Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Demonstrationerna fortsätter i Peru – turister igen fast på Macchu Picchu

Demonstrationerna i Peru fortsatte under lördagen trots att det råder undantagstillstånd i nästan en tredjedel av landet.

I staden Arequipa i söder försökte demonstranter igen storma flygfältet och ta sig in på landningsbanan. I Desaguadero nära gränsen till Bolivien brändes en polisstation upp och demonstranter tände också på en gränsövergång.

På grund av demonstrationerna bröts förbindelserna till till Macchu Picchu där kring 300 turister nu sitter fast.

Demonstrationerna har pågått sedan början av december. Demonstranterna kräver att presidenten Dina Boluarte avgår och att det ordnas nya val. Åtminstone 45 människor har dött i oroligheterna.

Källa: STT

Peru utlyser nödläge i huvudstaden på grund av protester

Regeringen i Peru har utlyst nödläge i landets huvudstad Lima och tre andra regioner på grund av protesterna mot president Dina Boluarte.

Nödläget gäller de kommande 30 dagarna och det ger militären och myndigheterna möjlighet att begränsa folkets rörelsefrihet och friheten att samlas.

Minst 42 personer har hittills dött i protesterna under de senaste veckorna.

Demonstranterna kräver nyval efter att expresidenten Pedro Castillo avsattes i december. Demonstranterna kräver också att den tillsatta presidenten Dina Boluarte avgår.

Källa: AFP

En man knäböjer på en gata. Bakom honom kravallpolis och folk med skyltar i händerna.

Åklagarmyndigheten i Peru utreder presidenten för folkmord – 40 döda i oroligheter

Polis brändes till döds i sin polisbil av demonstranter.

Peru tidigarelägger presidentvalet – och kickar Mexikos ambassadör

Perus kongress har röstat för att tidigarelägga landets presidentval till 2024, i försök att lugna ned protesterna som skakat landet i omkring två veckor.

Ursprungligen skulle valet ordnas år 2026.

Demonstranterna, som stöder den numer avsatta presidenten Pedro Castillo, har krävt både nyval och att Castillos efterträdare Dina Boluarte avgår.

Hittills har över 20 personer dött i samband med de våldsamma protesterna och över 650 har skadats.

Kongressens beslut att tidigarelägga valet måste ännu ratificeras.

Perus regering förklarade Mexikos ambassadör persona non grata i natt efter att Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard i går meddelade att Castillo och hans familj får asyl. Ambassadören har 72 timmar på sig att lämna Peru.

Källor: AFP, Reuters