Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

koulu ulkoa

Stor utrymmesbrist i skolan i Kaskö – elevantalet steg oväntat

En modulskola är den snabbaste lösningen.

Kungsgårdsskolan i Esbo

Trångt i Esboskolor - "Vi har för få toaletter"

Det råder skriande utrymmesbrist i flera Esboskolor.

Ur Hans Rosenströms utställning Ett Kluvet hus, Den ena. Elverket i Ekenäs.

Utrymmet tar plats

I Pro Artibus jubileumsutställning undersöks rummet.

norsen

SFP: Öppna daghem i Norsen

Minst två andra alternativ finns i svenska skolnätsfrågan.

Slut på kritik då staden flyttar till Ekåsen

Förutom besparingar Raseborgs stad gör då man flyttar förvaltningen från Fixhuset i Ekenäs där man hyrt in sig till Ekåsens huvudbyggnad finns det andra fördelar, säger stadsstyrelsens ordförande Anders Walls.

Gun Karlsson trivs i sin nya lägenhet på Jackarbygatan

”Aldrig i livet flyttar jag bort”

Lokaler som helt och hållet är planerade för autister finns nu i regionen. Gun Karlsson har egen lägenhet och trivs så bra att hon aldrig flyttar bort.

Skräbböle skolas utrymmesbrist remitterades

Det är fortfarande oklart hur utrymmesbristen vid Skräbböle skola ska lösas.

Sökes: Permanent lösning för svenska barnen i Lojo

Frågan om trängseln i de svenska daghemmen i Lojo går nu vidare så som politikerna har önskat. Nu görs en grundlig utredning om behoven. Tills dess nöjer man sig med tillfälliga lösningar.

Campus Kungsgården YA

YA-flytt blir en utmaning

Yrkesakademins utbildningar i Korsnäs och Kristinestad ska flyttas till Närpes och Vasa. Det kan bli en utmaning att få allt att rymmas under samma tak.

Kampsportare kämpar för utrymme

Det är trångt i idrottsgården och kampsport vill bygga om, men stöter på patrull hos idrottsdirektören. Frågan utreds vidare i idrottssektionen

En skolbyggnad i trä.

Lite bättre för Merituulieleverna

De finska skoleleverna i Ingå ska få det lite bättre tills deras egen skola kan tas i bruk igen. Eleverna jobbar sedan i våras tillfälligt i Västankvarn då Merituuliskolan på grund av inneluftproblem tvingades stänga.

Skiss över Nordeafastigheten invid gågatan i Jakobstad

Korv-Görans utvidgar till Karleby och Vasa

Korv-Görans i Jakobstad öppnar nya grillar i Karleby och Vasa i vår. I Jakobstad flyttar Korv-Görans mot slutet av året till andra sidan gågatan till nedre våningen i Nordeas fastighet.

Här vill Helsingforsarna bo

Solvik i Nordsjö är den stadsdel som vuxit mest under de tio senaste åren, invånarantalet har femdubblats. Andra områden som vuxit snabbt är Viksstranden och Gammelstaden.

Polishusets fasad i Vasa.

Polisen sparar genom att minska egna utrymmen

Polisen ska klara sig med mindre utrymme än tidigare. Då polisreformen träder i kraft vid årsskiftet hoppas polisledningen på att spara pengar genom att se över polisens lokaler.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson i Jakobstads svenska gymnasium

Henriksson vill skilja åt gymnasierna i Jakobstad

Samlokaliseringen av det svenska och finska gymnasiet är bara en övergångsmodell säger justitiminister Anna-Maja Henriksson(SFP). Svenska gymnasiet behöver tillväxtmån och då ryms inte det finska gymnasiet in i bilden enligt Henriksson.

Vasa Centralsjukhus

Ny flyttrumba väntar gynekologin på Vasa centralsjukhus

I april flyttar den gynekologiska bäddavdelningen in till BB-avdelningens avdelning fyra. Missfalls- och abortpatienterna flyttar inte med, men det finns en risk att nyopererade kvinnor konfronteras med nyblivna mammor och babyskrik.

Irja Öström

Avloppsvatten i patientrum - ännu en byggnad töms på sjukhuset

Personalen skyfflar avloppsvatten från golvet. Nu måste en byggnad till tömmas på Vasa centralsjukhus. Hela byggnaden ska tömmas efter årsskiftet, men avdelning EP i bottenvåningen måste flytta redan nu. Då ett rör läckte fick en patient och skötare avloppsvatten på sig, berättar avdelningsskötare Irja Öström.

Amosparkens skola i Kimito.

Nu kan dagisbygget i Kimito komma igång

Kimitoöns kommunfullmäktige satte enhälligt punkt för hopandet och roendet kring var det nya daghemmet i Kimito ska byggas.

tps

TPS kämpar i uppförsbacke

Fotbolls-TPS höga ambitioner har grusats och föreningen tvingas gå på sparlåga för en tid. Sparkraven hägrar över laget och spelarkostnaderna måste sjunka.

Merituulen koulu i Ingå

Beslut om större skola brådskar i Ingå

Det finns tre förslag till hur Ingå ska lösa Merituulen koulus utrymmesbrist. Frågan är om skolbyggnaden ska renoveras eller rivas.

Turistinfon i Dalsbruk har öppnat

Vid turistinformationen i Dalsbruk är det redan full ruljans. Infokiosken öppnade förra veckan i nyrenoverade utrymmen i Stallscaféet i Dalsbruks gästhamn.

Skolan i Jeppo måste byggas ut

Jeppo-Pensala skola och daghem i Nykarleby måste byggas ut med 900 kvadratmeter. Orsaken är att antalet elever och dagisbarn ökar markant under kommande åren. Också i Socklot börjar det vara trångt. Bybor har lämnat in en skrivelse om nya utrymmen.

Marianne Gripenberg-Gahmberg och Anne Priha

Vårdbehov utreds för VNS tillbyggnad

Patientgrupper och dagligt antal klienter bestämmer den nya sjukhusbyggnadens storlek. Styrgruppen hade sitt första möte på måndagen.

Barn.

"Dagisgrupperna i Åbo kan bli större"

Under de närmaste åren kommer Åbo stad att behöva 1000 nya dagvårdsplatser. Hur ska man hitta personal och var finns lokaler för alla barn som behöver dagvård?

Jakobstads gymnasium

Svenska och finska gymnasiet i Jakobstad kan snart finnas under samma tak

Problemen med mögelskadade skolfastigheter i Jakobstad kan föra samman det svenska och finska gymnasiet i samma utrymmen redan till hösten.

Vision för nybygge vid torget i Jakobstad

Nytt höghus och torgparkering planeras i Jakobstad

Om allt går som planerat så inleds rivningsarbetena på gamla bankfastigheten i Jakobstad i november. Istället reser sig på platsen invid torget ett sjuvåningshus.

Ungdomar på en gata.

Grottan ska ge plats för Pargasunga

Planerna för att göra ett eget utrymme för Pargasungdomarna i Grottan avancerar.

Kommunernas arkiv en utmaning

Ingen kommun har ännu helt övergått till elektronisk arkivering och i många kommuner finns ansenliga mängder papper arkiverade. Och arkiven växer hela tiden. Kimitoöns kommun har arkiv i Kimito, Dalsbruk och Västanfjärd.

SFP-politiker filmade samlingspartist i Sjundeå

Sjundeåpolitiken flyttade ut på You Tube. Politikern Peppe Forsblom (SFP) har lagt ut ett videoklipp på nätet där fullmäktigeledamoten Heikki Valtavaara (Saml) håller ett anförande.

Johan Ekman

Johan Ekman:"Jag vill se andra lösningar"

Johan Ekman, blivande ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion, är kritisk till förslaget om att Kronohagens lågstadiesexor flyttar till Högstadieskolan Svenska Normallyceum, Norsen.

Sjöbevakningsstationen i Hangö till Västra hamnen?

Gränsbevakningsväsendet skall spara och ser nu över den högsta utgiftsposten som är fastighetshyrorna för sjöbevakningsstationerna. I Hangö kan Västra hamnen i Hangö vara ett billigare alternativ.

Esbokonstnärer blir av med sina utrymmen

Konstnärer är besvikna över att de blir av med sina arbetsrum då hälsocentralen i Hagalund ska rivas. De vill att Esbo stad hittar nya utrymmen, men än så länge är de utan arbetsutrymmen.

Många väljer svensk skola - utrymmet räcker inte till

På Karamalmens lågstadieskola i Esbo har man underskattat antalet nya elever och kommer snart att ha brist på utrymme, trots att skolan utvidgades för bara några år sedan.

Konstutbildningen i Vasa visar upp sitt nya hem

Den grundläggande konstundervisningen i Vasa fick nya utrymmen på Kasernområdet i centrum i vintras och måndagen den 10 december blir det invigning.

Många utmaningar för daghemmen i Jakobstad

Råttor i golvet, problem med inomhusluften och dåligt med utrymme. Daghemmen i Jakobstad har haft många utmaningar den senaste tiden. Många av fastigheterna är gamla och ibland känns det som att man bara väntar på nästa katastrof, säger Tom Enbacka som är dagvårdschef i staden.

Inomhusluften undersöks i Borgåskola

Inomhusluften i Vårberga skolas och Kevätkummun kolulus utrymmen skall undersökas. Man har problem i två klassrum och utrymmen som används av eftis.

Polishuset i Vasa.

Polisens utrymmen i Österbotten ska bli mindre

Det är ännu oklart var polisenledningen ska sitta i Österbotten. Men enligt arbetsgruppens förslag kunde man uppnå betydande besparningar om polisens nuvarnade utrymmen i Vasa, Seinäjoki och Jakobstad skulle utnyttjas mera effektivt.

Karleby prickas för allvarliga brister i vårdlokaler

Hälsocentralens bäddavdelningar i Karleby har allvarliga brister. Lokalerna är för trånga, patienter ligger i korridoren och virus sprids alltför lätt på grund av gemensamma toaletter.

Logomo vill locka kreativa företagare

Nästa år kommer nya utrymmen för företagare inom den kreativa branschen att tas i bruk i Logomo.

Margita Björklöf

Utrymmesbrist orsakar paus för familjecaféet i Ingå

Folkhälsans familjecafé i Ingå håller tillsvidare stängt på grund av att man saknar en lokal för verksamheten. Kommunen behöver lokalen i det så kallade Stenhuset intill Kyrkfjärdens för sina anställda och caféverksamheten som tidigare har hållits där måste därför flytta ut.

Trångt och fuktigt i nytt kommunhus

Kommunhuset i Kyrkslätt invigdes i januari, men har redan uppvisat en del brister. På omsorgssidan räcker utrymmet inte till och takfönstren har läckt in vatten.

Pedersöre sänker Marinpools hyra

Båttillverkaren Marinpool som hyrt in sig i Esse möbels före detta utrymmen har tvingats till en omstrukturering eftersom beställningarna har minskat. Företaget ansöker om en sänkning av hyran av Pedersöre kommun eftersom utrymmena blivit för stora.

Matkahuolto i Nickby stänger

Matkahuolto i Sibbo stänger

Matkahuolto i Sibbo lägger på fredag lapp på luckan. Sipoon Autovaraosa flyttar till nya utrymmen i Domino köpcentret och tar inte längre hand om Matkahuoltos tjänster i Nickby.

Stödis vid Oravais flyktingförläggning

Oravais flyktingbyrås stödboende för ungdomar flyttar

Unga flyktingar får mera ändamålsenliga utrymmen i Oravais. Flyktingbyråns stödboende håller på att flytta till Aftonbos nedre våning.

susan hartmann

Trångt om saligheten i Konstfabriken anser konstnärer

Utställningsutrymmena i Konstfabriken i Borgå är trånga. Åtminstone nu då Konstfabriken inleder sin utställningsverksamhet med mängder av Borgåkonstnärers verk. Detta anser en del av utställarna.

Parkchef Tuomas Luukkonen på Tropiclandia i Vasa.

Fortsatt babysim på Tropiclandia i Vasa

Babysimmet fortsätter på Tropiclandia i Vasa i sommar. Den 30 juni startar fem grupper i Tropiclandias egen regi.