Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Rekordstora prispengar under sommarens fotbolls-VM – varje spelare garanterad minst 28 000 euro

I samband med sommarens VM för damer kommer Fifa för första gången att betala ut prispengar direkt till varje spelare.

I ett dokument som skickats till de deltagande länderna skriver Fifa att varje spelare kommer att vara garanterad en summa på 28 000 euro. Summan kommer sedan att öka ju längre lagen tar sig i turneringen.

Spelarna i det lag som vinner VM-guld kommer att få ungefär 250 000 euro var. Totalt kommer Fifa att betala ut ungefär 150 miljoner euro under mästerskapet.

Spelarfacket Fifpro välkomnar nyheten och skriver att det är ett steg mot jämställdhet på högsta nivå. Den genomsnittliga lönen för damspelare ligger runt 13 000 euro som är en bråkdel av det herrspelare förtjänar i sina klubblag.

Yle sänder VM som spelas i Australien och Nya Zeeland mellan 20 juli och 20 augusti.

Englands trupp presenterades – skyttedrottningen Beth Mead missar fotbolls-VM

Fotbolls-EM 2022 blev en storsuccé för den engelska anfallaren Beth Mead. Med sina sex mål delade hon på skytteligasegern och dessutom tog England hem EM-guldet efter att ha finalbesegrat Tyskland med 2–1 på straffar.

Sommarens fotbolls-VM får dock klara sig utan Mead. Hon är nämligen skadad och finns inte med i den engelska truppen som presenterades på onsdagen.

– VM-spel hade varit för riskabelt med tanke på hennes tidtabell, säger förbundskaptenen Sarina Wiegman enligt nyhetsbyrån AFP.

– Om hon pushas för hårt finns det en risk för att hon drar upp skadan.

Mead har senast spelat den 19 november 2022.

Lagkaptenen Leah Williamson tvingas också stå över på grund av skada och därför kommer Millie Bright att få bindeln.

På oddsmarknaden är USA guldfavorit med England som främsta utmanare.

Marie-Antoinette Katoto sitter utanför planen och får behandling.

Tungt avbräck för Frankrike – två stjärnanfallare missar VM-turneringen i sommar

Marie-Antoinette Katotos knä är inte ännu heller i skick.

Rejäl höjning av prispengar i dam-VM – om några år ska potten vara lika stor för båda könen

Prispengarna för sommarens fotbolls-VM för damer kommer att ligga på 150 miljoner dollar, meddelar Fifas president Gianni Infantino.

Summan är tre gånger större än vid VM 2019 och tio gånger större än för mästerskapet 2015.

150 miljoner är ändå bara en bråkdel av det som delas ut vid herr-VM. I det senaste mästerskapet i Qatar var summan 440 miljoner dollar.

Enligt Infantino är målet att det ska vara helt jämställt till mästerskapen 2026 och 2027. Tidigare har 150 spelare från 25 landslag skrivit under ett öppet brev där man krävde jämställda prispengar.

Spelarorganisationen Fifpro välkomnar beskedet och skriver att stora framsteg har gjorts angående villkor, prispengar och fördelningen av dem.

Frankrike sparkar tränaren med månader kvar till fotbolls-VM – efter att flera stjärnor hotat med bojkott

I juli är det dags för dam-VM i fotboll i Australien och Nya Zeeland. För stornationen Frankrike förlöper förberedelserna inte optimalt.

Nu står det klart att förbundskapten Corinne Diacre tvingas lämna sin post. Läget i franska landslaget har varit infekterat, och 48-åriga Diacre har fått se flera stjärnor lämna hennes lag.

Backklippan Wendie Renard sa i januari att hon inte tänker spela i VM, och anfallsduon Kadidiatou Diani och Marie-Antoinette Katoto följde hennes exempel i protest mot lagledningen.

I september 2020 meddelade stjärnkeepern Sarah Bouhaddi att hon inte tänker spela i landslaget som länge som Diacre är vid rodret. Franska förbundet meddelade att tränarbytet behövs i och med att problemen i truppen blivit ohållbara.

Yle sänder VM direkt på sina kanaler. Mästerskapet spelas 20.7–20.8.2023.