Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

lycka

8 läsarberättelser om lycka

Ni skickade oss berättelser för den här artikeln.

fredrik smulter lyfter mårten svartström

Fredrik Smulter lyfter programledare

Dörren öppnas. Musiken tystnar och blickarna vänder. Två hårda killar stiger in i salen: styrkelyftarna Mårten Svartström och Fredrik Smulter.

elledningar

El till reapris i Jakobstad

Elpriserna sänks i Jakobstad med 15 procent under tiden maj-augusti. Orsaken är att börspriset på el har sjunkit den senaste tiden.

Vårddirektör Mikael Gädda och ledande skötare Gunilla Jusslin

Dags för en vårdreform

Vårddirektör Mikael Gädda och ledande skötare Gunilla Jusslin i Korsholm välkomnar reformen inom hälsovården. Reformförslaget kom i går och går ut på att en ansvarskommun tar hand om specialsjukvården inom sitt område som omfattar minst 50 000 invånare.

Olkiluoto 3

Oro för kärnkraftsbygget när Areva samarbetsförhandlar

Den franska kärnreaktorleverantören Areva inleder samarbetsförhandlingar. Fackförbundet PRO säger i ett pressmeddelande att samarbetsförhandlingarna inleds i morgon och att de uttryckligen berör den personal som är anställd i Finland.

Tidtabellen för Olkiluoto 3 ett frågetecken

Kärnkraftsbolaget Industrins Kraft TVO och den franska reaktorleverantören Areva är på krigstigen igen. Och också denna gång gäller det tidtabellen för reaktorbygget i Euraåminne.

Finnair och piloterna har ett avtal

Flygbolaget Finnair har nått ett avtal med sina piloter om ett nytt kollektivavtal. Avtalet går på tre år och träder i kraft i början av februari.

Fortfarande hundratals utan ström

I Österbotten är flera hundra hushåll fortfarande utan el, uppger elbolaget Elenia på sin webbplats. Många kunder har återfått strömmen under natten. Kymmenedalen, Södra Savolax och Södra Karelen drabbades värst av stormen Oskari. "Hamstra mat inför storm"

Business med gudstro

Det var beskedet om att han led av en muskelsjukdom som kunde göra honom rullstolsbunden som fick museidirektör Peter Didrichsen att ta kontakt med en troende vän och på allvar fundera över trons kraft och betydelse i hans liv. Möt museidirektör Peter Didrichsen i Himlaliv 27.10 i Yle Fem kl 20.30 och därefter under 30 dagar på Arenan. Redaktör Lucas Snellman

En skylt som visar hastighetsbegränsningen 80 km/h.

Nu blir det vinterhastighet på våra vägar

I dag börjar övergången till vinterhastighetsbegränsningar längs de österbottniska vägarna. Då gäller 80 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet, istället för 100.

Traktor bearbetar Vapos myr för torvproduktionen.

Nej till torvtäkt för Alholmens kraft

Alholmens kraft får inte bryta torv i Evijärvi. Förvaltningsdomstolen upphäver miljötillståndet eftersom konsekvenserna för både grannar och natur skulle bli alltför allvarliga.

En skylt som visar hastighetsbegränsningen 80 km/h.

Vinterbegränsningar på vägarna nästa vecka

Vinterbegränsningarna på vägarna i Österbotten träder i kraft nästa vecka. Under onsdagen och torsdagen kommer trafikmärkena att bytas ut.

EU får större insyn i nationella budgetar

Euroländerna presenterar nu för första gången sin budget för EU-kommissionen i enlighet med nya regler. Avsikten är att garantera att de offentliga finanserna är sunda och hindra alltför stora underskott.

Bild på Fennovoimas logo.

Borgå Energi får gå med i Fennovoima

Borgå Energi får vara med och bygga kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Skylt utanför Forcit i Hangö

Kimitoön är nu en rökfri arbetsplats

Också Kimitoöns kommun är nu en rökfri arbetsplats. Över tvåhundra kommuner har infört rökförbud i eller i närheten av sina fastigheter.

Förening vill köpa Furutorp

Föreningen Bromarf biblioteks vänner vill köpa biblioteksbyggnaden Furutorp. Staden skulle sedan hyra fastigheten av föreningen och fortsätta med biblioteksverksamhet i fastigheten.

Hanne Ivars

Konst från golv till tak på Elverket

Pro Artibus nya utställning presenterar fyra mycket olika konstnärer. Samtliga utforskar var gränsen går mellan det verkliga och det fiktiva. Se Video

Raseborg föreslås lämna kärnkraftsbolaget

Raseborgs stad ska dra sig ur Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki och sälja sin andel. Det anser politikerna i direktionen för affärsverket Ekenäs Energi.

Fartyget M/V Cleopatra

TS: Uppskov med nedskärning av kväveutsläpp från fartyg

Den planerade nedskärningen av kväveutsläppen flyttas fram från 2016 till 2021, rapporterar tidningen Turun Sanomat.

Kimito har gått om Dalsbruk

Kimitoöns kommun genomgår en slags urbanisering.

Olkiluoto 2 igång igen

Kärkraftsenheten Olkiluoto 2 producerar el igen. Olikluoto 2 kunde återkopplas till elnätet tidigt i morse efter en vecka av reparationsarbeten. Enheten kördes ner i måndags på grund av ett fel i huvudgeneratorn.

Kärnkraftverket i Olkiluoto

Reaktor vid Olkiluoto har stängts av

Reaktor 2 vid kärnkraftverket i Olkiluoto har stängts av. Industrins Kraft uppger att det handlar om ett tekniskt fel, som man är i färd med att åtgärda.

Sjömärken i skärgården.

Centralhandelskammaren vill avskaffa farledsavgifterna

Centralhandelskammaren föreslår avskaffandet av farledsavgifter för att förbättra konkurrenskraften. Handelskammaren anser att regeringen måste ersätta kostnaderna som det nya svaveldirektivet orsakat.

Veckans andaktstalare: Helena Salenius

Vägen har varit stenig, därför ville jag till min födelsedag baka ”Rocky road”- muffins. Trots sitt namn är de söta och goda - och mycket näringsrika. De påminner mig om att steniga vägar kan föra med sig något riktigt gott.

Energicertifikaten är dyra

Energicertifikaten för småhus har blivit alldeles för dyra. Lagen om energicertifikat förnyades den 1 juni i år och i samband med det steg priserna kraftigt.

Metsos mekaniska verkstad i Tammerfors

Metso samarbetsförhandlar med 750

Industrikoncernen Metso startar samarbetsförhandlingar som gäller 750 jobb, främst i Finland. Metso siktar på att spara in 50 miljoner euro. Fackförbundet Pro anser att de varslade nedskärningarna är oansvariga och feltajmade.

Barn inspekterar islamisternas förstörda fordon i Diabaly

FN tar över säkerheten i Mali

FN tar från och med i dag över ansvaret för säkerheten i det konflikthärjade Mali. Operationen är en av de största inom FN just nu.

Bostad i bakgrunden, euromynt i förgrunden

Gamlas hem i Dalsbruk säljs

Bostadshusen Gamlas hem får nya ägare. Beslutet fattades i Kimitoöns kommunfullmäktige efter omröstning.

Andrée Jeglertz, chefstränare, damlandslaget

Damlandslaget är i skick inför EM

I dryga två år har damlandslagets spelare fokuserat på att förbättra sin fysiska kapacitet för att klara av att spela på internationell nivå. Då Andrée Jeglertz började som chefstränare för landslaget kunde han snabbt konstatera att spelarnas fysik inte var tillräckligt bra.

Arbets- och näringsbyrån.

"Facket behöver gemensam arbetslöshetskassa"

Enligt Träförbundets ordförande Sakari Lepola kunde hela fackcentralen FFC upprätta en samfälld arbetslöshetskassa eller så kunde man slå ihop till exempel arbetslöshetskassorna i industrin.

Ida-Maria Sola

En mäktig avslutning

Efter timtal av asfaltnötning var det dags för maratonkursens deltagare att ställa sig på startstrecket och utmana sig själva i maratonloppet i Wien.

Valobservatörer bötfälls i Ryssland

Organisationen Golos har som första organisation bötfällts i enighet med Rysslands nya agentlag. Enligt lagen får inte ryska politiska organisationer lyfta utländskt stöd. Golos förnekar både politisk verksamhet och utländskt stöd sedan lagen trädde i kraft.

Raseborg investerar i kärnkraft och vindkraft

Det är oklart hur mycket staden Raseborg i framtiden kommer att investera i Fennovoimas kärnkraftverk eller i vindkraftsparker i norr. Men enligt tidigare överenskommelser och beslut kommer staden i vår att betala drygt 200 000 euro för olika energiprojekt.

Kina är världens största producent och konsument av kol och över 70 procent av energin kommer från kol

Importerad stenkol värmer Jakobstad

Den regniga sommaren har gjort att det är brist på torv. Men inte heller skattepolitiken gynnar inhemska bränslen. Vid biobränslekraftverket Alholmens kraft i Jakobstad använder man ovanligt stora mängder stenkol från Ryssland.

En tredje sopförbränningsanläggning planeras till Alholmen i Jakobstad. Bild: Yle/Eetu Vanhatupa

Kol förmånligare än trä i värmeproduktion

Träbränsle i kraftverk blev dyrare för värmeproduktion, istället bränns mera kol efter årsskiftet. De statliga pålagorna för förbränning av torv i kraftverk har ökat från 1,9 euro/Mwh till 4,90 euro/Mwh och 2015 är det tänkt att skatten ytterligare ökar till 5,90 euro/Mwh.

Mervento söker finansiärer till fabriksbygge

Det svåra ekonomiska läget gör att vindkraftsbolaget Merventos projekt stampar på stället. Till exempel kan fabriken som företaget eventuellt tänkt bygga i Vasa komma på tal först om två eller tre år, men till det behövs nya finansiärer.

Finnairs flygplan på Helsingfors-Vanda flygplats

Finnairs strejkförbud leder till ersättningstalan

Fackförbundet Pro stämmer flygbolaget Finnair på grund av det tillfälliga strejkförbud som Finnair ansökte om och som Helsingfors tingsrätt godkände. Enligt förbundet fanns det inga juridiska förutsättningar för strejkförbudet.

Svårt för enskilda personer att utnyttja medborgarinitiativet

En namninsamlingstjänst som Justitieministeriet utlovade blir färdig först i december. Privatpersoner har svårt att hinna samla in de 50 000 namn som krävs för att medborgarinitiativet ska gå till riksdagen.

Fenomenet sydösterbottenderby

Sporting Kristina tog steget upp till division 2 efter en paus på över tio år förra såsongen. Det här ledde till att många fans kunde igen börja sukta över att få möta den bittra rivalen Närpes Kraft.