Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man står framför ett led av kravallpoliser

Dokument belyser Rysslands plan på att styra Moldavien bort från väst

Ryssland vill omvandla Moldavien till satellitstat.

Pohjois-Norjassa Etelä-Varangin Kirkkoniemi kuvattuna näköalapaikalta.

Invasionen av Ukraina förändrade allt – nu bjuder Nordnorge upp Finland till dans: ”En finsk hamn i Arktis”

Svenska Yle besökte Natos sista utpost mot Ryssland i norr. Kirkenes har varit känt som en stad med ett gott samarbete med Ryssland, men nu blickar man mot Finland för att kunna överleva.

Mika Aaltola.

Mika Aaltola: Marins Hornet-initiativ nödvändigt, synd att presidenten överraskades

”Ukrainakriget kan bli långt, därför viktigt med jaktplan”

Tysk gränspost vid floden Neisse.

”Misstroende, missförstånd och besvikelser” – istid i relationerna mellan regeringarna i Berlin och Warszawa

De traditionellt svåra relationerna mellan Tyskland och Polen är för tillfället ännu mer ansträngda än vanligt. Bakom utvecklingen ligger bland annat upptakten till det pågående Ukrainakriget, men också det kommande parlamentsvalet i Polen.

En femtedel av de arbetsföra ukrainska flyktingarna i Finland har fått jobb

Omkring 45 000 ukrainare har kommit till Finland sedan anfallskrigets början, och enligt Arbets- och näringsministeriet är ungefär två tredjedelar av dem i arbetsför ålder.

Majoriteten av dem saknar ännu sysselsättning. 5 400 ukrainska flyktingar har enligt ministeriet fått jobb, vilket ungefär en femtedel av de arbetsföra.

Ett initiativ för att förena arbetsgivare med arbetssökande är rekryteringsmässor.

Ukrainska Lola är nyutbildad psykolog och hon var en av första besökarna vid dagens mässa i Helsingfors. Hon säger att det är svårt för ukrainare att hitta jobb på grund av de höga språkkraven.

Ministeriets expert Susanna Piepponen tycker antalet arbetande ukrainare är bra med tanke på från hur svåra förhållanden ukrainarna har kommit till Finland.

Källa: Yle Uutiset

En ung man med vågigt mörkt hår och mörka ögonbryn tittar rakt in i kameran. Han har en svart munkjacka med färggranna symboler på. I bakgrunden finns en vit skolkorridor.

Sextonåriga Dima Minchenko flydde från kriget – vill bosätta sig i Egentliga Finland

Tusentals personer som flytt kriget kan bli kommuninvånare.

En närbild på en kopp te.

Bojkott orsakar problem för Helsingforsrestauranger som serverar rysk mat: ”Kultur och matvanor är inte skyldiga till kriget”

Ryska restauranger är inte de populäraste just nu. Detta trots att de flesta restauranger som serverar rysk mat i Helsingfors ägs av finländare och maten lagas med inhemska råvaror.

Klottrare sprayade Z-symbolen på Vänskapscaféet i Vörå

Under natten till onsdagen sprayades svarta Z-symboler på Vänskapscaféet i Vörå. Bokstaven Z har fått ställning som en prorysk symbol under det pågående kriget i Ukraina.

Vänskapscaféet har fungerat som mötesplats för ukrainare och finländare och som insamlingsplats på hjälpsändningar till Ukraina.

Ukrainskan Olena Galchenko är en av personerna bakom föreningen Kalyna som driver kaféet. Hon berättar att hon blev ledsen och besviken när hon såg att det var Z-symbolen som någon hade klottrat.

– Det är fegt. För mig betyder det att man stöder det som pågår, säger hon till Yle Österbotten.

Galchenko berättar att Vörås kommundirektör har ringt och beklagat händelsen. Saken har också polisanmälts.

Vasabladet var först med nyheten.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz.

”Vi är inte så långt på väg som vi borde vara” – Rysslands angrepp på Ukraina tvingade Tyskland till ett ”Zeitenwende” som fortfarande pågår

För Tyskland innebar kriget i Ukraina en fullständig kursändring gällande delar av landets tidigare politik. Bland annat inom energi- och säkerhetspolitiken har man tvingats till omfattande kurskorrigeringar, efter att man totalt hade missbedömt Ryssland.

Kvinna håller i en skylt där det står Slava Ukraini

Rysslands retorik har förändrats under ett år av krigande – historiker: ”I dagens läge använder den ryska regimen en retorik som helt öppet förespråkar folkmord”

Ryssland misslyckades i sin plan att inta Ukraina på några dagar och nu ser regimen ingen väg tillbaka. Den nya retoriken genomsyras av propaganda som stämplar det ukrainska folket som nazister och hela västvärlden som fiende.

General David Petraeus och Barack Obama i Bagdad år 2008.

Vad behöver Ukraina och hur slutar kriget? Amerikanska generalen David Petraeus ger sin syn

Den dagen Putin inser att kriget är ohållbart på grund av de enorma förlusterna då tar det slut. Men vägen dit kan vara lång, säger den pensionerade generalen David Petraeus.

