Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En milstolpe till för Verstappen då F1-säsongen gick i mål – avslutade året med att ha varit i ledning över 1000 varv

Max Verstappen avslutade formel 1-säsongen som han startade den. Åtta månader efter premiären i Bahrain gick Verstappen i mål som överlägsen segrare i årets sista lopp i Förenade Arabemiraten.

Verstappen tog hem 19 av 22 tävlingar i VM-serien – och i slutfasen av dagens lopp kom en sista milstolpe då Red Bull-stjärnan klockade in på över 1000 varv i ledningen under en säsong.

Verstappen vann säsongsavslutningen före Charles Leclerc och George Russell.

– Det blir tufft att upprepa det här, men nu ska vi njuta lite, säger Verstappen.

Russells tredjeplats såg till att Mercedes avslutade säsongen som tvåa i konstruktörsmästerskapet (bakom överlägsna Red Bull) och var några poäng före Ferrari.

Säsongens sista tävling gick i moll för Valtteri Bottas. Han hade ett tungt kval i går och dagens tävling gav ingen ljus avslutning på en oerhört tung säsong. Finländaren blev 19:e och näst sist i Abu Dhabi.

Bottas landade på tio poäng i VM-sammandraget efter fyra placeringar bland de tio främsta.

Schumacher klar för Alpine i WEC-serien – fortsätter som reservförare i F1

Den tidigare Formel 2- och 3-vinnaren, Mick Schumacher, är klar för Alpine. Han kommer att representera stallet i WEC-serien, World Endurance Championship.

– Det är ett nytt kapitel för mig. Bilen är imponerande och jag kan knappt vänta med att få inleda säsongen. Jag är uppvuxen med formelbilar och att nu köra en sportvagn är en stor möjlighet för mig att utveckla min körning, säger Mick Schumacher till motorsporttotal.com enligt Aftonbladet.

Schumacher har i F1-sammanhang kört två säsonger för Haas, 2021 och 2022. Inför 2023-säsongen stod det klart att Nico Hülkenberg tog över hans plats i Haas och Schumacher plockades upp som Mercedes reservförare.

Den första F1-träningen i Las Vegas avbröts – brunnslock låg på banan

Arrangörerna för Formel 1-loppet i Las Vegas tvingades bryta de första officiella träningarna efter endast några minuters körning.

Orsaken var ett brunnslock som låg mitt på banan.

Ferraris Carlos Sainz hann köra över föremålet med en hastighet på över 320 kilometer i timmen. Dessutom meddelar Alpine att Esteban Ocons bil tog skada av att ha kört på locket.

De följande träningarna ska starta klockan 10 finländsk tid.

Incidenten som kunde ha slutat i katastrof är pinsam för Las Vegas som inte har varit arrangör i Formel 1 -serien sedan år 1982.

Rallysäsongen avslutas i Japan – Thierry Neuville snabbast på öppningsetappen

VM-serien i rally avslutas med den sista deltävlingen i Japan. Thierry Neuville var snabbast på öppningsetappen före Esapekka Lappi. Kalle Rovanperä som redan har säkrat förartiteln var sjätte snabbast på torsdagens enda specialsträcka.

Neuville som vann det mellaneuropeiska rallyt för två veckor sedan jagar i Japan sin tredje seger för säsongen. Han har ännu chans att passera Elfyn Evans i poängsammandraget och stiga till tvåa i rallyseriens slutresultat.

Rovanperäs stall Toyota har redan tidigare säkrat konstruktörstiteln. Det japanska VM-rallyt avslutas på söndag.

Ställningen efter 1/22 sträckor:

1. Thierry Neuville Hyundai 1.47,6

2. Esapekka Lappi Hyundai + 0,7

3. Ott Tänak Ford + 1,4

4. Dani Sordo Hyundai + 1,8

5. Takamoto Katsuta Toyota + 3,1

6. Kalle Rovanperä Toyota + 4,0

7. Adrien Fourmaux Ford + 4,5

8. Sebastien Ogier Toyota + 4,7

9. Elfyn Evans Toyota + 4,9

10. Nikolai Grjazin Skoda + 5,3

Lappi skrev på för Hyundai – blir tredje förare nästa säsong

Rallyföraren Esapekka Lappi fortsätter att köra för Hyundai-stallet i VM-serien också nästa säsong.

