Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Narve Gilje Nordås, Josh Kerr och Jakob Ingebrigtsen löper över mållinjen på herrarnas 1500 meter under VM i Budapest 2023.

Norska VM-stjärnan har tröttnat på den obehagliga stämningen – Nordås kräver uppgörelse med bröderna Ingebrigtsen

Norska medeldistanslöparen Narve Gilje Nordås har fått nog av dramat inom familjen Ingebrigtsen, som förgiftar stämningen inom norsk friidrott. Kräver att förbundet tar tag i frågan inför OS i Paris.

Ukrainska friidrottsstjärnan kritiserar Sergej Bubka: ”Han existerar inte för oss”

Höjdhoppsstjärnan Jaroslava Mahutjich sågar sin ukrainska landsman, friidrottslegendaren Sergej Bubka, vid fotknölarna. Mahutjich har profilerat sig som en frispråkig motståndare mot Rysslands anfallskrig och hon hade förväntat sig snarlika handlingar av Bubka.

– Han existerar inte för oss, säger Mahutjich i en intervju för norska NRK.

Sergej Bubka är världens bästa stavhoppare genom tiderna. Han vann ett OS-guld, sex VM-guld och hoppade 35 världsrekord under sin karriär.

– Jag är stolt över Bubka som idrottare. Men jag gillar inte honom som person, för i början av kriget tog han inte ställning, säger Mahutjich.

Jaroslava Mahutjich vann VM-guld i Budapest i augusti. Medan hon tävlade i VM blev hennes hemstad Dnipro bombat av Ryssland.

– Det är svårt att hålla fokus, men efter ett år av krig har jag blivit starkare.

Femke Bol faller med stafettpinnen.

Lagkamratens stöd efter vurpan i VM misstolkades och blev ett mem – nu ryter hon till om nätkulturen: ”Det finns mycket falskt där”

Lieke Klaver ville stå vid sin väns sida efter VM-fadäsen – bilder som på sociala medier tolkades som illvilja. Det gör mig ganska arg, säger Femke Bol.

Yles sändningar från friidrotts-VM nådde 3,1 miljoner tv-tittare

Yles sändningar från friidrotts-VM i Budapest, som avslutades i går, nådde 3,1 miljoner finländska tv-tittare.

Den blåvita höjdpunkten var damernas stavfinal, där Wilma Murto knep brons. Finalsändningen nådde 2,1 miljoner finländare, och hade en snittpublik på 1,2 miljoner. Onsdagens sändning var också den mest tittade på Yle Arenan.

VM-sändningarna hade ett genomsnittligt tittarantal på 650 000 personer.

Nästa år är ett hektiskt mästerskapsår för de finländska stjärnorna. Yle sänder både EM i Rom och OS i Paris.

Kolumnbild med jublande Wilma Murto.

Kolumn: Wilma Murto är unik – vänta bara, i Paris tar hon guld

VM-bronsmedaljören är ett steg närmare det ultimata målet.

Åskvädret ställer till det i Budapest – förmiddagspasset i VM i friidrott fördröjs

Ovädret orsakar bekymmer för idrottarna och arrangörerna i VM i friidrott i Budapest där samtliga grenar under förmiddagen skjuts upp.

Tidigare meddelade arrangörerna att herrarnas gångtävling skjuts upp med två timmar till kl. 11.50. Nu meddelar man att även tävlingarna inne på stadion och hela förmiddagspasset skjuts upp med en timme, vilket innebär att grenarna inne på stadion drar igång kl. 12.30 finsk tid.

Herrarnas 20 km gång skjuts upp på grund av oväder

Starten för VM i friidrott blir uppskjuten.

Herrarnas 20 km gång, som skulle gå av stapeln klockan 9.50, skjuts upp med två timmar på grund av oväder. Tävlingen börjar klockan 11.50 finsk tid.

Veli-Matti ”Aku” Partanen och Jerry Jokinen är Finlands representanter i tävlingen.

Åskovädret drog in över tävlingsområdet kl 09.07 lokal tid och förväntas dröja i en och en halv timme.

Väderprognosen i Budapest utlovar höga temperaturer upp mot 35 grader under hela VM-veckan.

Mardrömsuppladdning inför VM – Ryan Crouser hade två blodproppar i benet

Med drygt ett dygn till herrarnas final i kula meddelade världsmästaren Ryan Crouser på sitt Instagram-konto att förberedelserna inför VM inte har gått som han hade hoppats.

– De senaste 20 dagarna har varit de mest frustrerande och stressande i mitt liv. Förberedelserna inför VM gick utmärkt tills jag började lida av vad jag trodde var en vadmuskelsmärta. Jag kämpade mot smärtan under tio dagar så gott jag kunde, skrev Crouser.

Dagen innan avresan till Budapest hittades orsaken till smärtan.

– Det hittades två blodproppar i mitt ben och där och då blev allt kaos. Jag visste inte vad som var den säkraste behandlingen och om jag ens skulle kunna delta på VM.

Crouser reste till Budapest trots hälsobekymren men dagens form lär vara ett mysterium. I maj skrev han ett nytt världsrekord i kula – 23,56 meter.

Herrarnas final i kula går av stapeln under lördagskvällen.

Formbeskedet en vecka före VM – Nathalie Blomqvist löpte nytt personbästa

Friidrotts-VM startar nästa helg och under den första dagen tävlar Nathalie Blomqvist i försöken på 1500 meter. Och hon kommer till VM med ett nytt personbästa i bagaget.

I kvällens tävling i Manchester löpte hon på 4.08,46 som är en förbättring av det tidigare rekordet med nästan två sekunder. Tiden är samtidigt finskt rekord i U23-klassen och gav en femte plats i loppet.

– Planen vara starta modigt. Jag visste att det skulle bli ett bra tempo men jag har gjort bra träningar och hade självförtroende. Sista 50 kämpade jag så mycket att jag knappt höll mig upprätt.

– Det finns saker att förbättra men det är bra att gå in i VM med den här insatsen, säger hon i ett pressmeddelande.

Blomqvists tidigare rekord 4.10,25 löpte hon just i Manchester i fjol.

Sara Lappalainen slutade trea i samma lopp och noterades för 4.05,93. Hinderlöparen Topi Raitanen ställde upp på 1500 meter i Manchester och slutade sjua i A-finalen med tiden 3.40,32.

Renaud Lavillenie drar sig ur VM

Det blir ingen jakt på ett första VM-guld i Budapest för Renaud Lavillenie. Den franske stavhopparen lider av en lårskada och missar VM.

”Min kropp tillåter inte mig att tävla i Budapest. Med största sorg måste jag dra mig hur VM, skriver Lavillenie på sociala medier.

Fransmannen skriver vidare att han kommer att använda den här skadeperioden för att ladda batterierna och för att förbereda sig för nästa säsong.

Renaud Lavillenie har vunnit allt man kan vinna utom ett VM-guld utomhus. Han har ett silver och fyra brons från VM tidigare.

Sedan tidigare var det också klart att KC Lightfoot och Sam Kendricks missar VM. Båda misslyckades i de amerikanska VM-uttagningarna.

Wilma Murto firar segern.

Få full koll på friidrottssommarens höjdpunkt – här är schemat för VM i Budapest

Här hittar du tävlingsschemat och alla sändningar.

Nathalie i närbild då hon trampar på konditonscykel

Nathalie Blomqvist är med, Camilla Richardsson får nöja sig med femman – 32 idrottare har nu fått VM-klartecken

Friidrottsförbundet publicerade listan på VM-klara idrottare – listan kan ännu kompletteras.

Tunga tyska spjutnamn klarade inte VM-gränsen

Johannes Vetter vann VM-guld 2017 och VM-brons 2019, Thomas Röhler vann OS-guld 2016.

Tyskland har hört till en av de stora nationerna inom spjutkastning och ofta haft med två eller tre idrottare.

I VM i Budapest i mitten av augusti vilar allt resultatansvar på världstvåan Julian Weber som vann en tävling i Leverkusen i helgen med resultatet 83,86.

Vetters båge stannade vid 80,82 och europamästaren från 2018 Röhlers båge vid 76,62 – ingenderas resultat räcker för att få representera sitt land i VM. För en Vetter i normal form är 85 meter inget speciellt; hans rekord lyder på fantatsiska 97,76 från år 2020.