Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En av Jiangs mest talangfulla elever kan redan producera broderingar av hög klass. Jiang hoppas att eleven ska fortsätta att brodera också efter att hon har tagit examen.

Unik folkkultur faller i glömska i Kina – ungdomar väcker hopp om ljusare framtid

På elitnivån får kulturlivet nuförtiden stöd av staten.

En person har klätt ut sig till hattmakaren i Alice i underlandet och sitter i kors med en kanin i famnen

Är du en kreativ person?

Tio egenskaper som kännetecknar kreativ personlighet.

Pärmen till Åsa Stenwalls essäsamling "Ta plats".

Bokrecension: Tankeväckande om att ta plats i ny essäsamling av Åsa Stenwall

En insiktsfull och infallsrik bok om livet och litteraturen.

Kolumnisten Haneen Jameel står och ser in i kameran. Knäppta händer

Kolumn: Den nya generationens invandrare - vad händer med barn mellan kulturer?

Slöja, traditioner eller en frihet som gör ett barn otryggt?

Foto från Alice i Underlandet på Unga Teatern.

Teaterrecension: Alice i de fantastiska flumskallarnas Underland

Unga Teatern gör festlig retroversion av Carroll-klassiker.

Tro hopp och kärlek: Eva. Foto: Ilar Gunilla.

Gäller tro, hopp och kärlek även om du är HBTIQ och kristen?

Fotokonst visar uppväxt som HBTIQ-person i kristna samfund.

En bild på humorgruppen KAJ med en påklistrad logo för Yle Nyhetsskolan.

Humorgruppen KAJ: Vi har alltid letat efter nya sätt att uttrycka oss på

Axel Åhman och Kevin Holmström talar om skolminnen.

Porträtt på Mai Soreau

Mai Soreau - Dom kallar oss invandrare

Fransk duger inte, folk vill veta varför jag är brun.

utsikt från balkong på Fabiansgatan 34, på bild syns historiska fakultetetens byggnader i förgrunden.

Helsingfors växer med 7000 personer per år

Om 30 år bor det närmare 2 miljoner i huvudstadsregionen.

Vasa stad

Vasa fortsätter att växa kraftigt

Har nionde störst befolkningsökning i landet.

En ung dam med kaffemugg går på gatan i New York.

Dokumentärserien "Måttet är rågat – ekonomi"

Åtta teman om ekonomi - börsen, valutor, råvaror med mera.

Oljefält nära Los Angeles, USA

Oljepriset – vinnare och förlorare

Billigare bränsle för bilisterna och lägre uppvärmningskostnader för husägare med oljeeldning känns i plånboken relativt snabbt då råoljepriset har sjunkit med mer än hälften på ett halvt år. Men det lägre oljepriset har långtgående konsekvenser också för världsekonomin och maktbalansen i världen.

ECB:s byggnad i Frankfurt

ECB skriver ner sin prognos - igen

Europeiska centralbanken beslöt låta styrräntorna var oförändrade. Däremot har ECB reviderat sin tillväxtprognos för de kommande åren nedåt. Inflationen närmar sig steg för steg deflation då prisnivån forsätter att sjunka.

Kvinna svalkar sig med vatten vid floden Tigris i Bagdad

Världsbanken: De fattiga lider av klimatförändringen

Alla i världen kommer att påverkas när klimatet förändras. Det gäller speciellt de fattiga, när extrema väderförhållanden blir vanligare och riskerna med matproduktion, vattenförsörjning och energisäkerhet ökar. Det skriver Världsbanken i sin nya rapport ”Turn Down the Heat” (Vrid ner värmen).

Kvinna i en tysk affär den 26 juli 2012.

Tyskland behöver ekonomisk stimulans

Det ser inte ljust ut när den största europeiska ekonomins motor börjar hosta. Fyra ledande prognosinstitut har skrivit ner tillväxtutsikterna för Tyskland. Det är dåliga nyheter för till exempel Finland. Instituten kräver nu ökade offentliga utgifter av den tyska regeringen.

ECB:s byggnad i Frankfurt

Rekordlåg inflation i eurozonen

Inflationen fortsätter att falla i de 18 länder som använder euron som valuta. Sedan september i fjol har priserna stigit med endast 0,3 procent. Det är den lägsta inflationen på fem år.

Jyrki Katainen.

Katainen kritiseras av EU-socialister

Den näst största gruppen i Europaparlamentet, Socialisterna, motsätter sig valet av Jyrki Katainen till vice ordförande för frågor som rör tillväxt och sysselsättning i EU-kommissionen. Enligt Socialisterna lämpar sig inte Finlands och Katainens rykte för posten.

ECB:s skyskrapa reser sig i Frankfurt.

Bankerna ovilliga att låna av ECB

Europeiska centralbanken ECB bjöd idag ut lån åt de europeiska bankerna till låg ränta, men intresset för lånen var lamt. Bankerna tros vänta till december då liknande lån bjuds ut nästa gång.

Finlands Bank i Helsingfors en solig dag

Finlands Bank: Fortsatt låg tillväxt i Europa

Den spirande uppgången i världsekonomin och framför allt i eurozonen bröts under sommaren i takt med att de geopolitiska spänningarna ökade. Tillväxtutsikterna försämrades betydligt efter en tid av återhämtning i eurozonen.

Aktias skylt i Lovisa

Aktia: Fortsatt kräftgång i ekonomin

Aktia förutspår att den finländska ekonomin krymper med 0,5 procent i år och nästa år växer bruttonationalprodukten med blygsamma 0,5 procent. På grund av den svaga ekonomiska tillväxten minskar sysselsättningen både i år och nästa år

En ny e-bok presenterar hypotesen om varaktig stagnation

Varaktig stagnation i ekonomin?

Är vi på väg in i en långvarig period av låg tillväxt? Det menar åtminstone ett flertal kända nationalekonomer som har myntat begreppet ”varaktig stagnation”. Svenska Yle hade i fjol ett flertal artiklar om den låga tillväxten. Nu har det kommit ut en e-bok om fenomenet.

Den franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty i Helsingfors

Piketty får kritik

Den till skyarna upphöjda franska nationalekonomen Thomas Piketty har inte kommit undan kritik. Han har kritiserats för användningen av data och för sina tolkningar och prognoser. Också teoretisk kritik har förekommit bland akademiska ekonomiforskare

Den franske nationalekonomen Thomas Piketty

Slopa inte arvsskatten, säger känd nationalekonom

Den franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty har seglat upp som något av en rockstjärna bland nationalekonomer. Alla tycks snacka om Piketty och hans forskning om den ökande ojämlikheten. Piketty besökte Helsingfors på torsdag.

Blommor och eurotecken framför Europeiska centralbanken.

ECB pressad att agera

Europeiska centralbanken ECB väntas äntligen komma till skott med åtgärder som kan lätta upp läget i den hårt drabbade europeiska ekonomin. ECB tros sänka styrräntan och bankernas depositionsränta som nu väntas bli negativ.

Oljeraffinaderi i provinsen Shandong

Kinas energihunger hotar vattenförsörjningen

Energiförsörjningen i Kina är i ohållbart hög grad beroende av förorenande kol. Nu ser regeringen skiffergas som en räddare i nöden.

En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten

Folk är rädda för att skaffa barn

Osäkerheten kring världsekonomin har lett till att det föds allt färre barn i större industriländer. Trenden väcker oro bland forskare. Mellan åren 2008-2012 sjönk nativiteten i Kina, USA, Tyskland, Italien och Storbritannien med hela fem procent.

Täktbukten i Hangö

Täktom kan växa

Hangö stad borde granska markanvändningen på området runt Täktomvägen. Miljönämnden föreslår att stadsstyrelsen påbörjar arbetet med en generalplan mellan Furumovägen och Kobben.

ECB-mötet en besvikelse

Europeiska centralbankens beslut att inte vidta några som helst penningpolitiska åtgärder blev en besvikelse för bedömare på marknaden. ECB beslöt att behålla styrräntan på 0,25 procent.

ECB-chefen Mario Draghi, augusti 2012.

ECB ändrar inte räntan

Europeiska centralbankens råd samlades idag för att besluta om vilka penningpolitiska beslut banken borde ta. Det finns mycket i ekonomin som talar för att ECB borde fortsätta att lätta på penningpolitiken. ECB beslöt ändå att hålla den viktigaste styrräntan på 0,25 procent.

Vad gör ECB?

Europeiska centralbankens råd samlas idag för att besluta om penningpolitiken. Det finns mycket i ekonomin som talar för att ECB borde fortsätta att lätta på penningpolitiken. Samtidigt menar många bedömare att ECB i det här läget enbart avvaktar och beslut kommer senare i vår.

Kina stärker miljön och försvaret

Den ekonomiska tillväxten i Kina ska bli miljövänligare än hittills, sade regeringschefen Li Keqiang när han öppnade årets folkkongress i Peking.

Randell efterlyser större satsningar på marinindustrin

Åbos stadsdirektör Aleksi Randell efterlyser både en nationell havsstrategi och ett internationellt varumärke för den finländska marinindustrin. Utan dem fördröjs marinindustrins tillväxt, menar Randell.

Lagändring ger skogsägare mera frihet

Större ändringar i skogslagen har inte gjorts på tiotals år men nu ger den reviderade skogslagen skogsägarna mera frihet att sköta sina skogar som de vill.

Indonesiska arbetare lastar palmolja

MINT – de framtida jättarna?

Glöm BRIC, nu är det MINT som gäller. För drygt tio år sedan lanserades BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina) som de kommande ekonomiska stormakterna. Men intresset för BRIC håller på att svalna. Istället vänds blickarna mot MINT-länderna (Mexiko, Indonesien, Nigeria, Turkiet).

Snellmans vd Leena Laitinen

Leena Laitinen leder Snellman

Livsmedelskoncernen Snellman har fått en ny verkställande direktör. Ekonomie magister Leena Laitinen tillträdde vid årsskiftet. Hon är den första kvinnan på vd-posten vid Snellman.

Patrik Skön

Elektronikavfall, vår ständiga följeslagare

Jag stiger ut ur bussen och fäller telefonen på trottoaren. Det var inte smart, eftersom glaset får en spricka och den blir svårare att använda. Jag ställs inför frågan: reparera eller köpa nytt?

Ryska företag satsar allt mer i Helsingforsregionen

Allt fler ryska företag investerar i Helsingforsregionen. Idag samlas ryska affärsmän i Finlandiahuset. Där ordnas Rubicon Forum, en konferens för ryska företag som är intresserade av Finland.

Finnair tyr sig till riksförlikningsmannen

Luftfartsunionen, flygvärdinnorna och piloterna vänder sig nu till riksförlikningsmannen för att lösa konflikten med Finnair. De flesta förbund har sina kollektivavtal klara, inklusive tjänstemännen vid Finnair. Tidsfristen tar slut kl. 16.

Finnair resultatvarnar

Flygbolaget Finnair varnar att både omsättningen och vinsten för 2013 kan bli lägre än man tidigare har räknat med.

Annika Sillander och Norah Nelson

Bothnia Biennalen samlar österbottniska konstnärer

Ett tvärkonstnärligt konstevenemang utlovas då den första Bothnia Biennalen går av stapeln om ett knappt år. Förutom deltagare från de tre österbottniska landskapen kommer också ett par internationella deltagare också att medverka.

Olivier Blanchard, chefsekonom IMF

IMF spår lägre tillväxt

Återhämtningen i världsekonomin är långsammare än man tidigare trott. Därför har Internationella valutafonden IMF reviderat sin tillväxtprognos nedåt för i år och nästa år.

Flygplan MD-11

Tusby klagar om flygbuller

Kommunen anser att Helsingfors-Vanda flygplats miljötillstånd borde skärpas ytterligare så att inte flera områden påverkas av det kraftiga bullret.

De sista resterna av ett en gång stort gjuteri försvinner.

Componenta stänger gjuteriet i Jakobstad

Componenta stänger i Jakobstad och flyttar gjuteriet till Björneborg. I dag informerades de 85 anställda. - Det var väntat men kom ändå som en chock, säger huvudförtroendeman Jaakko Koskela.

Korkman: Feds beslut gynnar också Finland

Enligt professor Sixten Korkman vid Aalto-universitetet innebär amerikanska centralbankens fortsatta stödköp ökad stabilitet på finansmarknaden. Mer oroad är han över republikanernas och demokraternas oförmåga att dra jämnt. Se inslaget med direktrapport från Washington!

Greger Spik, rävfarmare i Kronoby

Ingen hejd på efterfrågan av rävskinn

Otroligt, helt otroligt, säger en nöjd pälsfarmare Greger Spik i Kronoby efter att Saga Furs auktionerat ut drygt 100 000 blårävsskinn på torsdag. I år slår man nytt rekord i försäljningen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida