Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Feijóo blir inte Spaniens premiärminister den här gången – socialdemokratiske Sanchez får en ny chans

Ledaren för Spaniens konservativa parti, Alberto Núñez Feijóo, har för en andra gång misslyckats med att bli landets nya premiärminister.

I dagens omröstning i kongressen skulle en enkel majoritet ha räckt för Feijóo, men istället röstade majoriteten av ledamöterna mot hans kandidatur.

Nu ska istället den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez, som leder det socialistiska arbetarpartiet, försöka bilda regering.

Spanska Partido Populars ledare  Alberto Nuñez Feijoo under ett kampanjmöte i Barcelona

Spanska högern i elden denna vecka – tros inte klara av försöket att bilda ny regering

Spaniens högerinriktade oppositionsledare Alberto Núñez Feijoo inledde på tisdagen ett försök att bilda regering efter ett val i juli där inget parti fick majoritet.

Kampanj för val i Spanien.

Ytterhögerpartiet Vox kan föra Spanien betydligt högerut – jämförs med Finland

Ytterhögern framåt för första gången sedan Francos död.

Konservativa PP vann lokalvalet i Spanien och väntas ta över regeringen efter höstens parlamentsval

Det konservativa Folkpartiet Partido Popular (PP) vannstort i söndagens lokalval då närmare 1 900 kommuner och 12 av landets självstyrande regioner valde nytt styre.

Det styrande Socialistpartiet fick fortsatt förtroende i tre av de 12 regionerna men förlorade styret av 6 regioner, bland dem Sevilla.

PP blev största parti med drygt 31 procent av rösterna mot 28 procent för socialisterna. PP kommer att styra i 9 av de 12 regioner där det var val igår, sannolikt med hjälp av det radikala högerpartiet VOX.

Folkpartiets ledare Alberto Núñez Feijóo sa i sitt segertal att en ny era har börjat i Spanien - Han förutspås bli landets följande ledare efter höstens parlamentsval.