Senaste artiklar
Asbest, kvicksilver, arsenik, mögel och damm – att jobba på museum är farligare än du tror
"Exempelvis en oskyldig hatt kan innehålla kvicksilver."
Snart får du veta vad nya museet i Ekenäs heter – företag hjälpte ta fram namnet
Namnet avslöjas den 24 april.
Johanna Lehto-Vahtera blir ny direktör för Borgå museum
Lehto-Vahtera har lett Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.
Planerna går framåt – Helsingfors nya museum ska kombinera två finländska stoltheter: Design och arkitektur
Planerandet av museet började redan för några år sedan.
Romu-Heikki jagade spritlangare, samlade på skrot och drog fräckisar men lämnade efter sig ett naturskyddsområde utan like
Oresonlig samlarpersonlighet har lämnat avtryck i Kerimäki.
Helsingfors avlagda spårvagnar ska få leva pensionärsliv - en del blir konsertlokaler och andra ska bo i en park
De pensionerade Helsingforsspårvagnarna fick nya ägare idag.
Lovisa söker ny museiintendent
Tjänsten besätts från den 2 oktober.
Fullmäktigeordförande praktikant för en dag
Joakim Strand (SFP) jobbade på Österbottens museum.
Nya museidirektören Marina Catani: ”Borgå behöver ett konstmuseum”
Catani har jobbat för Borgå museum i sex månader.
Åbo öppnar pop up-medborgarrum
Vardagsrummet öppnas i februari i Forumkvarteret.
Konstmuseet ska heta Amos Rex - "Det låter roligt"
Nu inleds museibygget vid Glaspalatset.
Julstämning på Klosterbacken i Åbo
Upplev hela julen på Klosterbacken i Åbo.
Konstnären skall inte leka kurator
Kurator är ett yrke som inte vem som helst skall jobba med.
Guggenheim-planer skärper till museerna i Helsingfors
Ökad konkurrens leder till bättre innehåll på museerna.
Kamp om Glaspalatsets torg
Nytt konstmuseum begränsar restaurangernas uteserveringar.
Borgå museum i ekonomiskt trångmål
Muséet fick inget tilläggsanslag på 14 000 euro.
Ett kort ger inträde till flera museer
Ett museikort lanseras i dag.
Framtidens Nationalmuseum - mindre text och mera action
Framtidens museum ska vara en helhetsupplevelse där föremålen inte omges av så mycket text. Nationalmuseet ska få en ny logo och personalen ska lära sig att tänka på ett nytt sätt.
Immonen vald till Åbos museidirektör
Olli Immonen har varit ställföreträdande museidirektör redan i fem år, men tjänsten blev ledig först nu, då Åbos förra museidirektör Juhani Kostet avgick.
Berndt Arell är "Årets Gunnar"
Konstvetare Berndt Arell tog på fredagen emot hedersutmärkelsen "Årets Gunnar". Arell får utmärkelsen för sitt arbete som präglas av samma visionära anda som Gunnar Rosenholm, grundaren av museet Stundars.
Arkitekturmuseet lider av en för akademisk prägel
Ska man tro reseguiden Tripadvisor så är Arkitekturmuseet den näst tråkiga sevärdheten i Helsingfors. Nu bemöter museichefen Juulia Kauste kritiken.
Medeltiden i miniatyr
På Aboa Vetus & Ars Nova-museerna har en ny liten medeltida stadsdel öppnats.
Museer och orkester får pengar
Hangö museum, Västra Nylands landskapsmuseum och Lojo stadsorkester får totalt nästan 90 000 euro i understöd från staten.
Aboa Vetus & Ars Nova firar 20 år
Museet Aboa Vetus & Ars Nova fyller 20 år i år. Därför kommer museet att bjuda på en hel del program under årets gång.
Åbomuseer lockade besökare
Museerna i Åbo lockade besökare i fjol. Biologiska museet, Aboa Vetus & Ars Nova och Wäinö Aaltonens museum är några av de museer som kan stoltsera med sina besökarsiffror.
Chefskonservatorn på verkstadsgolvet
Det var arkiven och förråden på Åbo Museicentral som väckte Mats Sjöströms passion för konservering av riktigt gamla föremål.
Besök åboländska museer med ett och samma kort!
Snart kan man besöka många finländska museer med ett och samma museikort. Kortet fungerar som en inträdesbiljett och kostar 54 euro i året.
Marketta Wall får årets kulturpris i Hangö
Före detta museichefen Marketta Wall får årets kulturpris i Hangö. Det har nämnden för kultur- och medborgarverksamhet beslutat.
Konst bara för de rika
Världen för den samtida konsten förändras snabbt. Dokumentären Konst för miljoner frågar konstsamlare, museidirektörer, gallerister och konstnärer hur de ser på utvecklingen när bara rika har möjlighet att ta del av konst.
Dykare åtalas för vrakplundring utanför Borgå
Fyra män står åtalade för att ha plundrat ett vrak utanför Borgå. Brottet ska ha inträffat 2011.
Seminarium kring barnkultur i Kimito
Ett femtiotal personer som jobbar med barnkultur samlas som bäst i Sagalund på Kimitoön för ett nationellt seminarium kring barnkultur.
