Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Norge utökar elstöd för hushåll, betalar mer och under längre tid

Den norska regeringen meddelade på onsdag att staten kommer att betala en större del av hushållens elräkningar än tidigare lovat.

Staten kommer att betala 90 procent av elpris som överstiger 70 öre vilket motsvarar ungefär 6,4 cent. Stödet betalas för en månatlig elförbrukning på upp till 5000 kWh och beräknas timvis enligt spotpriset på el.

Stödprogrammet gäller tills utgången av år 2024.

Det tidigare programmet som skulle ha varit i kraft till slutet av 2023 beräknade stödet enligt ett månatligt medeltal. Det skulle ha ersatt 90 procent av pris över 70 öre under vintermånaderna och 80 procent under sommarmånaderna.

Under sista kvartalet 2022 var snittpriset på el i Norge 162,2 öre per kWh, överföring och avgifter medräknat. Priset har under ett år stigit med 42 procent.

Källa: Reuters, Statistisk sentralbyrå

Sanna Marin, Annika Saarikko och Maria Ohisalo ser fundersamma ut på riksdagens frågetimme.

Vårdköernas stödpengar väntas sjunka under 300 miljoner euro

Tilläggsbudgeten splittrar regeringspartierna. Vårdköernas stödpengar har blivit den stora tvistefrågan och välfärdsområdena väntas få betydligt mindre pengar än SDP önskat.

Päivystyspotilas Acutassa.

Regeringen förhandlar om sin sista tilläggsbudget – stödbeloppen fortfarande oklara

Stödpengar väntas ännu till lantbruket, vårdköerna och hushållens elräkningar.

USU: Cirka 700 finländare har ansökt om elavdrag

Hittills har kring 700 personer har ansökt om elskatteavdrag, säger överinspektören på Skatteförvaltningen, Petri Manninen, till tidningen Uutissuomalainen.

Finländare har kunnat ansöka om avdrag för stora elräkningar sedan början av året. Man kan bara få avdrag från januari till april 2023.

I regeringens förslag beräknades elavdraget gälla cirka 252 000 hushåll. Enligt Manninen har Skatteförvaltningen utökade resurser för att behandla ansökningarna.

Skatteförvaltningen är också redo att ta itu med eventuella oegentligheter, säger Manninen. Den som ansöker om elavdraget ska behålla elräkningarna från januari till april, eftersom de ska uppvisas för Skatteförvaltningen på begäran.

En elräkning från Oomi Energi, tagen i Vanda den sista augusti 2022.

Elstödet får tak på 700 euro per månad – självrisken är 100 euro

Regeringens så kallade elarbetsgrupp samlades på onsdagen för att göra upp riktlinjerna för statens elstöd. Stödet ska hjälpa finländare som får stora elräkningar under vintermånaderna.

Enligt gruppens förslag ska stödet få ett tak på 700 euro per månad. Självrisken föreslås vara 100 euro.

En hur stor del som ersätts kommer att klarna senare. Enligt de preliminära beräkningarna kommer stödet totalt att kosta cirka 400 miljoner euro.

Regeringen förbereder ett eget stöd för att hjälpa med bland annat höga elräkningar inom jordbruket.

Ministergrupp ska bena ut detaljerna kring elersättning: ”Vi sitter tills vi löst de öppna frågorna”

Regeringens elarbetsgrupp möts i dag för att diskutera detaljerna kring engångsersättningen för elräkningar som ska betalas ut till hushåll.

Näringsminister Mika Lintilä (C) som leder arbetsgruppen sa på tisdag att mötet fortsätter tills man nått en överenskommelse.

Det som ännu är öppet är hur stor ersättningen skulle vara, var den undre gränsen för att kvalificera för ersättningen skulle ligga och var maxgränsen för elkonsumtion som ersätts ska sättas.

Ersättningen kan komma att betalas retroaktivt baserat på räkningar från november och december.

sedlar och mynt ovanpå en elräkning.

Automatisk ersättning för stora elräkningar – så här ska regeringens elstöd fungera

Regeringen vill hjälpa de som lider av höga elräkningar.