Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Händer i mylla.

Fem tips för dig som planterar om dina krukväxter i vår

Patricia och Anna-Maria i blomsteraffären i Ekenäs tipsar.

Dekorativa pumpor från Strömsö.

Dekorera med pumpor

När det gäller pumpor så finns det en grundläggande linje, ju fler desto bättre! Mängden pumpor skapar det dramatiskt vackra och när det naturliga är nog. Man behöver inte göra så mycket mer än att rada dem i olika höjder med hjälp av trappsteg eller lådor! Formgivaren Johanna Högväg gästade Strömsö och fick det stora nöjet att göra mönster i och dekorera pumpor.

Ogräs i krukor pryder också miljön.

Ogräs i kruka

Man kan undra över vad som egentligen gör en växt till ett ogräs. Är det rätt växt på fel plats? Om man håller ogräset snyggt och prydligt kanske folk tycker att det är vackert? Det går att odla ogräs i kruka.

Owes gringkrans på Strömsös nya grind

Grindkrans

En härlig blomstrande och färgsprakande krans på grinden talar sitt tydliga ordlösa språk = hjärtligt välkommen till oss! Kransen har en mycket stark symbolik, den förenar och förmedlar tidlösa band som knutits, den har inget början och heller inget slut – tidlös, i vissa kulturer symboliserar kransen solen och solen gång på himlavalvet. kransen har följt mänskligheten i årtusenden och blivit symbol för sol, glädje, sorg, ära och berömmelse osv! Kransen har en stark symmetrisk karaktär och därför valde jag att göra en tudelad krans till porten – den är ju också symmetrisk och hela villans arkitektur har en stark symmetrisk prägel.

Skördedukning med blomkål och snittblommor

Höst och skördetid är en tid fylld av former, färger och dofter – material i ett överflöd. Vi besökte Christer Finnes farm och med alla vackra grönsaker i olika färger och former, för att inta tala om dofter, ett paradis för en florist! Produktutvecklingen har de senaste åren gått framåt med stora steg.

Ekologiskt arrangemang med vitmossa

Vitmossa (sphagnum) är ett av de material som allmänt användes som stickunderlag före stickmassan (oasis) blev allmän i medlet av 1970-talet. Bland vitmossans många goda egenskaper kan nämnas god vattenupptagningsförmåga och ett neutralt ph som gör att bakterier inte utvecklas särskilt snabbt.

Torvskulpturer

Torvskulpturer

Torvblock som rabattkanter eller murar i trädgården är något som vi vant oss vid att se, men torvblocken har mera att ge. Skulpturer av torvblock kan bli en fin utsmyckning i trädgården.

Plantera en ask

Plantera en ask

På 1800-talet var trädgårdsskötseln en stor hobby i de finare kretsarna och ett vanligt samtalsämne i salongerna var vilka växter man hade hämtat utomlands ifrån och hur de trivdes och övervintrade i trädgårdarna och parkerna. Många godsägare och brukpatroner hämtade med sig nykomlingar från Centraleuropa och Ryssland.

Vassinstallation

Vassinstallation

Naturkonst utgår ifrån det material man finner i naturen. Man strävar efter att inte använda några främmande element som band, spikar eller järntråd , utan sammanfogar materialet med det som naturen erbjuder.

Pelargonodling - en gammal tradition!

Pelargonodling - en gammal tradition!

Det finns väldigt många olika sorters pelargoner, både nya hybrider och gamla godingar som fått gå från generation till generation.

Förodling – nypotatis och vårens läckra salladsbord

Förodling – nypotatis och vårens läckra salladsbord

Före du kan börja odla något som ska ut på friland, kan du odla smått ätbart på fönsterbrädet. Speciellt på våren smakar allt som har med ny, färsk och fräsch skörd att göra speciellt gott! Här är några tips för dig som vill prova! Nypotatis i mindre kärl 1.

Torkade blommor

Torkade blommor

Det här är väl bekant för de flesta, du får en vacker blombukett och det första du tänker är: hur skall jag få blommorna att hålla så länge som möjligt?

