Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Carola Backholm drabbades plötsligt av ett hjärtfel och behövde en så kallad nödoperation.

Hjärtpatient vid Vasa centralsjukhus: Ledningen monterade ner sjukhuset på förhand

Carola Backholm tackar hjärtkirurgin för att hon lever.

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus

Oro för Vasa centralsjukhus framtid

VCS ser inte ut att få fulljour.

Blodpåse

Forskare: Blod från motsatt kön kan förkorta livet

Ett år kortare livslängd per påse blod, menar ny studie.

Hjärtkirurger opererar

Hjärtkirurgin i Vasa har ingen framtid

Lever redan nu på lånad tid fram till slutet av 2016.

Hjärtkirurg Kalervo Werkkala står vid ingången till en operationssal på Vasa centralsjukhus.

Nu opererar Werkkala hjärtan i Vasa

För en vecka sedan återupptogs hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Med fem operationer förra veckan och fyra den här säger hjärtkirurg Kalervo Werkkala att starten gått bra.

Mommos pruppu är 100 år gammal

Österbotten 2014: Från hjärtkirurgi via världsmästare till bilbomb

År 2014 startade med en debatt om hjärtkirurgin och slutade med en tragisk bilbomb. Däremellan fick Österbotten en världsmästare från Malax och en världskändis från Jakobstad. Rubriker om bråk i Vörå och Ikea finns också med i vår årskrönika.

Kalervo Werkkala, ny överläkare i hjärtkirurgi i Vasa.

Hjärtkirurgin kör igång i Vasa igen

Den tolfte januari öppnar hjärtkirurgin igen med hjälp av den nye överläkaren Kalervo Werkkala. Men jourberedskapen blir inte total. En vecka i månaden kommer eventuella jourfall att behöva ambulanstranport till Tammerfors eller Åbo.

Operation

Hjärtkirurgin fortsätter vid VCS

Hjärtkirurgin återupptas vid Vasa centralsjukhus. Det beslöt sjukvårdsdistriktets fullmäktige på måndagen. Direktör Göran Honga är ändå bekymrad över kvaliteten på verksamheten. - Nu kör vi med en tjänstekirurg som är i pensionsåldern och inhyrda kirurger, säger han.

Sjukvårdspersonal och med kirurgiska instrument

Nu avgörs hjärtkirurgins framtid

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus

Vasa: Hjärtkirurgins öde avgörs

På måndag besluter Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige om hjärtkirurgins vara eller icke vara. Det här efter många turer där den senaste är att styrelsen föreslår att den läggs ner.

Operation

Styrelsen vill lägga ner hjärtkirurgin - igen

Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt föreslår att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus ska läggas ner från och med nästa år.

Hjärtkirurgin får två år till

Hjärtkirurgin ser ut att fortsätta till utgången av år 2016. Saken ska behandlas på tisdag nästa vecka då Vasa sjukvårdsdistrikt har styrelsemöte

Kalervo Werkkala

Redo att öppna hjärtkirurgin i Vasa

Överläkaren Kalervo Werkkala är redo att komma till Vasa i början av december för att starta upp hjärtkirurgin igen.

Operation

Hjärtgruppen föreslår fortsatta operationer i Vasa

Hjärtgruppen kunde på lördagen enas om en rapport där man slår fast att ”ingen permanent lösning för upprätthållandet av hjärtkirurgin kan hittas.” Med de orden förordar gruppen att hjärtkirurgin fortsätter vid Vasa centralsjukhus i två år till.

Carola Backholm drabbades plötsligt av ett hjärtfel och behövde en så kallad nödoperation.

Skulle ha dött utan hjärtkirurgi

Närpesbon Carola Backholm, 44, skulle ha dött om hjärtkirurgin inte hade funnits när hon plötsligt blev sjuk förra våren. Nu kräver hon rättning i sjukvårdsdistriktets ledning.

Hjärtgruppen blev inte klar

Det var tänkt att gruppen som utreder hjärtkirurgin skulle enas under sitt möte på onsdagen. Men den kom bara halvvägs och fick boka in ett extramöte.

Michael Luther och Hans Frantz

Idag ska de enas

Hjärtgruppen ska enas i morgon. Det är kravet från sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Hans Frantz och Michael Luther strider om kostnaderna.

Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus.

Hjärtkirurgin debatteras igen - följ med Vasa sjukvårdsdistrikts seminarium!

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Maj-Britt Råholm

3300 namn för hjärtkirurgin

Drygt 3 000 personer har skrivit på en namnlista för att bevara hjärtkirurgin i Vasa. Maj-Britt Råholm, professor i Norge, hade gärna presenterat siffrorna på dagens möte men fick veta att det var stängt.

Michael Luther

Luther lägger fram egna fakta

Michael Luther (SFP) har tänkt ägna helgen åt att komplettera hjärtgruppens rapport om hjärtkirurgins framtid. Det är bråttom. Nästa vecka hålls tre viktiga möten.

Entrén till akutpolikliniken på VCS

Hjärtgruppen oense - ingen rapport till fullmäktige

Den så kallade hjärtgruppen gick igenom den rapport som det var tänkt att skulle presenteras för Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige i början av oktober. Men meningsskiljaktigheterna om rapportens innehåll var så stora att den måste omarbetas.

En operation vid ett sjukhus

Hjärtkirurgi åter igång i november?

Hjärtkirurgen Kalervo Werkkala ser fram emot att ta emot jobbet som överläkare för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. - Det började med ett par missförstånd kring min lön, men nu tror jag att vi har nått samförstånd och för min del är jag beredd på en flytt till Vasa i november, säger Werkkala.

En operation vid ett sjukhus

Hjärtkirurg begärde för hög lön

Den hjärtkirurg som Vasa centralsjukhus har förhandlat med kräver 10 000 mer i lön än vad sjukvårdsdistriktet kan tänka sig att betala. Nu verkar det bli svårt att fylla kravet på att det ska finnas en ansvarig kirurg om verksamheten ska få fortsätta.

En operation vid ett sjukhus

"Avståndet inget hinder"

Vid hjärtstationen på Umeå universitetssjukhus opereras över tusen patienter varje år, så kompetens finns. Dessutom finns två helikoptrar att tillgå i de fall då det brådskar så avståndet är inget problem, säger Ulf Näslund som är verksamhetschef för hjärtstationen i Umeå.

Sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga och hjärtstationens avdelningssköterska Gunilla Carlson.

Hjärtstationen ångar på även om kirurgin inte gör det

Ligg inte hemma och våndas med bröstsmärtor, sök vård! Det uppmanar Gunilla Carlson på hjärtstationen på Vasa centralsjukhus. Hjärtstationen har tagit emot patienter dygnet runt under sommaren även om hjärtkirurgin haft uppehåll.

Operation

Hjärtläkare från Umeå besöker Vasa

Vasa centralsjukhus får i dag måndag besök av hjärtläkare från universitetssjukhuset i Umeå. Ett eventuellt samarbete kring hjärtkirurgin och annan vård med Umeå förkortar patienternas resväg.

Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus.

Det kan dröja länge innan operationerna återupptas

Det finns ännu ingen klarhet i hjärtkirurgins framtid på Vasa centralsjukhus. Buden från Åbo och Helsingfors möter inte arbetsgruppens förhoppningar.

Operation

Flera alternativ för hjärtkirurgin - men slutet kan vara nära

Kirurger från Åbo, patienterna till Umeå eller en fortsättning med inhyrda läkare. Det är tre av alternativen för hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Men 2017 kan det ändå vara slut.

Michael Luther vid sin rosenträdgård

Luther: Vi har hittat en läkare

Enligt Michael Luther (Sfp) har man redan hittat en möjlig överläkare för hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Det skriver Vasabladet.

Michael Luther fortsätter kämpa för hjärtkirurgin.

"Helt möjligt att hitta intresserade kirurger"

Det finns intresserade hjärtkirurger som kunde ansvara för verksamheten på Vasa centralsjukhus. Det säger Michael Luther (Sfp) som fortfarande hyser förhoppningar om en fortsättning för hjärtkirurgin.

Hjärtkirurgin är en utmaning på lång sikt

Utmaningarna är många för att kunna bevara hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Dels gäller det att vaska fram ett köpavtal så att hjärtoperationerna kan fortsätta efter sommarpausen och dels gäller det att hitta en lösning som fungerar på längre sikt.

Sjukvårdspersonal och med kirurgiska instrument

Fullmäktige vill bevara hjärtkirurgin

Än en gång har fullmäktigeledamöterna vid Vasa sjukvådistrikt uttryckt viljan att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus ska få fortsätta. Vid måndagens fullmäktigemöte godkände fullmäktige enhälligt en klämtext som kräver en fortsättning på köpavtalet med de kirurger som hittills har utfört operationerna.

Per Hellman

Åbokirurger till Vasa?

Den 16 juni utförs den sista hjärtoperationen vid Vasa centralsjukhus och framtiden för hjärtkirurgin är osäker. En lösning kunde vara att hjärtkirurger från Åbo universitetssjukhus utför operationer också i Vasa, säger Per Hellman (SDP).

Kirurg i operationssal.

Delade åsikter om hjärtkirurgin i fullmäktige

Frågan om hjärtkirurgins framtid vid Vasa centralsjukhus delar alltjämt ledamöterna i fullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt. De som röstat för att bevara verksamheten vill att kampen går vidare och de som röstat för att lägga ner anser att det nu är hög tid att sätta lapp på luckan.

Operation

Mörkt för hjärtkirurgin

Hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus ligger än en gång i vågskålen. Vasa sjukvårdsdistrikt har utan framgång försökt locka egna hjärtkirurger till huset och nu står man dessutom snart utan någon som är villig att sköta operationerna via köpavtal.

Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus.

"Vi har visst tillräckligt många operationer!"

Hjärtkirurg Antti Valtola, som via företaget Satucon OY utför hjärtoperationer vid Vasa centralsjukhus, håller inte med om påståendet att antalet hjärtoperationer vid sjukhuset skulle vara för lågt. Valtola tillbakavisar den kritik mot verksamheten som Regionförvaltningsverket RFV lade fram nyligen, enligt Valtola håller operationerna hög klass.

Operation

Dåliga odds för hjärtkirurgin i Vasa

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, RFV, godkänner inte att hjärtkirurgin fortsätter vid Vasa centralsjukhus. RFV anser att hjärtoperationerna är för få och att den inhyrda kardiologen inte kan vara ansvarig för hjärtkirurgin, utan sjukhuset borde ha en egen hjärtkirurg.

Hjärtkirurg Kari Teittinen

Hjärtkirurgen Kari Teittinen återvänder inte till Vasa

Hjärtkirurgen Kari Teittinen kommer inte att återvända till Vasa centralsjukhus. Det finns för många olösta frågor vid sjukhuset och han vill avsluta det han påbörjat i Israel.

Väntat beslut att bevara hjärtkirurgin

Det fanns inga förvånade ledamöter i salen när sjukvårdsdistriktets fullmäktige beslöt att bevara hjärtkirurgin efter dryga två timmar av diskussion. Nu går åsikterna isär hur långvarigt beslutet är. Här kan du se videoklipp från mötet!

Hjärtfilm

Hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus får fortsätta

117,3 röster för att bevara och 34,7 röster emot.

Medicilarådet Timo Keistinen på besök i Jakobstad

Keistinen: Hjärtkirurgi behövs inte på så många orter

Antalet hjärtoperationer minskar hela tiden i landet - vid Åbo universitetssjukhus är de redan på gränsen till för få, säger medicinalrådet Timo Keistinen vid Social- och hälsovårdsministeriet. På tisdag avgörs framtiden för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus.

Operation

Hjärtkirurgin för dyr för Vasa sjukvårdsdistrikt

På tisdag avgörs än en gång hjärtkirurgins öde i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige. Nu höjer Vasa centralsjukhus förre hjärtkirurg Kari Teittinen ett varningens finger och säger att resurserna måste öka om det ska gå att bevara.

Barbro Kloo är medlem i social- och hälsovårdsnämnden i Vasa.

Sfp-gruppen vill bevara hjärtkirurgin i Vasa

Bevara hjärtkirurgin med fortsatta sparkrav på specialsjukvården i Vasa. Det blev slutresultatet när Sfp-gruppen i sjukvårdsdistriktets fullmäktige möttes i Vasa på torsdag kväll.

SFP:s kretsstyrelse vill ha kvar hjärtkirurgin i Vasa

Hjärtkirurgin i Vasa bör få fortsätta, konstaterade SFP:s kretsstyrelse vid sitt möte på onsdag kväll. SFP:s kretsstyrelse vill att en helhetsstrategi utarbetas för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Monica Sirén-Aura

Sirén-Aura hoppas ännu på hjärtkirurgin

Monica Sirén-Aura (SFP Korsholm) var en av tre styrelsemedlemmar som röstade för en fortsättning för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Hon anser att den nu föreslagna tidtabellen, en nedläggning i slutet av februari, är mycket stram.

Vasa centralsjuhus huvudbyggnad

Styrelsen: Lägg ner hjärtkirurgin!

Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt beslöt på onsdagen att hålla fast vid att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus ska läggas ner i slutet av februari. Rösterna föll 8-3 för en nedläggning.

Hjärtkirurgin bordlades

Som väntat fattades på tisdagen inga beslut om framtiden för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Ärendet bordlades och behandlas på nytt om en vecka.

Hjärtkirurgin vid VCS diskuteras än en gång

Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse diskuterar i dag vad det skulle innebära att stänga hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Det här görs utgående från utredningar som sjukhusets överläkare har gjort.

Vasa tar itu med ledamöter som röstar "fel"

Vasa stad hade gett klara direktiv för sina ledamöter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Ändå gick tre av ledamöterna mot stadsstyrelsens vilja och röstade för att hjärtkirugin skulle bli kvar i Vasa. Nu uppmanar stadsstyrelsen alla fullmäktigegrupper att diskutera ärendet så att något liknande inte sker igen.

Karl-Johan Vikström leder arbetsgruppen för specialsjukvårdens bevarande

Hjärtkirurgin: "Var är dialogen med patienterna?"

Karl-Johan Vikström, aktiv inom Kust-Österbottens Hjärtdistrikt, är besviken på sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Beslutet att lägga ner hjärtkirurgin betyder ändå inte att man kastar in handduken, säger han.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida