Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Henriksson kritiserar partierna: Rädslan att mista röster avgjorde sametingslagen

”Synd att politik gick före juridik i människorättsfråga.”

Sametingslagens öde kan avgöras i dag

Sametingslagens öde kan kan komma att avgöras i dag. Grundlagsutskottets betänkande om lagen borde nämligen vara färdigt senast i dag.

Då skulle riksdagen hinna behandla ärendet innan valpausen, som inleds om en vecka. Projekt som inte har godkänts förfaller i och med pausen.

Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) sa i tisdags att utskottet möts varje dag den här veckan med strävan att få betänkandet om sametingslagen klart till fredagen.

Lagprojektet har orsakat oenighet bland regeringspartierna. Centern har motsatt sig att lagförslaget överlämnas till riksdagen.

Projektet kräver stöd från oppositionen för att kunna bli godkänt.

Källa: STT

Grundlagsutskottet hoppas fortfarande att behandlingen av sametingslagen hinner bli klar

Ordförande för Riksdagens grundlagsutskott Johanna Ojala-Niemelä säger att utskottet möts varje dag den här veckan med strävan att få betänkandet om sametingslagen klart på fredagen.

På onsdag morgon hör utskottet Johanna Suurpää från Justitieministeriet. Det här blir en möjlighet för utskottsmedlemmarna att ställa frågor.

Utskottet har också bjudit in representanter för sametinget senare i veckan eftersom utskottet inte kan göra ändringar i regeringens lagförslag utan att först höra tinget.

De frågor som är svåra är definitionen av vem som är same och omöjlig vetorätt i markanvändningsfrågor.

– Jag är fortfarande inte klar att kasta in handduken. Vi fortsätter framåt, säger Ojala-Niemelä.

Ett bildkollage med nyhetshändelser från året.

Vad hände i Finland 2022? Vi listar 10 intressanta händelser

Konvojer som skapar kaos, strejkande valrossar och festande ”mjölgäng”. Före vi går över till 2023, kollar vi bakåt på grejer som hänt under året.

Sanna Marin.

Sanna Marin: Opinionssiffrorna oroar Centern och påverkar regeringsarbetet

Enligt statsministern är regeringen funktionsduglig.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson, finansminister Annika Saarikko, jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen , Europaminister Tytti Tuppurainen i riksdagen 9.11.2022. Saarikko står lutad över Kurvinen och verkar viska något åt honom.

Inget beslut i sametingsfrågan – Centern satte än en gång stopp för lagförslaget

Anna-Maja Henriksson vill ta förslaget till riksdagen.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson

Flera regeringar har förgäves försökt ge samerna en ny lag – blir troligtvis inte av den här gången heller, säger Anna-Maja Henriksson

Centern är emot förslaget till ny sametingslag. Därför lönar det sig inte för regeringen att skicka det vidare till riksdagen trots att sametinget har godkänt lagutkastet.