Osäker framtid för frontmuseet i Lappvik
En stödförening bildades i fjol för Hangö frontmuseum i Lappvik. Föreståndaren Ralf Häggström gör ändå allt det praktiska arbetet själv. Vid Västra Nylands landskapsmuseum är man orolig för hur det kommer gå den dagen då Häggström inte orkar mera.
Krav på lägre fasad mot torget i Jakobstad
Detaljplaneförslaget tillåter alltför hög byggnadshöjd mot torget och Rådhusgatan i Jakobstad. Förslaget beaktar inte i tillräcklig grad den nationellt värdefulla bebyggda miljön runt torget anser NTM-centralen i sitt utlåtande.
Korsholms nya kultursekreterare vill ha mera samarbete
Kulturen i Korsholm får nya krafter när Annica Reini tillträder som kultursekreterare i september. Museiverksamhet och kultursamarbete är grenar som Reini lägger extra tyngd på.
Österbottniska konstskatter på värdering
Sittplatserna på Österbottens museum ville inte räcka till då husets egna konservatorer tillsammans med en expert från auktionshuset Bukowskis på lördagen tog emot och värderade konst. Christer Löfman fick veta att hans målning av Adolf Bock hör till de främsta som konstnären har målat.
Stöd till specialmuseer
Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki har beviljat 3 835 000 euro i verksamhetsunderstöd till riksomfattande specialmuseer. Understöden beviljas ur tipsmedel.
Webbutställning om teknik och natur
Kan man idag klara sig utan elektricitet på sommarstugan? Vad gör en fiskeguide? Uppfattar Geocacharen landskapet runt omkring sig? Webbutställningen "Rustad för naturen" berättar om teknik och natur.
Grönt ljus för nytt Amos Anderson-museum
Amos Andersons museiprojekt i Helsingfors har medvind. Planen på att bygga ett stort museum i Helsingfors centrum har fått grönt ljus av Helsingfors stadsstyrelse. Prislappen för projektet landar kring 50 miljoner euro.
Det nya Amos Anderson konstmuseet går vidare
Det var fastighetsnämnden i Helsingfors som i går på torsdag godkände tomtreservationen för museet. Konstmuseet ska byggas i Glaspalatset och under Glaspalatsets torg.
Förändringar på etnografiska museer i Stockholm
Etnografiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm hör båda två till de så kallade Världskulturmuseerna - museer som den svenska staten bekostar. Vid dem pågår som bäst omvandlingsprocesser, både rent fysiskt och mentalt.
Har de etnografiska museerna en framtid?
I augusti skrev tidigare museichefen vid Kulturernas museum i Helsingfors ett inlägg på Museiverkets blogg där en av de centrala frågorna löd om de etnografiska museerna har en framtid i Finland. På ett år har tre museer krympt till ett.
Museidirektören med de vita väggarna
Maija Tanninen-Mattila är ny chef på Helsingfors konstmuseum.
Business med gudstro
Det var beskedet om att han led av en muskelsjukdom som kunde göra honom rullstolsbunden som fick museidirektör Peter Didrichsen att ta kontakt med en troende vän och på allvar fundera över trons kraft och betydelse i hans liv. Möt museidirektör Peter Didrichsen i Himlaliv 27.10 i Yle Fem kl 20.30 och därefter under 30 dagar på Arenan. Redaktör Lucas Snellman
Konstforskare: Guggenheim behövs
Trots att verk av Edvard Munch ska ställas ut i Helsingfors och trots att Amos Anderssons museum ska utvidga ser konstforskare Maria Hirvi-Ijäs ingen orsak att säga nej till ett Guggenheimmuseum.
Checkpoint Helsinki blickar framåt
Det blev inget beslut om stöd till organisationen Checkpoint Helsinki vid Helsingfors stadsstyrelsemöte igår kväll (26.8), ärendet bordlades till nästa vecka. Checkpoint Helsinki bildades våren 2012 när vågorna kring Guggenheims vara eller inte vara i huvudstaden gick som högst.
Helsingfors ska utreda bildkonstfältet
I kölvattnet av diskussionen om att bygga ett Guggenheimmuseum i Helsingfors ska staden nu låta göra en ordentlig utredning om bildkonstfältet. Det här framkom på mötet mellan staden och konstpåverkare, som hölls i går tisdag.
Helsingforsfullmäktige: Nej till fortsatta Guggenheimdiskussioner
En klar majoritet av stadsfullmäktige i Helsingfors anser att diskussionen om Guggenheim är avslutad. Det här framkommer i Svenska Yles valkompass som ledamöterna svarade på innan kommunalvalet i fjol. Se lista över hur de olika ledamöterna svarade på frågan!
Guggenheim-förslag läggs fram i september
Helsingfors biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen bekräftar att Guggenheim-stiftelsen i september kommer att lägga fram ett nytt förslag om ett Guggenheim-museum i Helsingfors. Ledningen för Guggenheimstiftelsen träffade i dag Helsingfors högsta tjänstemannaledning.
Haglund: Guggenheim vill ha med staten i finansieringen
Guggenheim-museets delegation träffade den högsta ledningen i Helsingfors samt SFP:s ordförande, försvarsminister Carl Haglund, på måndagen. Enligt Haglund försöker museirepresentanterna få med staten i finansieringen av projektet.
Brudklänningar i ny belysning
Lovisa Museum renoveras som bäst. I slutet av maj öppnas museet för allmänheten. Då har man färdigställt en utställning bestående i huvudsak av brudklänningar.