Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Boris Johnson portad från brittiska parlamentet på grund av sina lögner om coronafester

Storbritanniens parlament har godkänt en utredning som slår fast att ex-premiärminister Boris Johnson medvetet vilselett parlamentet om ”partygate”- regeringsfester under coronapandemin.

Rösterna föll 354–7.

118 konservativa ledamöter stödde rapportens slutsatser, medan 225 ledamöter var frånvarande, inklusive premiärminister Rishi Sunak.

Det innebär att Boris Johnson portas från parlamentet och att han inte längre har fri tillgång till parlamentsbyggnaden Westminster i London, något som vanligtvis gäller för tidigare brittiska parlamentsledamöter.

Boris Johnson talar i brittiska underhuset. Omkring honom sitter andra parlamentsledamöter och på bordet framför ligger en spira och böcker.

Boris Johnson lämnar brittiska parlamentet efter rapport om Partygate

Anklagar parlamentet för att ”driva ut” honom.

Boris Johnson strider för sin politiska överlevnad – bedyrar att han inte ljugit om partygate

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson bedyrar att han inte medvetet ljugit för parlamentet om den så kallade partygate.

Johnson hördes av en parlamentskommitté i dag.

– Jag är här för att, med handen på hjärtat, säga att jag inte medvetet ljög för er. Mina uttalanden gjordes i god tro och utgående från vad jag visste och trodde då, sa Johnson.

Johnson och hans agerande under coronanedstängningen utreds av kommittén, och ifall han anses ha misslett parlamentsledamöterna kan han stängas av.

Om han stängs av för en period längre än tio dagar kan det leda till en omröstning om ifall han ska sparkas som ledamot.

Festerna på Downing Street 10 under den brittiska nedstängningen bidrog till Johnsons fall där han till slut tvingades avgå från premiärministerposten i september i fjol.