Kinas biträdande finansminister Dongwei Wang (i mitten) lämnar G20-mötet i Bangaluru den 25 februari 2023.

G20-länderna frånsett Ryssland och Kina fördömde Rysslands krig mot Ukraina

Ryssland och Kina de enda som inte undertecknade dokumentet.

Vladimir Putin kävelee tummassa päällystakissa esiintymislavalla Lužnikin stadionilla.  Hänellä on oikeassa kädessään mikrofoni. Hänestä vasemmalle seisoo kolme univormupukuista ihmistä: kaksi miestä koppalakeissa ja nainen. Taustalla näkyy yleisöä ja Venäjän lippuja katsomossa.

I Ryssland vill ingen bli påmind om att kriget fortfarande pågår

Ett år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Sedan dess har Starbucks blivit Stars Coffee, i princip all opposition och självständig media strypts av staten och hundratusentals ryska män kallats in i kriget.

Macron försöker förhandla fram kinesisk press på Ryssland

Frankrikes president Emmanuel Macron besöker Kina i början av april. Syftet med resan är att få hjälp av Kina för att få ett slut på det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Macron säger ändå att det är bra att Kina engagerar sig i frågan, och nu hoppas han på stöd av Kina för att sätta press på Ryssland.

På fredagen presenterade Kina en plan i tolv punkter får att få till stånd en vapenvila i Ukraina. Planen har fått mycket kritik, framförallt för att den inte innehåller något krav på att Ryssland ska dra tillbaka sina trupper från Ukraina.

Hittills har Kina vägrat fördöma det ryska anfallet, och det finns fortsättningsvis farhågor om att Kina kan leverera vapen till Ryssland.

Källor: AFP, Reuters

Ett barn i blå jacka som håller i en rosa nallebjörn, omkring henne vuxna på en gata.

Finländarna öppnade sina hem – året med de ukrainska flyktingarna

Rysslands invasion av Ukraina satte igång en stor flyktingström. De första ukrainska flyktingarna kom till Finland i mars 2022. Runt 50 000 ukrainare har sökt skydd i Finland.

Stor banderoll hänger på flervåningshus

Kommentar: Putins krig skapade ett nytt Ryssland som ingen ännu känner

Ryssar försöker febrilt hålla fast vid en normal vardag.

Två ukrainska soldater under en skjutövning

Tre möjliga vändpunkter som kan avgöra kriget i Ukraina

Ryssland sätter in sina sista styrkor.

En arm och en sko halvt begravda i sand.

Butja blev symbolen för de ryska övergreppen på ukrainska civila

Anfallet började tidigt på morgonen den 24 februari 2022.

En andakt i Borgå domkyrka, framför altaret står en bukett med gula och blåa blommor och tända ljus.

Ett år efter Rysslands invasion tänder Östnyland ljus för Ukraina

Fredagen den 24 februari har det gått exakt ett år sedan kriget i Ukraina bröt ut. Det uppmärksammas på olika håll i östra Nyland.

Klockan 12 ringde kyrkklockorna för fred i Ukraina. I Borgå domkyrka hölls en andakt och deltagarna kunde tända ett ljus för fred.

Lovisa stad hissar upp Ukrainas flagga i rådhusets flaggstång för att visa sitt stöd.

Också Borgå flaggar med en ukrainsk flagga på stadshuset. Gångbron belyses i de ukrainska färgerna under hela dagen.

Ukrainare i Borgå har bett invånarna samlas på Borgå torg klockan 17 för att tillsammans tända ljus för att hedra offren i kriget och för att visa sitt stöd för Ukraina.

Pojke med pottfrisyr tittar förbi kameran

Denis Zhmutski vill stanna i Finland: ”Det är jättemycket bomber i Ukraina”

”Jag vill att det ska bli fred i Ukraina”, säger Zhmutski.

Kommuner och städer runt om i Finland visar sitt stöd för Ukraina

Flera kommuner och offentliga organisationer visar i dag sitt stöd för Ukraina med anledning av årsdagen av det ryska anfallet.

Tiotals kommuner ska enligt Kommunförbundet bland annat hissa Ukrainas flagga, lysa upp kända byggnader med Ukrainas färger, ordna protestyttringar eller hålla tysta minuter. Vid statsrådsbyggnaderna hissas Finland och Ukrainas flaggor.

Kyrkklockorna ringer i många kyrkor klockan 12 i dag.

President Sauli Niinistö och flera ministrar, bland annat utrikesminister Pekka Haavisto (Grön), deltar i en minnesstund på Senatstorget i Helsingfors med start klockan 16.

Där kan var och en tända ett ljus för Ukraina och lägga ner det på Domkyrkans trappa. Varje ljus leveras senare till Ukraina som lider av omfattande elavbrott.

Källa: STT

En förstörd rysk stridsvagn utanför Cherson

Tidslinje över kriget i Ukraina – här är årets viktigaste händelser

Ett år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida