Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Paul Rusesabagina på en arkivbild från 2019 intill en flagga för den rwandiska oppositionsgrupp som han grundade.

Den frigivna ”Hotel Rwanda”-hjälten har återvänt till USA

Den rwandiska hotelldirektören som blev känd för sitt agerande under folkmordet i Rwanda 1994 och som utgjorde inspirationen till den amerikanska filmen ”Hotel Rwanda” har nu återvänt till USA efter en lång fängelsevistelse i Rwanda.

Det uppgav USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, som välkomnade honom på Twitter.

Paul Rusesabagina ska nu återförenas med sin familj, efter att ha avtjänat drygt två år av ett 25 år långt fängelsestraff för terrorbrott. Rwanda frigav honom efter en överenskommelse med USA.

Rusesabagina dömdes bland annat för medlemskap i det som anses vara den väpnade grenen till den rwandiska oppositionsgrupp som han grundat.

Han antas ha räddat över 1 200 tutsier och regimmotståndare då han gav dem skydd i sitt hotell under folkmordet i Rwanda. Efter folkmordet blev han snabbt kritisk mot den nye presidenten Paul Kagames tutsidominerade regering.

Källor: Reuters, Yle

Jake Sullivan, en vit medelålders man med blåa ögon och tunnande ljusbrunt hår, står och talar till pressen i Vita husets pressrum.

Vita huset: Flera kinesiska spionballonger över USA under Trumps tid

De förbättringar som Joe Biden gjort för att upptäcka kinesiskt spionage hjälpte USA att upptäcka den misstänkta spionballongen som flög över landet förra veckan, och som sköts ner i lördags. Det säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

– Vi förbättrade vår övervakning av vårt territoriella luftrum, vi förbättrade vår kapacitet att upptäcka saker som Trumps administration inte kunde upptäcka, sa Sullivan i ett tal.

Enligt Sullivan har man genom att ”granska historiska mönster” kunnat slå fast kinesiska spionballonger rörde sig i USA:s luftrum ett flertal gånger under Trumps presidentperiod.

Exakt vad Bidenadministrationen förbättrat gick Sullivan inte in på.

Flera medlemmar av Trumps administration har sagt att de inte hade någon vetskap om kinesiska spionballonger under Trumps tid vid makten.

USA håller på att samla ihop resterna av den nedskjutna ballongen för att undersöka dem, och har upprättat en säkerhetszon i området där ballongen föll i havet.

Källa: AP

USA:s utrikesminister Antony Blinken talar med Yang Jiechi, ansvarig för utrikesärenden och Kinas utrikesminister Wang Yi

USA: Samtalen med Kina var tuffa och direkta men en del av våra intressen sammanföll

Det var de första Kinasamtalen för Bidens administration.