Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Ebba Andersson redo för tävling igen

Hon gick in som en förhandsfavorit till Tour de Ski, där det ändå inte ville sig alls för svenska skidstjärnan Ebba Andersson.

En covidsmitta tätt in på touren hade gjort sitt och 26-åringen bröt efter bara tre lopp. Nu verkar hon vara redo för att tävla igen.

Andersson ingår i den svenska världscuptruppen till veckans tävlingar i Oberhof. Också Marcus Grate är tillbaka efter en skada som han ådrog sig i Östersund.

– Vi åker med ett riktigt starkt lag och känner oss laddade, säger svenska landslagschefen Anders Byström enligt SVT.

Tävlingsveckan i Tyskland bjuder på sprint på fredag, masstart på lördag och stafett på söndag. Allt syns på Yles kanaler.

Sju finländare till finalpasset – Sveriges Marcus Grate snabbaste herråkare

Marcus Grate behövde 2.38,15 för att ta sig igenom den 1,4 kilometer långa banan; med den tiden var han snabbast i sprintkvalet i Ruka. Norges Erik Valnes var nästsnabbast, 0,65 sekunder efter Grate.

Finlands Emil Liekari överraskade sig själv och alla andra med att vara trea, 1.49 efter Grate – men en dryg halv sekund före fyra, Norges Johannes Høsflot Klæbo.

Joni Mäki var sjätte snabbast och näst bästa finländare.

Precis som på damsidan – med nio åkare som tog sig vidare från kvalet – visade värdnationen både spets och bredd: utöver Liekari och Mäki tog sig också Niilo Moilanen (13:e), Lauri Vuorinen (14:e), Juuso Haarala (15:e), Wiljam Mattila (27:e) och Eero Rantala (28:e) till kvartsfinal.