Författarinnans trädgård

Ekarna kring Sjundeå prästgård ger behaglig skugga.

Annes hårdekoration

Annes hårdekoration

Att smycka sig och göra sig vacker inför andra är väl något som är lika gammalt som mänskligheten. Blommor i håret är hör till.

Utvecklingschefens trägård

Att anlägga trädgård i den sluttningen är en utmaning.

Blomstergirlang

Blomstergirlang

Blomstergirlangen hör till en av de äldsta binderierna vi känner till, går vi tillbaka till 1800-1900 talet så använde man ofta girlanger i festsammanhang! Ännu idag hör det till att utsmycka entrén till bröllopsplatsen med en girlang bunden av björkris, lingonris eller blåbärsris.

Silversmedens trädgård

Silversmedens trädgård

Westers gård i Kimito har gamla anor.

Vårskötsel av krukväxter

Vårskötsel av krukväxter

Vårsolen värmer och dagarna blir allt längre och man riktigt känner hur livsandarna återkommer efter vintermörkret! Nu är det dags att titta till krukväxterna. Även de känner av de längre dagarna och solens värme.

Bloggarens trädgård

Bloggarens trädgård

Nina Gustafssons prisbelönta trädgårdsblogg.

Psykologens trädgård

Psykologens trädgård

Prisbelönta trädgård i Åbo är endast 900 kvadratmeter stor.

Kläddesignerns trädgård

Kläddesignerns trädgård

Hantverkarkollektiv kring det gamla bruket i Fiskars.

Indiska blomstergirlanger

Indiska blomstergirlanger

I många kulturer smyckar man sig och andra med blomstergirlanger. Alla känner säkert till blomstergirlangerna från Hawaij, men även i Indien används blomstergirlanger vid festliga tillfällen som t.

Glameliebukett

Glameliebukett

Hur man skall få fram den största rosen med de flesta kronbladen är ett problem som blomsterförädlarna gått och funderat på i århundraden. Glamelie-buketten som ursprungligen gjordes av gladiol- eller kameliakronblad men som numera oftast tillverkas av rosenkronblad är floristernas lösning på problemet!

Julkrans

Julkrans

Kransar som juldekorationer är gamla bekanta, vi är vana att se kransar i olika utförande, oftast hängande på dörrar. Det som vi sällan kanske kommer att tänka på att kransen är tätt knuten till advent och väntan på julen! En riktigt stor och maffig krans är alltid imponerande och den kan med fördel även hängas upp på väggen.

Julgran

Julgran

Vår julgranstradition har fått sin början i Tyskland.

Florala fat i sexkantgallerteknik

Florala fat i sexkantgallerteknik

Artikel om att göra fat av järntråd.

Arrangemang i kakburkar

Arrangemang i kakburkar

Artikel om blomsterarrangemang i kakburkar

Plantering av lökväxter

Plantering av lökväxter

På våren, efter en lång, mörk vinter behöver man både blommor och färg. Det är en otrolig glädje att upptäcka den första lilla lökväxten i blom! Det är ett säkert vårtecken!

Flytande arrangemang

Flytande arrangemang

Stämningsfulla höstkvällar i trädgården, skymningen sänker sig, den sista sommarvärmen omsluter dig och i trädgårdsdammen flyter vackra blomsterutsmyckningar i form av kransar, hjärtan och bollar, ljuslågorna fladdrar lätt i vinddraget – kan det bli mera perfekt?

Blomkorg av kycklingnät

Blomkorg av kycklingnät

Den här blomkorgen kan kallas även för blomvagga eller blombåt. Korgens avlånga form gör att den svajar sakta i vinden om den hänger utomhus.

Inred en utesittplats på terass eller balkong

Inred en utesittplats på terass eller balkong

Inred och dekorera en terass.

Marketbukett

Marketbukett

Ett väldigt vanligt problem när man köper hem eller får blommor i present är att hitta den rätta vasen, och ofta så har vi ingen lämplig vas! Ett sätt att råda bot på detta är att göra en stickbotten av naturmaterial, då blir det enklare att få blommorna att passa vasen. Då kan vi ju även passa på att dryga ut köpisbuketten med material från trädgården eller naturen – under alla årstider hittar vi material som går att använda! Material: Marketbukett/buketter Kvistar för stickbottnen.

Blommiga armband

Blommiga armband

Lite wellpapp, järntråd, lim och blommor! Ja, det är allt som behövs för att skapa ett unikt armband för just detta tillfälle eller kanske ett armband som håller lite längre. Elin och jag tillverkade armband åt oss själva – genom materialval kunde vi påverka slutresultatet – ett mycket feminint armband och ett mera maskulint.

Bind en vårbukett

Bind en vårbukett

Att kunna kunna binda vackra buketter är varje hobby-florists största önskan, men den tillsynes harmlösa enkla buktten kan visa sej vara mycket svårare än vad man tänkt sej – speciellt om man använder spiralteknik vid förfärdigandet av buketten! Som tur är finns det faktiskt andra lösningar än spiralteknik - en teknik som kräver mycket övning innan man behärskar den perfekt.

Samplantering av grönväxter

Samplantering av grönväxter

Plantera ihop olika krukväxter i samma kruka och skapa på så sätt ett vackert växtarrangemang för en kortare eller längre tid! Det finns så många olika inkörsportar när man börjar planera en samplantering, temat kan vara t.ex.

Owes jularrangemang 2009

Owes jularrangemang 2009

Med hjälp av lite ris, mossa och en styroxplatta skapar du ett arrangemang för hela adventstiden, grundkonstruktionen av ris, mossa och lite dekorationer kan varieras i mångfald med olika snittblommor i glasrör, ljusslingor, osv..

Spiktavla

Spiktavla

Många kommer säkert ihåg spiktavlan från 70-talet, den med olikfärgade garn som spänt upp mellan spikar i olika mönster ofta någon blomma eller liknande. Men – de är inte en sådan tavla som jag gör denna gång, tekniken är densamma – slå in spikar i ett underlag men här slutar likheten! Istället för att spänna garn mellan spikarna så använder jag spikarna som stickunderlag för att fästa materialen och göra en tavla med naturmaterial och andra material från växtvärlden.

Ett trädgårdsland där man använder terrakottakrukor för att markera vad som odlas.

Varm mullbädd för höstsådd

Gör en mullbädd av kompost för höstsådd.

Flätad korg med organisk form

Korgflätning är ett gammalt hantverk.

Afrikainspirerad skallra

Då Strömsöfolket förberedde sig för en afrikainspirerad fest på stranden mobiliserades alla skrmalande och trummande instrument man kunde hitta. Owes bidrag till samlingen var den här skallran gjord av naturmaterial och lite gamla kapsyler.

Fågelbur i den hängande trädgården

När man talar om hängande trädgårdar i modern tid menar man odling i amplar eller blomlådor. Hanging baskets är ett alternativ, där sommarblommor planteras i korgen både uppifrån och från sidorna, blir till slut en stor boll av blommor.

Titte Törnroth-Sarkkinens paradis i Lemland, Åland

Titte Törnroth-Sarkkinens trädgård finns på åländska Lemland. Under det senaste året har hon trätt fram som en av de stora trädgårdsexperterna på Åland, inte minst tack vare sina kolumner i tidningen Nya Åland.

Patrick Blanc - den vertikala trädgården

Patrick Blanc är biolog till utbildningen men lever på att planera växande väggar runt om i världen. Den vertikala trädgården betyder precis det som orden säger: en trädgård som är planterad rakt upp längs en vägg! Blanc har studerat bergsväxter i Asien och använder sin kunskap för att förverkliga sin gröna arkitektur.

De fem sinnenas trädgård

Skynda långsamt! är mottot för den här trädgården i Yvoire på Genèvesjöns södra strand. Jardin des Cinq Sens är en medeltida slottsträdgård som har renoverats till nytta och nöje.

Thomas Brunells paradis i Vallgård, Helsingfors

Thomas Brunell är född i Nykarleby och utbildad specialsjukskötare. Numera är det ändå författarskapet som har tagit över – Thomas har 6 diktsamlingar bakom sig.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida