Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Perus nya president har utsett sin regering

Medan gatorna i Perus städer fylls av demonstrationer har landets nya president Dina Boluartes nya regering svurits in.

Regeringen består av 19 ministrar, varav åtta är kvinnor. De är politiker som ses som obundna.

Den före detta vicepresidenten Boluarte svors in på onsdag efter att president Pedro Castillo avsattes av kongressen efter ett kuppförsök. Hon kommer att verka som president under resten av mandatperioden, fram till 2026. Hon utesluter ändå inte ett tidigare presidentval.

Demonstranter i Peru kräver nyval, och har blockerat vägar och bränt bildäck. På lördagen skadades 16 civila och fyra poliser under en demonstration.

Källa: AFP

Perus nya president: Det kan bli presidentval igen

Perus nyvalda president Dina Boluarte öppnar för möjligheten till förtida presidentval.

Boluarte, tidigare vicepresident, tillträdde som president den här veckan efter att den tidigare presidenten Pedro Castillo avsattes.

Boluarte försöker bilda ny regering idag och om situationen så kräver konsulterar regeringen kongressen om att hålla förtida presidentval.

Boluarte har tidigare sagt att hon siktar på att vara president till juli 2026, det vill säga till utgången av den period som Castillo enligt grundlagen skulle ha innehaft presidentposten.

Kongressen i Peru

Perus president Castillo försökte genomföra en kupp – och greps

Kongressen i Peru har åtalat president Pedro Castillo och har röstat för att avsätta honom.

Polisen rapporterar på Twitter att Castillo gripits av säkerhetsstyrkor.

Dina Boluarte har svurits in som interimspresident

Några timmar innan de här åtgärderna vidtogs försökte presidenten upplösa kongressen och sa att han ville utlysa nyval. Det här sågs som ett försök till statskupp.

Castillo sa att han skulle installera en ny ”nödregering” och utarbeta en ny konstitution. Vidare vill han göra ändringar i bland annat rättsväsendet och polisväsendet samt i ministeriers makt. Han sa att han skulle styra genom dekret, och gav order om nattligt utegångsförbud från och med onsdag kväll.

USA har redan hunnit kalla Pedro Castillo för ”tidigare president”, och har meddelat att man inte längre betraktar Pedro Castillo som Perus president efter hans försök att upplösa kongressen då den skulle rösta för att ställa honom inför riksrätt.

Källor: Reuters, AP, AFP