Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Volleybolls-VM växer till 32 lag och spelas vartannat år – EM-medalj blir inträdesbiljett

Från och med 2025 kommer VM i volleyboll för både damer och herrar att spelas vart annat år i stället för vart fjärde som hittills, berättar det internationella volleybollsförbundet FIVB. Mästerskapet flyttar från jämna år till udda: de senaste turneringarna har spelats 2018 och 2022, de följande sker 2025 och 2027.

VM ordnas vartannat år utan att det krockar med de olympiska spelen. Samma rytm tillämpas av både skid- och friidrotts-VM.

Kontinentala mästerskapsturneringarna byter från udda till jämna år och fortsätter att ordnas vartannat år. År 2026 spelas det enbart kontinentala mästerskap, år 2028 får de sällskap av OS.

Lagantalet i VM ökar från 24 till 32. Två av platserna går till värdlandet och den regerande världsmästaren. 15 av platserna upptas av medaljörerna i de fem kontinentala mästerskapsturneringarna, bland annat EM, medan världsrankingen avgör de övriga deltagarna.

VM, kontinentala mästerskap och världsrankingen fungerar som varsitt kval till OS-turneringarna med tolv lag.

Hämeenlinnan Lentopallokerho tog bort klausulen som hindrade spelare från att bli gravida

Det var för ett par veckor sedan som volleybollspelaren Ronja Heikkiniemi berättade om att Hämeenlinnan Lentopallokerho ville hindra sina spelare från att bli gravida.

Heikkinen berättade att Tavastehusklubben i alla fall år 2018, använt sig av en klausul i vissa av kontrakten som innebar att klubbens ekonomiska skyldigheter skulle upphöra omedelbart om en spelare blev gravid.

Nu meddelar klubben att de granskat och modifierat spelarnas kontrakt för att ta bort alla olagliga klausuler som rör graviditet. Klubben uppdaterade sina kontrakt förra veckan.

– Vi har gått igenom kontrakten. Klausulen om graviditet har tagits bort från alla nuvarande kontrakt enligt styrelsens beslut 20.3.2023. Vi har informerat alla spelare och även minderåriga spelares föräldrar om saken, meddelade Hämeenlinnan Lentopallokerho till Tavstehus stad.

Volleybollspelare firar seger.

HPK volleybollmästare på damsidan

Bröt LP Viestis sju år långa segersvit.