Det nya kontraktet innebär att han enbart kör vissa deltävlingar under kommande säsong.

Lappi berättar för rallit.fi att han själv önskade sig ett lättare tävlingsprogram.

– I år har det varit utmanande att få allt att gå ihop med barnen då jag har varit så mycket borta hemifrån, säger trebarnspappan Esapekka Lappi.

Lappi blir nu tredje förare i stallet, vars toppbilar körs av Thierry Neuville och Ott Tänak.

– Lappis uppgift är att stödja Thierry och Ott i kampen om mästerskapet samt att fokusera på att utveckla bilen. Det har Esapekka visat att han kan, säger stallchef Cyril Abiteboul i stallets pressmeddelande.

Pågående säsongs sista deltävling går av stapeln i Japan inkommande veckoslut. Tävlingen första specialsträcka inleds på torsdag klockan 12.05 finsk tid.

Toyota-föraren Kalle Rovanperä har redan säkrat sin andra raka VM-titel. Lappi ligger på sjätte plats i VM-sammandraget.

Emil Lindholm tvingades avbryta grustävlingen i Frankrike

Redan på öppningsdagen av grustävlingen Rallye Terre de Vaucluse i södra Frankrike strulade bromsarna på Emil Lindholms och kartläsaren Reeta Hämäläinens bil, men duon kunde ändå fortsätta tävlingen och låg på fjärde plats inför nattpausen.

På söndagen steg Lindholm och Hämäläinen som bäst till trea, men sedan började problemen hopa sig och slutligen var de tvungna att avbryta.

– Tyvärr kunde inte det tekniska felet som kom på åttonde etappen repareras och vi var tvungna att avbryta innan de två sista etapperna, beklagade sig Lindholm på sin officiella Facebooksida.

Säsongen fortsätter i Frankrike, om knappt två veckor står asfalttävlingen Rallye du Var på agendan.

I fjol blev Lindholm och Hämäläinen världsmästare i WRC2-serien med Skoda. Inför årets serie flyttade de över till Hyundai och slutade på nionde plats i VM-serien.

VM-brons i rallycross för Niclas Grönholm

Niclas Grönholm har vunnit VM-brons i rallycross. VM-medaljen säkrades i säsongens sista tävlingar i Hongkong.

I de två tävlingarna, som gick av stapeln i helgen blev Grönholm tvåa respektive femma.

Svensken Johan Kristoffersson hade redan tidigare säkrat VM-titeln, men den hårdaste konkurrenten, svensken Kevin Hansen, lyckades bättre i Hongkong och slutade på andra plats i VM-sammandraget.

– Jag hade den snabbaste bilen under veckoslutet. Det harmar, för vårt team hade varit förtjänt av en bättre belöning. Vi hade velat avsluta säsongen med seger, säger Grönholm i ett pressmeddelande.

Kalle Rovanperä kör i mörker.

Veckans jakt på andra VM-titeln är i gång – Kalle Rovanperä fick smakstart i Tjeckien

Skapade lucka till titelutmanaren Elfyn Evans direkt.

W Series blev inte av – Emma Kimiläinen byter från bil till båt: ”Brukar bli sjösjuk”

Damformelturnén W Series blev inte av alls i år. Nu blickar tävlingsseriens finländska förare Emma Kimiläinen mot en helt annan slags motorsport i stället.

Kimiläinen inleder en satsning på motorbåtsport och ska delta i en förarakademi i nya F1-båtserien E1 Series, där man kör med elbåtar. Utbildningen fortsätter senare i år och några stallplatser är inte utdelade än.

Finländaren har redan hunnit få en power boating-licens från den inledande skolningen, men hon tänker ännu specialisera sig på E1-seriens tävlingsbåtar.

– Det här är ett väldigt intressant projekt och otroligt lustigt i och med att jag brukar bli sjösjuk. Men å andra sidan känns det lite annorlunda då man kör själv, kommenterar Kimiläinen i ett pressmeddelande.

