Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Olav S Melin framför konstverk på väggen bakom.

”Det är som på Amos tid – men på 1930-talet sa Svenskfinland ifrån om högerkrafterna”

Olav S. Melin undrar vad Amos tyckt om högerkrafterna idag.

Ordförande för den nya Ungdomsföreningsstiftelsen står i rutig skjiorta framför Socklots ungdomsföreningshus

Ungdomsföreningarna fick en egen stiftelse år 2015 – nu delar den för första gången ut pengar

Ungdomsföreningsstiftelsen grundades för tio år sedan och ska i år dela ut sina första stipendier.

Utsikten från Gumbohuset en vacker septemberkväll, hav, båtar, FBK.s röda torn.

Gumbostrands utvecklingsstiftelse ska jobba för byns livskraft – lånade ut nästan alla sina pengar till Gumbohuset

Gumbostrands utvecklingsstiftelse har lånat snart sagt alla sina pengar till Gumbohuset Ab där stiftelsens ordförande är styrelseordförande. Stiftelsen förväntar sig inte pengarna tillbaka.

En man med ljust bakåtkammat hår, svart kavaj och vit skjorta lutar sig mot ett bord med en gammal stor silverfärgad kassaapparat.

Många stiftelser är för små – administrativa kostnader kan vara mycket högre än understöden till hjälpbehövande

Stiftelserna har i tiden grundats av givmilda personer som antingen under sin livstid eller i sitt testamente har önskat grunda en stiftelse. De största stiftelserna har tillgångar på flera hundra miljoner euro, men det finns många små stiftelser. Enligt advokat Tom Gustafsson kan till och med 500 000 euro vara för lite för att få det att gå runt. En 5 procents avkastning betyder visserligen 25 000 euro på årsnivå, men av det går en stor del till förvaltningskostnader med bokföring, revisorer och Patent- och registerstyrelsens granskningsarvoden, samt till arvoden till styrelsen.

Illustration av pengar som flyter omkring i blåa cirklar

Svenskspråkiga stiftelser har tillgångar på över 4,5 miljarder, det blir 15 000 euro per finlandssvensk – vem sitter på pengarna och vem får dem?

Svenskspråkiga stiftelser har en förmögenhet på närmare fem miljarder euro. Hälften av dem har Helsingfors som hemort och 2000 personer sitter i deras styrelser – här är de finlandssvenska stiftelserna i ett nötskal.

Kenneth Ekholm går med sin ledarhund, en ljus labrador, på en grusväg med gröna buskar i bakgrunden.

“Inga ansökningar har inkommit” – stiftelser för synskadade har ett kapital på 70 miljoner euro men synskadade får bara en bråkdel av vinsten

Stiftelser som ska understödja synskadade lyckas med varierande framgång med sitt uppdrag. Svenska Yles granskning visar att stiftelsernas tillgångar ofta är betydligt större än man skulle tro sett till de utdelade bidragen.