Vaccinationstäckningen bland riskgrupper är låg i Kina och de kinesiska vaccin som används ger inte heller ett lika bra skydd.

Omvärlden är orolig för att den snabba smittspridningen kan ge upphov till nya virusvarianter.

Källa: STT

Nya coronariktlinjer inom Soite från årsskiftet

Från och med januari förändras riktlinjerna för coronavaccinering och coronatestning, meddelar Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite.

Den utvidgade sjukdagpenningen upphör och officiella coronatester tas endast av medicinska skäl. Det innebär att man inte kan söka sig till coronatest utan att först ha fått sitt vårdbehov bedömt av sjukvårdspersonal.

Personer utan underliggande sjukdomar kan i fortsättningen sköta en coronavirusinfektion som en normal förkylning och stanna hemma tills symptomen har lättat.

Vid årsskiftet upphör också den så kallade walk in-vaccineringen. Coronavaccin fås med tidsbokning på nätet eller per telefon.

THL: Mycket smittspridning men coronaläget ändå stabilt

Institutet för hälsa och välfärd THL betecknar coronaläget i Finland som stabilt, trots många fall av smitta och trots nytt rekord i antalet covidpatienter inom primärvården i oktober-november.

Ökningen beror enligt THL på att hemvården inte fungerar optimalt på grund av personalbrist.

Inom specialsjukvården har antalet covidpatienter bibehållits oförändrat under flera månader, uppger THL.

Folkhälsomyndigheten tänker inte ändra på sina vaccinrekommendationer i rådande epidemiläge.

Källa: STT

forskningsprofessor Mikael Mattlin håller upp en bok.

Kinaexpert: Kina har svårt att häva restriktionerna trots ökat missnöje

Helgens demonstrationer överraskar, säger Kinaexpert.

Närbild på två händer som håller i en spruta och en pytteliten medicinflaska. En skötare förbereder en dos coronavaccin.

Ingen fjärde dos coronavaccin till friska vuxna: "Finns inga medicinska belägg"

Österbottens välfärdsområde följer THL:s rekommendation.

Ingen utvidgad fjärde dos coronavaccin i huvudstadsregionen

Varken Helsingfors, Esbo eller Vanda kommer att utvidga en fjärde dos coronavaccin till att gälla alla invånare.

Infektionsläkarna i de stora städerna meddelar till Yle att de tänker följa THL:s rekommendation och erbjuda dosen till personer som fyllt 60 eller som hör till någon av riskgrupperna.

Enligt vad forskning visar är den fjärde dosen rätt anspråkslös vad gäller skydd mot smittan och dessutom är den kortlivad.

Sjukskötaren Antti Laitinen ger en kvinna ett vaccin i Busholmens vaccineringsställe.

Ny studie: Dödligheten ökade inte efter coronavaccinering

Inga ändringar i dödlighet efter att man vaccinerats.

Skylt utanför Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Soite rekommenderar inte en fjärde dos coronavaccin

Soite går på på THL:s linje i vaccinationsfrågan. Men friska under 65-åringar kan ändå få en fjärde dos om omständigheterna kräver det.

En man halvler mot kameran en solig höstmorgon.

Österbotten väntar med beslut om fjärde vaccindos: ”Inte den mest lyckade situationen”

Österbottens välfärdsområde fattar ännu i det här skedet inte något beslut om en fjärde dos coronavaccin. Man vill vänta och se vad specialupptagningsområdena kommer fram till.

Mika Tiainen står i en halvlastad långtradare.

Vasabo överlevde covid-19 – beslöt att donera sitt livsverk till Ukraina

En hel protesverkstads lager lastades på en långtradare.

Sprutor laddade med coronavaccin.

Nya riktlinjer för coronavaccinationer – välfärdsområdet ska avgöra vem över 18 år som ska vaccineras

De nya riktlinjerna som omsorgsminister Krista Kiuru presenterade i onsdags väcker många frågor hos dem som ska vaccinera: vem bestämmer vem som ska vaccineras.

En man halvler mot kameran en solig höstmorgon.

Nästan 70 patienter vårdas för corona i Österbotten – chefsöverläkare: ”Det är smockfullt”

Under den senaste veckan har antalet patienter som behöver vård för covid-19 ökat inom Österbottens välfärdsområde.

Yhdistetyn korona- ja influenssaviruskotitestin testitikku puskuriliuoksessa.

Hälsomyndigheterna ändrar inte rekommendationen om coronavaccin – endast personer över 65 år och riskgrupper behöver vaccineras en fjärde gång

En fjärde dos coronavaccin rekommenderas fortfarande endast för personer som fyllt 65 eller som hör till en riskgrupp. Det var hälsomyndigheterna tydliga med under en presskonferens på torsdagen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida