Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Valmet Automotive bildsättningsbild från juli 2020.

Valmet Automotive säger upp cirka 500 anställda vid fabriken i Nystad

Omställningsförhandlingarna är avslutade.

Fazers bagerier omställningsförhandlar – nästan 100 jobb hotade

Fazer Bageri Finland inleder omställningsförhandlingar gällande butiksbageriverksamheten, med risk för att högst 96 personer kan mista sina jobb, uppger Fazer i ett pressmeddelande.

Totalt 660 personer inom butiksbageriverksamheten omfattas av förhandlingarna.

Övrig personal inom bolaget Fazer Bageri påverkas inte.

Enligt Fazer kan omställningsförhandlingarna leda till att arbetstillfällen antingen upphör, förändras eller att nya arbetsuppgifter uppstår. Enligt bolaget kan förhandlingarna leda till uppsägningar ifall arbetstagaren och -givaren inte lyckas enas om ett nytt arbetsavtal och dess villkor.

Fazer har totalt 131 butiksbagerier runtom i Finland.

100 kan mista jobbet på Gigantti

Hemelektronikkedjan Gigantti meddelar att den inleder omställningsförhandlingar som berör cirka 960 anställda som kan sägas upp, tvingas gå ner på deltid eller få nya arbetsuppgifter.

Enligt företaget kommer högst 100 anställda att sägas upp.

Marknaden för hemelektronik har varit svår i hela Norden den senaste tiden och de finländska konsumenternas ekonomiska utsikter är sämre än någonsin. Ökade produktionskostnader globalt och stigande inflation inger enligt Gigantti inga förhoppningar om en snabb vändning till det bättre.

Källa: STT

Wärtsilä på Vasklot i Vasa.

Wärtsilä inleder omställningsförhandlingar – berör 50 anställda i Finland

Wärtsilä vill skära ner 300 jobb inom Voyage-organisationen, varav 50 finns i Finland. Samtidigt ska 150 nya arbetstillfällen skapas.

Demonstranter på universitetsbacken i Åbo.

Anställda vid Åbo universitet missnöjda över arbetsgivarens omfattande uppsägningsplaner

Universitetet vill göra sig av med personal och enheter.

150 jobb hotade då YIT inleder omställningsförhandlingar

Byggföretaget YIT inleder omställningsförhandlingar som kan leda till att 150 personer i Finland mister jobbet, framgår det i den senaste kvartalsrapporten.

Förhandlingarna omfattar tjänstemän, högre tjänstemän och direktörer. Personalen på byggarbetsplatserna drabbas alltså inte.

Företaget hoppas spara åtminstone 40 miljoner euro före slutet av år 2024. Redan i år hoppas man spara in hälften av den summan.

YIT har länge kämpat för att få rätsida på lönsamheten efter flera utmanande fastighetsprojekt.

Telia inleder omställningsförhandlingar

Närmare 50 jobb är hotade då teleoperatören Telia inleder omställningsförhandlingar. Förhandlingarna omfattar 197 anställda som jobbar med försäljning och marknadsföring i Finland.

Enligt bolaget leder förhandlingarna till att högst 48 personers anställningar avslutas. Telia uppger att förhandlingarna också kan leda till sju nya jobb.

Omställningsförhandlingarna motiveras med det åtstramade marknadsläget, som enligt Telia kräver en mer centraliserad styrning av verksamheten.

Med förändringarna ska Telia bättre kunna möta kundernas behov på ett mer enhetligt sätt, enligt pressmeddelandet.

Fiskars permitterar personal

Fiskars omställningsförhandlingar om tillfälliga permitteringar vid fabrikerna i Billnäs och Sorsakoski har avslutats.

De tillfälliga permitteringarna gäller 210 personer i Billnäs och 78 i Sorsakoski. Permitteringarna kommer att vara maximalt 90 kalenderdagar, det vill säga 64 arbetsdagar, per anställd och de kommer att genomföras under 2023 med start i februari.

Enligt Fiskars beror behovet på att anpassa produktionskapaciteten på företagets stora lager.

Källa: Fiskars pressmeddelande

Fiskars permitterar 210 vid fabriken i Billnäs

Omställningsförhandlingarna vid Fiskars två fabriker i Billnäs och i Sorsakoski har nu avslutats. Fiskars Group meddelade den 23 januari att bolaget tillfälligt skär ner produktionskapaciteten vid de två fabrikerna. Orsaken är att produktlagren är fyllda.

I Billnäs permitteras 210 personer för viss tid, det vill säga alla anställda vid fabriken. I Sorsakoski permitteras 78 personer för viss tid.

Permitteringarna verkställs från och med februari 2023. Permitteringstiden för de anställda är högst 90 kalenderdagar, eller 64 arbetsdagar.

23 personer kan sägas upp då Viking Line omställningsförhandlar

Viking Line inleder omställningsförhandlingar som berör landpersonalen i Sverige och Finland.

Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att förhandlingarna kan resultera i att högst 23 anställda sägs upp och att anställningsvillkoren ändras för 61 personers del.

Viking Lines flotta har minskat på ett år från sju till fem fartyg. Även antalet passagerare har minskat.

År 2020 meddelade rederiet om förhandlingar som berörde hela landpersonalen på närmare 600 personer. Förhandlingarna ledde till att 180 jobb försvann från Viking Line.

Taloussanomat var först med nyheten.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades klockan 17.36 med tillägget ”Taloussanomat:” i rubriken. Artikeln uppdaterades 20.27 genom att ta bort Taloussanomat från rubriken och ange STT som källa.

Flygbild över Betsets fabrik i Pargas.

Betset planerar stänga fabriken i Pargas: "Vi hoppas förstås ännu att vi får mera jobb, men det ser inte så lovande ut"

Situationen för väggelementsfabriken Betsets enhet i Pargas ser dyster ut och om företaget inte lyckas få mera jobb kommer fabriken i Pargas att stänga i slutet av februari.

Fiskars omställningsförhandlar – ännu oklart hur det går för jobben i Finland

Designföretaget Fiskars omställningsförhandlar. Ungefär 100 jobb väntas försvinna globalt enligt bolaget, men hur organisationsförändringen påverkar personalen och verksamheten i Finland är ännu oklart.

Sammanlagt hoppas Fiskars spara ungefär 30 miljoner euro per år genom förändringarna i organisationen.

Fiskars skär också tillfälligt ner produktionskapaciteten vid sina två fabriker i Finland, i Billnäs och Sorsakoski, på grund av att produktlagren är fyllda. Därför inleds omställningsförhandlingar om permitteringar vid fabrikerna.

Vid Fiskars säger man att de välfyllda lagren har gjort att man kunnat svara på efterfrågan trots de globala problemen i leveranskedjorna. Det här har ändå försämrat bolagets kassaflöde.

Fiskars har ungefär 7 000 anställda globalt, och hade år 2021 en omsättning på 1,3 miljarder euro.

Till bolagets varumärken hör bland annat Fiskars, Gerber och Iittala.

Källa: STT

Raumovarvet inleder omställningsförhandlingar

Förhandlingarna gäller hela verksamheten inom Rauma Marine Constructions, meddelar bolaget i ett pressutskick.

Enligt bolagets nuvarande uppgifter kan upp till 20 personer sägas upp på varvet.

Raumovarvet hade drygt 210 anställda i slutet av 2022. Enligt bolaget har verksamheten gått på förlust i flera år.

För tillfället bygger varvet flera fartyg åt Marinen, samt två passagerarfärjor åt ett australiensiskt rederi. Orderstocken är värd över en miljard euro, och sträcker sig fram till år 2028.

HS: Telia inleder omställningsförhandlingar

Teleoperatorföretaget Telia inleder omställningsförhandlingar, rapporterar Helsingin Sanomat.

Förhandlingarna uppges omfatta cirka 800 personer och kan resultera i att mer än hundra arbetstillfällen upphör, men även nya jobb aviseras i samband med en omställning av organisationen.

Förhandlingarna gäller företagets infrastrukturverksamhet, enheten Common Products and Services och en del av stödfunktionerna i Finland.

Telia sysselsätter ungefär 4 000 personer i Finland.

Verkkokauppa omställningsförhandlar – gäller hela personalen

Börsbolaget Verkkokauppa.com kommer med resultatvarning och meddelar om anpassningsåtgärder för affärsverksamheten. Bolaget inleder omställningsförhandlingar som gäller hela personalen, det vill säga cirka 770 personer.

Eventuella uppsägningar, deltidsarrangemang och väsentliga förändringar i arbetsavtal gäller maximalt 110 personer.

Verkkokauppa.com uppger att efterfrågan på bolagets produkter har minskat på grund av allmän ekonomisk osäkerhet och försämrad köpkraft.

Källa: STT

Stora Enso inleder omställningsförhandlingar

Skogsbolaget Stora Enso inleder omställningsförhandlingar som berör eventuella permitteringar, uppger bolaget för nyhetsbyrån STT. Omställningsförhandlingarna kommer uppskattningsvis att pågå i två veckor.

Förhandlingarna omfattar inalles omkring 1 300 anställda vid Stora Ensos enheter för framställning av förpackningsmaterial i Uleåborg, Varkaus, Heinola och Anjalanskoski.

Som orsak anger bolaget den skiftande efterfrågan som i sin tur beror beror på marknadernas osäkerhet.

Källa: STT

Över 600 jobb i fara i Nystad då Valmet Automotive omställningsförhandlar

Biltillverkaren Valmet Automotive i Nystad varslar om att upp till 630 anställda kan beröras av uppsägningar. Bolagsledningen hänvisar till minskad bilproduktion i år.

Bolaget meddelar att man inleder omställningsförhandlingar. Behovet av nedskärningar berör alla anställda inom bilproduktionen, sammanlagt 2000 personer.

Bolagsledningen uppger sig överväga permitteringar, uppsägningar och ändrade arbetsuppdrag för anställda.

Nedskärningarna berör inte bolagets batteritillverkning.

ÅU Media inleder omställningsförhandlingar

ÅU Media inleder omställningsförhandlingar på grund av ekonomiska och produktionsmässiga orsaker, skriver tidningen Åbo Underrättelser.

ÅU skriver att förhandlingarna enligt bolagets ledning görs för att bolaget bättre ska kunna möta kraven som digitaliseringen och nyhetsmedierna medför.

”Det handlar om bolagsinterna förändringar som vi inte kommenterar externt”, kommenterar Tom Simola, chefredaktör för ÅU och vd för ÅU media, per SMS till Yle Åboland.

Omställningsförhandlingarna kan leda till att högst två anställningsförhållanden upphör. Förhandlingarna väntas vara avslutade inom januari.

Viking XPRS.

Hela besättningen på Viking Lines Rosella kan få jobb på Viking XPRS

Då Viking Line säljer Rosella försvinner alla arbetsplatser där. Men samtidigt flaggar rederiet in Viking XPRS till finländsk flagg och då uppstår istället arbetsplatser.

Sju får gå från Lemonsoft

Sju personer sägs upp från Lemonsoft-koncernen. Det är resultatet av de omställningsförhandlingar som avslutades den här veckan.

Förhandlingarna berörde sammanlagt 130 personer inom företagen Lemonsoft, Planmill och Lixani som hör till koncernen. Syftet med omställningsförhandlingarna var att effektivera organisationen och bli av med överlappningar.

Programvaruutvecklaren Lemonsoft grundades 2006 och har Vasa som sin hemort.

Den främre delen att ev Finnair-plan.

150 jobb försvinner från Finnair

Omställningsförhandlingar med kabinpersonal startar 23.11.

Aktias nätbankssida är öppen på en bärbar dator. I bakgrunden en grönväxt.

Aktia inleder omställningsförhandlingar – upp till 70 personer kan sägas upp

Aktia Bank och Aktia Livförsäkring inleder omställningsförhandlingar, det meddelar finans- och försäkringsbolaget Aktia via ett pressmeddelande.

En byggarbetare borrar ett hål i en ställning på marken. I bakgrunden fler byggarbetare i likadana reflexrockar.

Byggföretaget SRV backar – konkurrenten YIT fördubblade sitt resultat

Inflationen och konsumenternas förtroende för ekonomin ställer till med problem för byggnadsbranschen. För byggföretaget SRV innebär det här omställningsförhandlingar, medan YIT ändå lyckas fördubbla sitt resultat.

Riksarkivets skylt i Helsingfors.

Riksarkivets samarbetsförhandlingar berör inte enheten i Vasa

Riksarkivet ska minska personalen med upp till 30 årsverken.

Paroc

Tekniskt fel kan leda till permitteringar vid Paroc i Pargas

Problem med den ena produktionslinjen vid bergullsfabriken.

Wärtsilä logotyper på en vit fabriksfasad

Wärtsilä inleder omställningsförhandlingar – osäkert hur många jobb som försvinner

Wärtsilä strömlinjeformar sin verksamhet globalt. Omställningsförhandlingarna rör cirka 80 personer.

Bild från ett utrymme i ett sjukhus.

Osäkerhet i kommunerna om hur vårdreformen påverkar inkomsterna – ökande räntekostnader kommer att leda till magra år

Ute i kommunerna är osäkerheten stor om hur de nya välfärdsområdena kommer att påverka den kommunala ekonomin. På sikt kommer också de ökande räntekostnaderna att bli ett problem för kommunerna.

Skogsmaskintillverkaren Logset har fått en betydande beställning från Chile

Omställningsförhandlingar vid Logset – en fjärdedel av omsättningen kom från Ryssland

Ekonomisk osäkerhet gör att försäljningen går långsamt.

En skylt med text som kritiserar Åbobolaget Arkea under en demonstration i Åbo vintern 2021.

Arkea inleder omställningsförhandlingar – en förändrad marknad minskar mängden jobb

Omställningsförhandlingarna ska börja den 29 mars 2022.