Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Cori Gauff vann US Open och tog sin första grand slam-titel

Tennisspelaren Cori Gauff har vunnit sin första grand slam-titel.

Amerikanskan tog hem US Opens damsingel på hemmaplan då hon besegrade Aryna Sabalenka i finalen. Segersiffrorna skrevs 2–1 (2–6, 6–3, 6–2).

Gauff, som nu är 19 år gammal, slog igenom redan i Wimbledon 2019 då hon nyss hade fyllt 15.

– Då jag var 15 kändes det som att jag behöver vinna en grand slam som 15-åring, säger Gauff enligt Reuters efter US Open-finalen.

I fjol spelade Gauff sin första grand slam-final i Franska mästerskapen och nu kom alltså den första finalsegern.

Förloraren Sabalenka kan trösta sig med att hon går upp som etta på världsrankningen. Iga Swiatek tvingas ge över förstaplatsen.

Aryna Sabalenka är ny världsetta och klar för semifinal i US Open

Aryna Sabalenka är klar för semifinal i US Open. Under onsdagen besegrade hon enkelt kinesiskan Qinwen Zheng med siffrorna 6–1, 6–4. Matchen höll på i en timme och tretton minuter.

Sabalenka kommer att toppa världsrankningen från och med nästa vecka. I semifinalen möter hon antingen Marketa Vondrousova från Tjeckien eller Madison Keys från USA. Den tidigare ettan, Iga Swiatek, slogs tidigt ut ur turneringen.

– Jag anser att jag spelade fantastisk tennis i dag, säger Sabalenka.

Skrällukrainskan och världstvåan utslagna – här är damernas finalpar i Wimbledon

Ukrainas Elina Svitolina skrällde stort då hon lyckades slå ut världsettan Iga Swiatek i kvartsfinalen av Wimbledon. I semin tog det stopp för Svitolina, rankad som nummer 76 i världen.

Tjeckiskan Marketa Vondrousova var klart bättre i semifinalen och vann i två raka set med 6–3, 6–3.

I finalen väntar Ons Jabeur. Den tunisiska spelaren lyckades besegra världstvåan Aryna Sabalenka i den andra semifinalen efter en rysare, med 6–7, 6–4, 6–3.

Världssexan Jabeur spelade final i Wimbledon även i fjol. Då blev det förlust mot Jelena Rybakina.

Damsingelns semifinalpar är klara – denna kvartett gör upp om segern i Wimbledon

I tennisturneringen Wimbledons damsingel återstår endast tre matcher: semifinalerna på torsdag och finalen på lördag.

På onsdagseftermiddagen spelades de två sista kvartsfinalerna.

Aryna Sabalenka besegrade Madison Keys med 2–0 (6–2, 6–4) i den första semifinalen. I den andra vände Ons Jabeur mot Jelena Rybakina och vann med 2–1 (6–7, 6–4, 6–1).

Elina Svitolina från Ukraina och Marketa Vondrousova från Tjeckien gör upp i den ena semifinalen – Sabalenka från Belarus och Jabeur från Tunisien i den andra.

Skräll i Franska öppna – världstvåan Sabalenka utslagen, Muchova till final

Tjeckiskan Karolina Muchova är klar för sin första grand slam-final i karriären. Hon stod för en skräll i semifinalen och besegrade världstvåan Aryna Sabalenka med 2–1 i set.

Muchova som är rankad på 43:e i plats i världen var nere för räkning i sista set då hon låg under med 2–5 och Sabalenka hade matchboll. Men tjeckiskan klarade den, kom tillbaka och vann till slut setet och matchen.

Karolina Muchova har en semifinal i Australian Open som främsta merit sedan tidigare, men nu ska hon alltså spela final på gruset i Paris. Motståndare blir Iga Swiatek som besegrade Beatriz Haddad Maia sin semifinal med 2–0 i set.

Första grand slam-titeln i hamn – Aryna Sabalenka vann Australian Open

Aryna Sabalenka har fått en strålande start på 2023 och nu är hon grand slam-vinnare för första gången i singel.

Sabalenka vann en tajt final i Melbourne mot Jelena Rybakina med 2–1 i set.

Rybakina som vann Wimbledon förra sommaren kopplade greppet om finalen då hon tog hem första setet, men sedan vände femte seedade Sabalenka. Hon vann andra set med 6–3 och avslutade finalen med att vinna sista set med 6–4.

Aryna Sabalenka har tidigare vunnit Austalian Open och US Open i dubbel men nu tog hon karriärens största triumf i singel.

Aryna Sabalenka klar för sin första Grand Slam-final

Vitryskan Aryna Sabalenka är klar för sin första Grand Slam-final i tennis. I semifinalen besegrade världsfemman Polens 45-rankade Magda Linette med 2–0 i set.

Första set var jämnt och Sabalenka vann först efter tie-break med 7–6, andra set slutade med klara siffror 6–2.

I årets damsingelfinal i Australian Open möts med andra ord den 22-åriga kazakiskan Jelena Rybakina och den 24-åriga vitryskan Aryna Sabalenka. Rybakina har en Grand Slam-titel i baggaget, i fjol segrade hon i Wimbledon.

Damfinalen spelas på lördag.

Jelena Rybakina klar för final i Australian Open

Jelena Rybakina besegrade vitryskan Viktoryja Azaranka med 2–0 i set och är klar för final i Australian Open i tennis.

Rybakinas segersiffror skrevs 7–6, 6–3.

För den 22-åriga kazakiskan är Grand Slam-finalen den andra – i somras segrade hon i Wimbledon.

I finalen möter den 22-rankade Rybakina segraren i den andra semifinalen mellan ryska världsfemman Aryna Sabalenka och Polens 45-rankade Magda Linette.

Utöver den tvåfaldiga mästaren i Australian Open (2012 och 2013) Azaranka, har Rybakina besegrat finalisten från i fjol, Danielle Collins, världsettan Iga Swiatek och segraren i Franska öppna 2019 Jelena Ostapenko.