E1-serien har flera kända idrottsprofiler bland ägarna, såsom Tom Brady, Didier Drogba och Rafael Nadal.

Källa: Motorsportförbundet

Estland tappar sitt VM-rally

Schemat för rally-VM år 2024 är spikat. Det internationella bilsportförbundet Fia har bekräftat datumen för de olika deltävlingarna nästa säsong.

Grusloppen i Mexiko och Estland ingår inte längre i programmet, de ersätts av dito i Polen och Lettland. Lettland är ett nytt land i sammanhanget medan Polen är med för första gången sedan år 2017.

Safarirallyt i Kenya byter tidpunkt från juni till mars. Det finländska rallyt i Jyväskylä körs i sedvanlig stil i början av augusti.

Den 13 deltävlingar långa säsongen inleds i Monte Carlo, Monaco i slutet januari och avslutas i Japan i slutet av november.

Näst sista deltävlingen för pågående säsongs del körs nästa vecka i Centraleuropa, och Kalle Rovanperä har möjlighet att säkra sin andra raka VM-titel.

Ott Tänak återvänder till Hyundai nästa säsong

Den estniske rallyföraren Ott Tänak återvänder till Hyundai inför säsongen 2024.

Tänak körde för Hyundai åren 2020–2022 men flyttade i fjol till M-Sport som han kört för de två senaste säsongerna, samt under flera repriser på 2010-talet.

– Hyundai har en klar vision och tydligt utstakade mål för den nära framtiden. Det lockade mig till stallet, säger Tänak på WRC-rallyns webbplats.

– Vårt mål i detta nya kapitel är inget mindre än att vinna alla tre titlar.

Tänak kommer ändå att köra säsongen slut för M-Sport. Men en andra VM-titel blir det inte: esten är fyra i sammandraget med två tävlingar kvar. En gång har han lyckats vinna rally-VM-titeln, 2019 då han körde för Toyota.

Tänaks parhäst nästa år kommer att vara belgaren Thierry Neuville som kört för det koreanska stallet alltsedan 2014. Enligt rallywebbplatsen Dirtfish är det sannolikt att Esapekka Lappi fortsätter köra för Hyundai, men eventuellt får han dela på rollen som tredje kusk med landsmannen Teemu Suninen.

Niclas Grönholm saknar reservdelar – missar sista deltävlingen i rally-FM

Ingåföraren Niclas Grönholm och andreföraren Antti Linnaketo är tvungna att dra sig ur den sista deltävlingen i rally-FM som avgörs i Karleby under veckoslutet (29–30.9).

”Vi var tvungna att avbryta testkörningen förra veckoslutet i Högfors, och med den här tidtabellen fick vi inte de reservdelar vi behöver till Finland. Vi är tyvärr tvungna att avstå från säsongens FM-final”, konstaterar Grönholm i ett pressmeddelande.

Grönholm missade också den föregående deltävlingen i augusti i Lahtis då han hade representationsuppgifter med sitt stall samma veckoslut.

Jari-Matti Latvala vill fortsätta som stallchef – ”Finns intresse från Toyota”

Jari-Matti Latvala vill fortsätta som stallchef för Toyota nästa år, berättar MTV på sin hemsida.

– Det har visats ett positivt intresse från Toyotas håll. Jag skulle hoppas att vi fortsätter på samma sätt nästa år, men kontraktet är inte skrivet än, säger Latvala.

Latvala har fungerat som stallchef för Toyota sedan 2021. Under Latvalas tid har Toyota skördat stora framgångar, bland annat flera bragder av Kalle Rovanperä.

Det är tre tävlingar kvar av säsongen. VM-serien fortsätter nästa vecka i Chile.

Managern till MTV: Kalle Rovanperä lär få rekordmaffigt kontrakt

Världsmästaren och VM-ledaren Kalle Rovanperä står fortfarande utan kontrakt för nästa rallysäsong.

Förhandlingar pågår och enligt finländarens manager Timo Jouhki är Toyotaföraren aktuell för ett en bättre deal än vad någon finländsk rallyförare haft tidigare.

