Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Sydafrika utlyser nationellt katastroftillstånd på grund av elbrist

President Cyril Ramaphosa utlyste på torsdagen ett nationellt katastroftillstånd i Sydafrika på grund av en elektricitetskris som orsakar allt fler strömavbrott i landet.

I flera år har tillfälliga elavbrott förekommit i landet i samband med elbrist, men situationen har förvärrats de senaste månaderna.

Det statliga elverket Eskom har inte klarat av att upprätthålla ett fungerande elnätverk. Elektriciteten i Sydafrika produceras i huvudsak av kolkraftverk.

Genom att kalla situationen för katastrof frigörs tilläggsanslag. En minister med ansvar för elektricitetsfrågor ska också utses.

Ramaphosas tal fördröjdes med 45 minuter på grund av protester från oppositionen.

Källa: AFP

Rulltrappor i metrostationer stoppades för att spara el – men är igång igen eftersom passagerare inte kunde röra sig smidigt

Nu rullar alla rulltrappor i vissa metrostationer i Helsingfors igen efter att en del var ur bruk från mitten av december 2022.

Orsaken till stoppet var att Stadstrafikbolaget och Helsingforsregionens trafik ville spara el.

Stadstrafikbolaget skriver i ett pressmeddelande att när antalet passagerare har ökat har avstängda rulltrappor gjort att passagerare haft det svårt att röra sig smidigt på stationen.

Det finns heller inget akut hot om elbrist just nu.

En rulltrappa upp och ner har hela tiden varit i gång.

Stoppet gällde metrostationerna i Kampen, Järnvägstorget, Gräsviken och Hagnäs.

Att ha rulltrapporna ur bruk sparade omkring 80 megawattimmar, vilket ska motsvara en tredjedel av årsförbrukningen vid Brändö metrostation.

Fingrid: Liten risk för roterande elavbrott

Finländarna behöver inte oroa sig för elavbrott på grund av elbrist just nu. Det konstaterar Fingrids vd Jukka Ruuusunen som till STT säger att risken för roterande elavbrott är liten i nuläget.

Enligt Ruusunen kan bara en längre period av hård kyla äventyra tillgången till el och någon hård kyla finns inte i sikte, åtminstone inte i januari.

Just nu finns det gott om tillgänglig el och det beror bland annat på att finländarna tacksamt minskat sin elförbrukning.

Fingrid räknar också med att Olkiluoto 3 ska producera el med full kapacitet i början av februari, vilket minskar risken för elbrist och elavbrott ytterligare.

Sparkampanjen lyckad – elförbrukningen minskade rejält i fjol

Elförbrukningen i Finland sjönk ovanligt mycket under år 2022, jämfört med året innan. Vid Energiindustrins intresseorganisation säger man att kampanjen för att spara el varit mycket lyckad.

Förbrukningen uppgick till cirka 82 terawattimmar under fjolåret, vilket är cirka sex procent mindre än 2021. Minskningen var 5,4 terawattimmar.

Av årets enskilda månader minskade elförbrukningen mest i december, då den temperaturkorrigerade förbrukningen var 10 procent mindre än 2021.

Det avvikande i siffrorna är att förbrukningen har minskat så mycket på en gång, man måste gå 12 år tillbaka i tiden för att hitta ett år med lika stor förändring från ett år till ett annat.

Testkörningen av Olkiluoto 3 återupptas i dag

Olkiluoto 3 fortsätter producera el i dag.

Den testkörning som inleds i dag beräknas pågå i elva dagar. Under den här perioden varierar kraftverkets effekt kraftigt. Enligt Industrins Kraft producerar kraftverket under provkörningen kring 1,3 terawattimmar el.

Reaktorn förutspås börja producera el regelbundet från och med den 8 mars, uppgav Industrins Kraft innan jul.

Källa: STT

Olkiluoto kärnkraftverks tre reaktorer, fotograferade från den motsatta vasstranden.

Olkiluoto 3 kan fortsätta provköras trots sprickor på matarpumparna – ”Alldeles tryggt”, enligt Industrins Kraft

Hållbara pumphjul till matarpumparna fås först i månadsskiftet februari–mars. Under provkörningen förekommer det stor variation i produktionskraften.