Jouhki menar för MTV att lönenivån kan överstiga den som Tommi Mäkinen hade då han skrev på för Subaru år 2002. Då fick Mäkinen mer än vad han hade fått hos Mitsubishi, där hans lön låg på sex miljoner euro.

– Några summor kan jag inte nämna, men det är ett helt bra kontrakt som är under arbete, kommenterar managern.

En fortsättning hos Toyota är mest sannolik, men förhandlingar har även förts med andra stall. Enligt Jouhki är det troligast att kontraktet blir tvåårigt, med option för ytterligare fortsättning.

Bottas på nedre halvan efter fredagens träningspass i Italiens Grand Prix

F1-cirkusen är framme vid sitt 15:e stopp och Italiens Grand Prix står på schemat.

Valtteri Bottas som kör för Alfa Romeo, har inte presterat en tid som räckt till en topp 10-placering i de två första träningarna.

Under det första träningspasset på fredagen satte Max Verstappen den snabbaste tiden, följd av Carlos Sainz och Sergio Perez som tog andra respektive tredje plats. Bottas lyckades nå en 15:e plats.

I fredagens andra träningspass tog Ferraris Carlos Sainz första platsen, med Lando Norris på andra och Sergio Perez på tredje. Bottas förbättrade sin position jämfört med första träningspasset och slutade på 12:e plats.

F1-helgen fortsätter med ett träningspass och tidskörning på lördag.

Mercedes förlänger kontraktet med förarna: ”Vi har aldrig varit hungrigare”

F1-stallet Mercedes meddelade på sin hemsida att de förlänger kontrakten med förarna Lewis Hamilton och George Russell.

I Mercedes bil har Hamilton vunnit sex mästerskapstitlar, den senaste segern kom 2020. Max Verstappen från Red Bull har tagit hand om de två senaste titlarna och är på god väg att vinna sin tredje.

”Vi har aldrig varit hungrigare på att vinna. Vi har lärt oss av varje framgång men också av varje motgång. Vi fortsätter att jaga våra drömmar, kämpa oavsett utmaningar och vi kommer att vinna igen”, säger Hamilton.

Både Hamilton och Russell har kontrakt med Mercedes som sträcker sig till 2025.

Det nästa racet i F1-serien är Italiens Grand Prix, som kommer att äga rum från den 1 till den 3 september.

Haas förlänger med förarduon: ”Ingen orsak till ändringar”

Det blir samma förartandem som kör Haas bilar även nästa säsong. F1-stallet meddelar att både Nico Hülkenbergs och Kevin Magnussens kontrakt förlängs över nästa år.

Dansken Magnussen är inne på sitt sjätte år hos Haas. I år har han samlat ihop två poäng.

För tyske stallkamraten Hülkenberg är det här året det första i stallet. Han har stått för Haas bästa placering i år, i form av en sjundeplats i Australien.

– Vi har en väldigt säker förarduo, och sist och slutligen fanns det ingen orsak till förändringar, kommenterar stallchefen Günther Steiner.

Niclas Grönholm RX2e-fyra i Tyskland: ”Mycket otur”

Det blev ingen deltävling i RX1e-serien för helelektrifierade bilar den här helgen. Då valde Ingåbördige rallycrossföraren Niclas Grönholm att ställa upp i klassen under, RX2e.

I tävlingen i tyska Estering blev det till slut en fjärdeplats för Grönholm. En annan finländare, Tommi Hallman, vann.

Han startade som siste man inför söndagens avgörande heat efter att ha tvingats avbryta i lördagens båda heat. Söndagssaldot blev en heatseger och -andraplats, samt en andraplats i semin.

I finalen hade Grönholm startplats nummer fyra.

– Jag tycker att vår fart var bra. Om man inte hade haft så här mycket otur så hade man kunnat kämpa om bättre placeringar, kommenterar Grönholm i ett pressmeddelande.

I hans egentliga serie, huvudklassen RX1e, finns deltävlingar i Kina och Sydafrika inprickade för hösten.

Resultat, RX2e:

1. Tommi Hallman FIN 3:09.779
2. Nils Andersson SWE + 0.840
3. Isak Sjökvist SWE + 2.685
4. Niclas Grönholm FIN + 3.531

Valtteri Bottas överväger en flytt till Audi

Säsongen 2026 ansluter Audi till formel 1, eftersom man inleder ett samarbete med Sauber.

De senaste åren har Sauber samarbetat med Alfa Romeo, men deras kontrakt upphör efter säsongen 2023.

Alfa Romeos finländske förare, Valtteri Bottas, säger till Motorsport.com att han i fortsättningen gärna kör för Audi.

– Ju mer jag tänker på det, desto mer intressant låter det. När man är fokuserad på nuet så vill man inte tänka för långt framåt, men på sikt så skulle det vara ett vettigt beslut, säger Bottas.

Ott Tänak snabbast på första specialsträckan av Finlands VM-rally – besegrade Rovanperä knappt

Finlands VM-rally körde igång på torsdagen med en specialsträcka.

Estländaren Ott Tänak var snabbast på öppningsetappen, endast 0,6 sekunder före Thierry Neuville.

VM-ledaren Kalle Rovanperä slutade trea på öppningsetappen, 0,7 sekunder bakom Tänak.

– Det var en otrolig atmosfär, jag kunde känna hur publiken hejade på oss. Det var inte den typ av sträcka jag gillar, men det var en fantastisk känsla att ha så många människor där, säger Rovanperä enligt Yle Urheilu.

I WRC2-klassen placerade sig Emil Lindholm fyra efter specialsträckan. Lindholm är tidsmässigt 2,1 sekunder bakom landsmannen Jari Huttunen i klassen.

Finlands VM-rally fortsätter imorgon fredag med start klockan 8.05.

Inget Belgien eller Lahtis för Ingåföraren Niclas Grönholm – Tyskland nästa

Den femte deltävlingen i VM-serien som skulle köras under veckoslutet (5-6.8) i belgiska Spa har ställts in. Orsaken till att deltävlingen inte blir av är olyckan som skedde i den förra deltävlingen i brittiska Lydden hill.

En av tävlingsbilarna började brinna på depån och för att olycksorsaken ännu inte är klar beslutade Internationella motorsportsförbundet (FIA) att deltävlingen ställs in.

Det här betyder att Ingåbon Niclas Grönholm och de andra förarna som deltar i VM-serien kommer att tävla nästa gång om ett par veckor (19-20.8) i tyska Estering.

Grönholm som också deltar i rallyns FM-serie missar även den följande deltävlingen i den serien. Den följande deltävlingen i rallyns FM-serie körs om en dryg vecka (11-12.8) i Lahtis, men där kan Grönholm inte delta.

”Jag har representationsuppgifter med mitt stall samma veckoslut som rallyt ska köras. Jag kommer att delta i sista deltävlingen i rallyns FM-serie körs i Karleby i september,” säger Grönholm i ett pressmeddelande från stallet.

Nikolaj Grjazin och Konstantin Aleksandrov går vid rallydepån.

Arrangören maktlös – ryskt deltagande även i år i Jyväskyläs VM-rally: ”Inte vårt beslut”

Stadsdirektören: ”Önskar att ryssar inte skulle delta”.

VM-deltävlingen i rallycross inhiberades efter eldsvåda i depån

En eldsvåda tog fart i depån under rallycrossens VM-deltävling i Lydden Hill, Storbritannien.

Branden tog fart från den gamla rallystjärnan Sébastien Loebs bil när den var på laddning.

Det franska rallycrossteamet fick båda bilarna förstörda och utrustning gick sönder. Ingen person kom till skada.

Eftersom orsaken till branden inte till en början kunde fastställas beslutade tävlingsjuryn, i samarbete med Fia, att avbryta deltävlingen för att garantera säkerheten för tävlande, depåpersonal och allmänheten.

För Niclas Grönholm, som ligger tvåa i VM-sammandraget, fortsätter säsongen med Tysklands VM-deltävling den 18 till 19 augusti.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida